Kako guru obmane funkcionisu


IRM

Iako su Velike Guru Obmane zapravo monumentalnih srazmera, pokazacemo da su sprovedene tehnikom koja je toliko providna i jednostavna, da ni dete od 8 godina nebi nasela na nju. Ipak, nazalost, izgleda da su mnogi naseli na predloge GBC delovanja.

ISKCON pre 1978

Situacija u ISKCON-u, dok je Srila Prabhupada bio fizicki prisutan je bila:

  1. Kao rezultat citanja Srila Prabhupadovih knjiga, bhakta bi se prikljucio pokretu. Svo znanje koje bi primio bilo bi od Srila Prabhupada, sledeci sve principe i pravila Srila Prabhupada, i sluzio bi Srila Prabhupada sledeci direktno njegove instrukcije, i onda bi se duhovno uzdizao zahvaljujuci Srila Prabhupadu.

  2. Starije bhakte, kao sto je GBC, hramski predsednici i ritvici, bi jednostavno pomagali da se takve osobe dovedu do lotosovih stopala Srila Prabhupada, trenirajuci ih, inicirajuci ih kao Srila Prabhupadove ucenike, davajuci lekcije, propovedajuci, i ukljucujuci ih u sluzbu Srila Prabhupada, dok bi ih na taj nacin Srila Prabhupada ukljucivao u sluzbu Krisne i tako ih odvodio do Krisne. Mnoge bhakte nisu sreli ni videli Srila Prabhupada.

  3. Mnoge inicijacije bi se sprovodile cesto pomocu opunomocenih predstavnika u ime Srila Prabhupada. Na ceremoniji inicirajucoj osobi bi bilo receno da je inicirana u ime Srila Prabhupada, pomocu ovih opunomocenih predstavnika.

ISKCON danas

Situacija je danas u ISKCON-u ista kao sto je opisano iznad, i mi predstavljamo dokaz o ovome nadalje:

"ISKCON vodje ce propovedati da su Srila Prabhupadove knjige i ucenja osnova duhovnih zivota svih clanova ISKCON-a."
(Zakon 405 (F), GBC Rezolucija, 1999)

"Zbog toga nasa odgovornost je da meditiramo izmedju vas i Srila Prabhupada, i Srila Prabhupada ce vas odvesti do Krisne."
(HH Bhakti Charu Swami,Sastanak ucenika u Durbanu,7/4/2006)

"nasa odgovornost je da vam pomognemo da pridjete lotosovim stopalima Srila Prabhupada , i Srila Prabhupada kao prvobitni acarya, vas dovodi do Krisne i ukljucuje vas u Njegovu sluzbu."
(HH Bhakti Charu Swami, PAMHO tekst: 13658994, 10/6/2007)

"ako se predajete meni, formalizirate svoju predaju, onda kakvu vrstu odgovornosti ja imam prema vama? Imam da prenesem vase predavanje na ISKCON instituciju. Obicno guru prenosi ovo na Krisnu, ali ja ovde ne predstavljam direktno Krisnu. Ja ovde predstavljam Krisnu preko Srila Prabhupada i ISKCON0-a."
(HH Bhakti Charu Swami. Sastanak ucenika u Durbanu, 1/8/2007)

"Svaciji duhovni zivot je zapravo usidren na Srila Prabhupadu [...] na Srila Prabhupadovoj milosti i Srila Prabhupada ce ih osloboditi."
(HH Bhakti Charu Swami, Toronto, 20/7/2003)

Nadalje, rutina je da u ceremonijama inicijacije danas da se kaze onome ko je iniciran da je iniciran "u ime" Srila Prabhupada kao sto sledeci izvestaj ilustrira:

"pedeset kandidata je primilo inicijaciju od Njegove Svetosti Radhanath Swamija, duhovnog ucitelja i putujuceg svestenika [...] Radhanath Swami mi je rekao sledece, „ U ime Srila Prabhupada ja sam pocastvovan da ti dam ime Jagannath Saran das."
(http://iskconuk.com/?p=352 )

Obmana oznacivanja imena

Tokom godina pre 1978 scenarija, Srila Prabhupada je funkcionisao kao diksha, ili inicirajuci, guru ( i glavni siksha, onaj koji daje instrukcije, guru), s time da svi ostali deluju, u najboljem, kao siksha asistenti gurui:

"GBC treba biti guru koji daje instrukcije. Ja sam inicirajuci guru, a vi trebate biti instruktor guru propovedajuci ono sto ja propovedam i radeci ono sto ja radim. Ovo nije titula, ali vi zapravo morate doci do tog nivoa."
(Srila Prabhupadovo pismo, 4. Avgust 1975)

Iako su instrukcija Srila Prabhupada i njegovih ucenika danas ostale iste, njegovi ucenici su jednostavno „ucenja i delanja“ sta je Srila Prabhupada mislio i radio, GBC je odlucio da promeni nazive imena. Oni koji su u najboljem slucaju samo siksha assistent gurui koji asistiraju diksha guruu, se sada zovu diksha gurui, dok se Srila Prabhupada sada smatra u najboljem slucaju da dela kao siksha guru. Ova zamena imena je kljuc cele obmane, jer jednostavno kao rezultat promene imena, ali ne aktivnosti ili funkcije ISKCON sledbenici su prhvatili:

  1. Oni koji su bili u najboljem slucaju siksha asistent gurui, magicno su se odjednom pretvorili u dikhsa gurue.

  2. Srila Prabhupada koji je zapravo diksha guru, odjednom nije vise.

  3. Oni koji sebe nazivaju diksha guruima, poverene su im sve beneficije, casti i obozavanja koja su prethodno pripadala Srila Prabhupadu.

Dakle, u sustini, ogromna obmana, i grabljenje moci i pozicije je bilo bazirano na necemu toliko jednostavnom kao sto je zamena imena.

Cak i dete moze videti

Ako bi se mlekonosa i postar odlucili na igru sa detetom, gde mlekonosa tvrdi da je postar, i gde postar tvrdi da je mlekonosa, cak i osmogodisnje dete nebi palo na takav glup trik. Jer bi video da mlekonosa, bez obzira sta mlekonosa tvrdi da je, dostavlja mleko, a ne postu, i da postar, bez obzira sta tvrdi da je, dostavlja postu a ne mleko. Slicno, danas Srila Prabhupada jos uvek dostavlja svakoga u ISKCON-u, kao sto je to radio pre 1978 godine. Stvarno, situacija je toliko apsurdna da podseca na jednu pricu „Imperatorova nova odeca“ gde svako (samo od , ironicno, deteta) vidi da Imperator ne nosi odecu, ali je prihvatio Imepatorovu obmanu, jednostavno da zadovolji Imperatora. U ISKOCN-ovom slucaju je, ipak, situacija jos vise apsurdnija, jer „imperatori“ (ISKCON diksha gurui) zapravo priznaju da nemaju odecu (ne rade nista drugacije nego sto su radili pre 1978 godine), i opet svi nasedaju na trik!

Zakljucak

Guru obmane su u osnovi nista vise nego ''ritvici'' (zvanicni svestenici) koji nastavljaju kao ''ritvici'' s time da su ti isti ritvici jednostavno odlucili da sebe nazovu ''diksha gurui''. I na ovaj jednostavno jedini nacin su tretirani i obozavani kao takvi. Na zalost, reci ''isprani mozgovi'' i ''lakoverni kultni clanovi'' momentalo padaju na pamet!

Molimo pevajte: Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna, Krišna, Hare, Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare. I Budite Srećni!