Mnoge vrste odstupanja


IRM

Razlog zasto ucenici Srila Prabhupada odstupaju od njegovih naredbi i umesto toga stvaraju lazni Guru sistem zavisi od individue do individue, ali je osnovni motiv slican: pozicija, kontrola, sledbenici, slava, odlikovanje itd. Nazalost, ako ove zelje ostanu, onda cak i ako neko odbaci lazni Guru sistem u ISKCON-u, zamenice ih jendostavno sa drugom devijacijom, koje opet omogucavaju ove zelje za odlikovanjem, slavom itd. da se zadovolje. Na taj nacin smo videli mnogo pokusaja da se „reformira“ ili zameni ISKCON Guru sa drugim resenjem, obicno sa osobama koje nisu samo mogle da „uspeju“ u trenutnom Guru sistemu, ili koje zele da ostanu nezavisne od GBC-ja i Guru kontrole, sto nije pravo resenje – pravi ISKCON, ostavljen od strane Srila Prabupada 1977: interncionalno drustvo bhakta koji rade zajedno od obale do obale, upravljan verodostojnim GBC-jem, koji sledi sistem inicijacija tacno onakav kakav je ostavljen od Srila Prabhupada 1977 putem direktive od 9.Jula. Mi ovde predstavljamo sazet pregled ovih mnogih vrsta odstupanja:

  1. Mi trebamo JOS JEDNOG Srila Prabhupada :

Ovo pripisuje dve forme:

a) Traziti jednog starijeg Indijca koji nece pasti:

Videli smo mase koje odlaze iz ISKCON-a motivisane raspadajucim i nedovoljnim Guru sistemom, zameniti relativno „sigurnim“ (u smislu da nece pasti) starijim Indijskim Swamijima; Narayana Maharaja iz Gaudiya Mathe koji je najistaknutiji.

b) Cekati na samoobasjanog acaryu:

Oni koji ne vole trenutne Gurue, u osnovi koriste ritvik sistem kao izgovor da odbiju sadasnje Gurue, sa Srila Prabhupadom koji je cisto „privremeno sredstvo“ dokcekaju na ’pravog’ Gurua da se pojavi – koji naravno moze da bude jedan od istih ljudi koji slede ovu filozofiju! Ovo je takodje poznato kao ’mekan’ ili privremeni ritvik.

  1. Srila Prabhupada je SKORO Guru:

U ovoj sorti, Srila Prabhupada je koriscen opet kao razlog za odbijanje trenutnih Gurua, ali se zadnja vrata jos drze otvorenim za sledebnike ovog sistema da mozda takodje postanu neka vrsta Gurua jednog dana. Ovo ima nekoliko oblika:

a) Srila Prabhupada je GLAVNI Guru: ali mi trebamo jou uvek „pancaratika“ Guru/Zvanicnici acarye koji bi i dalje imali „ucenike“, iako je Srila Prabhupada jos uvek GLAVNI predmet obozavanja.

b) Srila Prabhupada je ISTAKNUTI Guru: Ali trenutni gurui mogu takodje ostati uporedo, i ucenici ce imati efektno dva Gurua – Srila Prabhupada kao Glavnog Gurua, i trenutne Gurue kao Drugog Gurua. Tvrdeci da moramo da imamo dva diksa Gurua – onaj ko daje transedentalno znanje, i drugi koji daje „formalno diksa“, ili da moramo da sledimo sistem Ramanuja sampradaye jednog „acarya-Gurua“ za svakoga zajedno sa „individualnim Guruima“, takodje pada u ovu kategoriju.

  1. Postaviti sopstveno matha/drustvo:

Izgleda da se blizi pravom resenju sorta koja ispravno prihvata Srila Prabhupada kao jedinog Gurua za sva vremena u ISKCON-u, i onda koristi to da odbaci svu ovlascenost, i postavi sopstveni matha/hram/drustvo, kompletno nezavisno od bilo cije kontrole ili nadzora. Ovo dozvoljava manji broj povezanih individualaca da preuzmu kontrolu bhakta i imovine i dobiju apsolutnu moc za njih. Takodje, ali ne uvek, jos jedna mogucnost ovog sistema je da ’GBC/Ritvik/Hramski Predsednik’ se slomi na jednu osobu ili grupu osoba koju kontrolise jedna soba, koji bi onda delovala kao samo postavljeni ’ritvik acarya’ da izdaje ’ritvik inicijacije’ kao konfete bilo kome. Ovo dozvoljava ’ritvik acaryi’ da promovise sebe kao :davalaca inicijacije’ (isto kao i lazni Guru sto rade), i stekne neki status naspram onih koji traze inicijaciju „od Srila Prabhupada“. Na kraju kako god, po samoj prirodi, ovaj sistem se udruzuje sa jos jednim Gaudiya Matha scenarijom, i kada drugi shvate da svako moze sebe postaviti u poseban matha/hram i ponude inicijaciju, onda mogu i oni sami, i na kraju rezultat ce biti talasi ovih induvidualnih matha koje se sve medjusobno takmice da daju poklon iniciranja od strane Srila Prabhupada.

Druga varijacija je jednostavno da koriste probleme u ISKCON-u kao izgovor da kazu da moraju da ga odbace i formiraju svoju novo drustvo, kao sto je i Srila Prabhupada uradio sa Gaudiya Mathom. Ukazano je da Srila Prabhupada nije pokusavao da propoveda Gaudiya Mathi, vec je osnovao sam svoje drustvo nazvano ISKCON. Ova analogija ipak pada zbog jedne velike razlike – Srila Prabhupada je Acarya, i zbog toga moze postaviti svoje drustvo, kao sto acarye i rade – ali mi nismo acarye, samo ucenici, i zbog toga moramo jednostavno pokusati i raditi pod parametrima datih od strane Srila Prabhupada.

  1. Samo je moj problem bitan:

Jos jedna varijacija je da se prihvati da je ISKCON Guru sistem kompletno lazan, ali da resenje nije da se popravi pravi ISKCON sa Srila Prabhupadom kao Guruom. Vec se ovo resenje smatra „manje bitnijim“ u poredjenju sa bilo kojim individualnim „problemom“ koji je bitan u tom trenutku – kao sto su „zastita krava“, „pitanje trovanja’, „pitanje zena“, „varnasrama“ itd. Obicno moze biti onoliko „odgovora“ i „resenja“ koji se svi prave da nude „PRAVU“ popravku jer postoje pojedinci. Kako god poceti sa resenjem da je Srila Prabhupada sam pravi Guru celog covecanstva za sledecih hiljada godina mora biti trazena osnova pre nego sto bilo sta drugo moze da se resi. Samo kada je ova osnova na mestu, da li mozemo poceti nuditi pojedinacne simptome ove ukorenjene bolesti nepokoravanja Srila Prabhupadu.

Zbog mnogih razlicitih varijacija polu ispecenih i nekompletnih alternativa ka ISKCON-ovom laznom Guru sistemu napomenutom gore, imamo mnoge prelomljene kampove, koji svi nude alternative za ISKCON. Ipak zameniti ISKCON a jos jednom devijacijom u obliku „ritvika“ Gaudiya Mathe, sa desetinama malih drustva svaka sa svojim samopostavljenim acaryama/liderima, nije odgovor – jer dva losa ne naprave dobro.

Pravo resenje

Predajte nazad Srila Prabhupadu ISKCON kakav nam je ostavio 1977, sa istim standardima, sistemima i strukturom za inicijacije i sve ostalo, bez precica i polu mera, zbog zelje da se dobije kratkorocni dobitak u nasim privatni zivotima sto je pre moguce. Nasa misija je da stvorimo pravo verodostojno funkcionalno ISKCON drustvo, sto je i sama misija Srila Prabhupada, koja ce doneti dobrobit buducim generacijama za hiljade godina.

Molimo pevajte: Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna, Krišna, Hare, Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare. I Budite Srećni!