ISKCON Guru osuđuje “truli" GBC


IRM


Povratak Prabhupadu, 6. izdanje, Jesen 2004/2005
Autor: Krishnakant

U BTP br.2 (Povratak Prabhupadu magazin) smo videli kako je Bhakti Tirtha Swami, ISKCON “Guru“ koji tvrdi da je u kontaktu sa vanzemaljcima, bio uznemiren što je bio nazvan „demonom“ od strane još jednog neovlašćenog ISKCON Gurua, Bhakti Vikash Swamija.

U BTP br.5 smo videli kako je ISKCON-ov najmoćniji “Guru“, Jayapataka Swami, viđen kao “bolestan“, “obuzet“ i “nečastan“ od njegovih Guru vršnjaka, koji su se bojali da će ukrasti sve njihove učenike. Sada je Suhotra Swami (još jedan GBC izglasan Guru) optuzio sve njegove GBC ortake da čine veliku uvredu Šrila Prabhupadu što aktivno podržavaju objavljivanje i promociju knjige “Skrivena Slava Indije“ od Stivena Rosena (poznat kao Šrila Prabhupadov učenik Satvaraja Das, ali koji bi prema Suhotri “ radije bio poznat po svom karmi imenu nego po iniciranom“), u kojoj on tvrdi...

“...Šrila Prabhupadova propovedačka misija u Americi je povezana sladunjavim rečima sa “karakterističnim swamijijem Vivekananda“.I ne samo to, već sa članom Gaudiya Mathe koga znamo da je odbačen od Šrila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura kao crna zmija. I ne samo to, već i sa starijim Indijskim učenjakom koji je saradnik Internet vebsajta koji zlobno kritikuje Šrila Prabhupada i naziva Šrimati Radharani veštačkim božanstvom. I ne samo to, nego i sa nizom drugih svetovnih ljudi."

Knjiga je bila široko raspodeljenja kroz Severnu Ameriku i Evropu sa svim blagoslovima i saradnjom ISKCON GBC-ja, koji se sastoji skoro sasvim od samo-postavljenih ili izglasanih Gurua. Zaista, kao što je Suhotra Swami izjavio, knjiga je bila “BBT-jeva glavna distribuciona knjiga za Severnu Ameriku".

Ako je Suhotra Swami u pravu, to praktično znači da je svaki Guru u ISKCON-u obuhvaćen u ozbiljno vređanje Šrila Prabhupada. To je sigurno ogromna greška BBT-ja (Bhaktivedanta Book Trust), koji je postavljen da isključivo objavlja knjige Šrila Prabhupada, da entuzijastično sponzoriše Gospodinove Rosen knjige jer je on žarki žaštitnik HH Natayane Maharaja, GBC-jevog glavnog neprijatelja. GBC je bilo budalast dovoljno da koristi Narayanu Maharaja kao glavnog svedoka u njihovom ISKCON Žurnalu 1990 kada su želeli da sruše podršku za Šrila Prabhupadovu direktivu o ritvik inicijacijama za ISKCON (pogledajte BTP izdanje br.5), time otvarajući njemu vrata za krađu velikog dela Pokreta. I sada na široko dele knjigu od nekog ko je izjavio sledeće vrtljive komentare:

“Narayan Maharaj! On je poreklom iz Gaudiya Mathe i krajnje napredan bhakta, i slavan učenjak (...) tako je velika duša, pravi sadhu (...) Narayan Maharaj je izvanredan (...) Kada voliš nekog, ti želiš da saznaš što više o njemu (...) On je preveo mnogo važnih Vaišnavskih dela na Hindi jeziku, i sada se smatra jednim od vodećih Gaudiya Vaišnava u celoj Indiji. Dakle ti si veoma srećan što si ga upoznao."
(Stiven Rosen, Odbrana Stvarnosti, objavljeno od Equal Vision Records, 1993)

Dakle, još jedan klasičan autogol od GBC-ja. Kako god, Suhotra Swamijeva poražavajuća procena njegovog druga Guru obmanjivača odlazi mnogo iznad upletenosti od samo ove jedne užasne knjige:

“Moja realizacija je da sam se u zadnjih 6 ili 8 godina borio da ne priznam sebi da postoji jasna naklonjenost među ISKCON vođstvom da smanje Šrila Prabhupadovu volju i učenja, i da promovišu relativnost, osrednjost, moć medija, birokratiju, i kvazi-Hinduizam kao novo razmišljanje u ISKCON-u. (...) Moja realizacija je da je ova knjiga znamenitost vređanja Šrila Prabhupada Osnivača-ačarye ISKCON-a.
(...) Sada, ako je ova knjiga deljena u Americi, to dalje znači da ’nekako ili drugačije’ severno Američki GBC ne vidi ništa pogrešno u tome. To je sav dokaz na svetu da riba truli iz glave."

Jake reči, ali ne izgleda da je došlo do Suhotra Swamija da je ovo smanjivanje Šrila Prabhupada počelo mnogo duže od ’6 do 8 godina’. Počelo je kada je GBC neovlašćeno sklonio Šrila Prabhupada sa njegove zakonite pozicije kao jedinog inicirajućeg Gurua u ISKCON-u, još iz 1977. Tako Suhotra Swami licemerno optužuje njegove Guru kolege za minimiziranje Šrila Prabhupada kad je on isto toliko i sam kriv- On je potpuno podržavao i učestvovao u oba dela Guru Obmana 1 i 2.

Suhotra Swami jadikuje:

“Kada primetim da mnogo vodećih ličnosti u našem pokretu nastavlja da petlja sa svojim propisanim dužnostima u crnoj senci ove uvrede, nemam nikakav podsticaj."

  • Ali koja veća uvreda može postojati od toga da efektivno izbacujete Šrila Prabhupada sa njegove misije kradući sve njegove učenike?

Možda bi svi bili više ’podstaknuti’ da se Suhotra Swami počeo baviti rešavanjem sa ovim problemom, koji je izvorna majka svih mnogih devijacija koje je on identifikovao.

Dakle ovde imamo apsurdnu situaciju gde jedan Guru, koji treba biti kao Bogom dan, tvrdi da mnogi navodno Bogom dani gurui deluju uvredljivo, minimizirajući Šrila Prabhupada, i propovedaju kompletne besmislice. On je naravno u pravu, ali on takođe treba da se pogleda u ogledalo.


Molimo pevajte: Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna, Krišna, Hare, Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare.
I Budite Srećni!