Uvodnik: Ko zaista unistava ISKCON?


IRM

Dobrodosli u deveto izdanje casopisa Povratak Prabhupadu (BTP). U ovom izdanju smo dodali jednu stranu pisama vise, sto je odraz ogromnih povratnih informacija primljenih zbog Specijalnog Rezime Izdanja BTP-a (molimo kontaktirajte nas kako bi ste primili kopiju). Takodje ispitujemo cesto citirane tvrdnje da Guru mora biti fizicki prisutan u zivotu ucenika.

Jedna smesna optuzba koja je bacena na IRM jeste da mi „unistavamo“ ISKCON. Gauri Das, Hramski predsednik Bhaktivedanta Manor hrama koji je bio odgovoran za nedozvoljavanje darshan-a sa Bozanstvima bhaktama u hramu, je rekao:

"IRM zeli da unisti ISKCON na osnovu njihovog tumacenja instrukcija Srila Prabhupada."
(Pismo od Gauri Dasa, 18. Decembar 2004)

Gauri Das nije ipak pruzio nijedno parce dokaza da ce Srila Prabhupadov status kao inicirajuceg Gurua dovesti do celokupnog unistenja.

Kada ispitamo ISKCON izjave za zadnjih 20 godina, lako je videti ko zaista unistava ISKCON; i to nije organizacija koja zeli da zadrzi Srila Prabhupada kao pokretaca! Ali mi cemo dozvoliti ISKCON liderima da govore sami za sebe:

1985: "Pozicija inicirajuceg gurua je postala institucinalizovana u ISKCON na nacin na koji je suprotan zelji Srila Prabhupada i inkompatibilan njegovim planovima za ISKCON. Skupstina se slozila da ova devijacija Srila Prabhupadove naredbe lezi u srzi ISKCON-ovih najvecih i najtvrdoglavijih problema."
(Ravindra Svarupa Das, Pod Mojoj Naredbom: Odraz Gurua u ISKCON-u. 17. Avgust, 1985)

1987: “GBC je, I indirektno necistim delima i direktno suocavanjem i silom, isterao veliki broj Srila Prabhupadovih ucenika sa svojih sluzbi, iz njihovih domova, i iz ISKCON-a...Dozvoljavajuci, zalazuci se , ucestvovajuci, produzavajuci, i braneci ove i druge oblike kontaminacije i truleza, clanovi GBC-ja su doveli konacno ovlasceno rukovodstvo celog Internacionalnog Drustva Za Svesnost Krisne  u stanje polucije i zloglasnosti."
(Jayadvaita Swami, Nekoliko Zalbe na Clanove GBC-ja, 5. Mart, 1987)

1996: “CINJENICA“: ISKCON GBC je cak podrzavao i pale gurue i pokusali su predju preko njihovih padova. ISKCON gurui su uzurpirali i pogresno koristili novac, i preusmeravali druga ISKCON  sredstva za njihov personalni prestiz i culno zadovoljavanje. ISKCON gurui su imali nezakonite seksualne odnose sa zenama i muskarcima, a moguce i sa decom."
(Jayadvaita Swami, Gde Su Ritvici u Pravu, 1996)

2000: "GBC i ISKCON jos uvek se trebaju iskupiti za svoje grehove i uvrede"
(Ravindra Svarupa Das, GBC memo, Maj 2000)   

2000: "Ja sam video da smo kratko nakon odlaska Srila Prabhpada uzeli zdravo za gotovo da Srila Prabhupada nije vise tu – kao i svaki drugi smrtnik, kad napusti telo, nema ga vise. I jako osceam da je ovo najveca greska koju smo napravili. I kao rezultat, ISKCON je danas u ovakvoj kriticnoj situaciji." (Bhakti Caru Swami, Govor na Danu odlaska Srila Prabhupada, 2000)

2003: "...taj defektivni sistem je mozda bio ublazivan do neke mere ali jos uvek preovladjuje. Nakon Harikesinog pada 1998, 1999 sam ja predlozio da je ocigledno da idemo u pogresnom pravcu."
(Bhakti Caru Swami, sastanak u Torontu, 20. Juli, 2003)

2004: "Skoro smo podelili 60,000$ pravnom slucaju u USA. Kad smo raspravljali o slanju novca mnogo je bhakta koji su radili tesko da sakupe novac, pitali „ sta je sa guruima, sannyasijima i liderima koji su skupljali poklonjen novac, da li ce oni poslati nesto?“ I bili su ozbiljni jer su postojale price o individualcima posebno sannyasijima i guruima koji su nakupili poklonjenog novca. Moze biti ili ne cinjenica, ali postoji veliko nepoverenje... Siguran sam da ce IRM biti veoma srecan da uradi nesto sa ovom informacijom. Ukoliko se nesto ne desi ovo ce verovatno da zavrsi u njihovo sledece objavljivanje."
(Gauri Das, ’Finansijska obelodanjivanja ISKCON lidera’, 4. Januar, 2004)

2005: "Nemacka yatra trenutno dozivljava nekoliko kriza...ova kriza nije od Nemackih bhakta vec je verovatnije kreirana od strane bivseg GBC postavljenog zonskog sekretara."
(GBC Rezolucija 2005, adresiranje na krizu od 1 milion euro duga u ISKCON Nemackoj)

2005: "Neki Hare Krishna bhakte i gurui, ukljucujuci i zadnjeg iz Los Andjelesa, su zatim osudjeni za zlostavljanje dece...rekao je Anuttama Das, potparol drustva."
(Clanak iz Los Andjeles Tajmsa „Krisnina isplata pocinje: Drustvo pocinje da resava svoj 9.5 milionski slucaj zlostavljanja dece’, 26. Jun, 2005)

2005: "ISKCON gurui su pali „nekoliko puta u ISKCON-ovoj kratko istoriji od 1977"
(ISKCON UK Sediste „Duhovni Ucitelj i Ucenik“ tecaj)

Mi sada pozivamo Gauri Dasa da nam ljubazno pokaze u svakom slucaju kako je IRM odgovoran za ovakvo razuzdano raspadanje Srila Prabhupadovog pokreta. Do tada, mi preferiramo da se drzimo za jedinog Gurua za koga znamo da nece pasti ili izdati nas – Njegove Bozanske Svetosti Srila Prabhupada.

Hare Krishna. Vas u sluzbi Srila Prabhupada.

Krishnakant


Molimo pevajte: Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna, Krišna, Hare, Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare. I Budite Srećni!