Prava ucenja Njegove Svetosti Narayane Maharaja


IRM

Mnogim ljudima u ISKCON pokretu i van njega, ISKCON-ov trenutni guru sistem je kompletna farsa. Mozda predvidljivo, svi skandali, padovi gurua i beskrajne samo-kontradiktornosti medju onima koji zele biti Srila Prabhupadovi naslednici (80-ak ISKCON guru takmicara) je otvorilo put za jos jednu licnost, ovog puta za nekog van ISKCON-a, sa planom na Srila Prabhupadovo nasledstvo. GBC je godinama propovedao da svako mora imati „zivog fizicki prisutnog gurua“ (ili bilo kog drugog osim Srila Prabhupada), i sada oni uzimaju plodove svoje zetve. Njegova Svetost Narayana Maharaja, ucenik Srila Prabhupadovog brata po Bogu, Njegove Svetosti Kesava Maharaja – je imao znacajan uspeh u privlacenju i bivsih i sadasnjih clanova ISKCON-a ka njegovom kampu, promovisuci svoje kvalifikacije kao „zivi fizicki prisutan Guru“, koji je verodostojan i nece pasti, kao ISKCON Gurui. Narayana Maharaja voli da sebe predstavlja kao cisto poniznog slugu Srila Prabhupada, koji jednostavno zeli da dovede svakog Srila Prabhupadu kroz dublju zahvalnost njegove misije i ucenja:

„Trebali biste znati ko je Vas Srila Prabhupada. Trebate znati. Onda ga mozete slaviti, na drugi nacin ne mozete.“
(Narayana Maharaja, Los Andjeles, 31. Maj, 2000)

U ovom clanku mi cemo koristiti same reci Narayane Maharaja da vidimo da li li nas on dovodi blize Srila Prabhupadu.

Narayana Maharaja tvrdi da je naslednik Srila Prabhupada

Narayana Maharaja jasno stavlja do znanja da on nije ovde kako bi doveo ljude DO Srila Prabhupada, vec da zapravo ZAMENI Srila Prabhupada kao njegov NASLDENIK:

„Ja sam pravi naslednik Srila Bhaktivedanta Swami Maharaja, i ne postoji drugi.“
(Narayana Maharaja, Murvilubah, Australija, 18. Februar, 2002)

Iznad, Narayana Maharaja smelo stavlja svoj ulog i zabacuje udicu direktnoj konkurenciji sa svim ISKCON guruima koji takodje zele da naslede i zamene, ne da dopune, dodaju ili asistiraju Srila Prabhupadu.

Narayana Maharaja se direktno takmici sa Srila Prabhupadom

Saglasno sa gore navedenim ciljom da zameni Srila Prabhupada, Narayana Maharaj je pozvao svoje sledbenike da dele NJEGOVE knjige pre nego Srila Prabhupadove:

„Sada je Srila Gurudeva (Narayana Maharaja) zatrazio da pocnemo sta on naziva ’ druga revolucija’ u propovedanju i deljenju knjiga. On zeli da se njegove knjige dele u istom obimu kao, ’nista manje nego Swamiji-jeve (Srila Prabhupada)’.“
(Gaudiya Kurir, Izdanje 15, 1. Juli, 2004)

Jasno je da se cilj u pokusavanju da se bude isti kao Srila Prabhupada jedino moze dostici ako se samo Narayana Maharajine knjige dele od strane njegovih sledbenika, i to je ono sto se generalno i desava.

Narayana Maharaja tvrdi da je Srila Prabhupada dao samo „Osnovu“

Da stvori potraznju za njegove usluge, Narayana Maharaja tvrdi da postoji jos duhovnog znanja koje Srila Prabhupada nije uspeo da prenese, kako bi on mogao da dodje da ispuni taj nedostatak:

„Dakle Swamiji je isprva ocistio atmosferu. Pripremio podlogu...propovedajuci ime i sandesh Gite.. on je pripremio. Dakle veoma bitan posao... dakle on je uradio ovaj zadatak i bilo je neophodno za taj deo sveta... za ceo svet... je on uradio ali nije uradio sve cineci ovo. To je bila samo osnova. [...] Ali...mi smo liseni toga... on nije mogao da zavrsio svoj posao.“
(Lekcija od strane Narayana Maharaja data 19. Septembra, 1994)

Narayana Maharaja tvrdi da je Srila Prabhupada dao sve

Izjava iznad zapravo nije istinita, jer opet moze biti dokazano samim recima Narayane Maharaja samog, koji je 17 godina ranije rekao samom Srila Prabhupadu:

„Sve tvoje duznosti su zavrsene. Ispunio si sveu tvom zivotu. Nema potrebe da se brines oko bilo cega. [...] Da, sve si uradio. Nista nije ostalo nedovrseno.“
(Prevod sa bengalija izmedju Narayane Maharaja i Srila Prabhupada Okt-Nov 1977, obezbedjen iz kampa samog Narayane Maharaja)

Da je Narayana Maharaja otisao reci kompletno drugacije od onoga sta je tvrdio 17 godine ranije, pokazuje oportunizam najviseg reda.

Narayana Maharaja tvrdi da Srila Prabhupada NIJE Osnivac-Acarya ISKCONa

Oportunizam se dalje ispoljava u izljavljivanju Narayane Maharaja da Srila Prabhupada nije bio osnivac-acarya ISKCONa. To je sigurno i suvisna poenta da je Gospod Krishna (Sri Caitanya Mahaprabhu) izvor sve Svesnosti Krishne, da se neko mora pitati zasto Narayana Maharaja oseca takvu potrebu da omalovazava poziciju Srila Prabhupada i promovise svoju izjavljujuci tako ociglednu poentu:

„Takodje trebali biste znati da je Caitanya Mahaprabhu osnivac ISKCON-a. Swamiji, AC Bhaktivedanta Swami Maharaja je samo jedan od istaknutih acarya u lancu. On nije osnivac...“
(Narayana Maharaja jutarnji govor, Caracas, Venecuela)

„Vas Prabhupada, Srila Swami Maharaja, je jedino promenio ime na Engleskom. On nije osnivac-acarya tog vecnog ISKCONa...Ja sam ISKCON. Ja se ne razlikujem od ISKCONa. Ja sam „Bhaktivedanta“ [Srila Bhaktivedanta Narayana Goswami Maharaja]. Kakav otac, takav sin. Ja sam pravi naslednik Srila Bhaktivedanat Swami Maharaja, i ne postoji drugi. Ovo trebate znati veoma otvoreno. Ja sam Bhaktivedanta i on je Bhaktivedanta, ali je on dobio ovo ime nakon sto sam ga ja dobio. Ja sam stariji od njega sto se toga tice... Ja sam Bhaktivedanta, i takodje sam ISKCON. Nemojte misliti da sam Ja neko van ISKCONa.“
(Narayana Maharaja, Murwilumba, Austrlija, 18. Februar, 2002)

Ali prema recima Srila Prabhupada:

„Ja sam osnivac-acarya Internacionalnog Drustva Za Svesnost Krishne.“
(Pismo Srila Prabhupada Dr. Bigelow-u, Alahabad, 20. Januar, 1971)

Narayana Maharaja odstupa od Srila Prabhupada - 1

Iako tvrdi da je naslednik Srila Prabhupada, i da Srila Prabhupada na neki nacin gvori kroz njega, trebamo zabeleziti da se ucenja Narayane Maharaja ozbiljno razlikuju od ucenja Srila Prabhupada. Ovo je ono sto ima Narayana Maharaja da kaze o Prahlada Maharaji, koji je obozavan na svakom oltaru u ISKCON-u i koji je u potpunosti cisti bhakta Krishne:

„Prahlada Maharaja je bio veoma verodostojan bhakta, i nije nikada zeleo nista ovozemaljsko, ali nije mogao sluziti Krishnu. Njegova bhakti je bila pomesana sa jnana, znanjem o Gospodovim izobiljem. Ako imas nekih zemaljskih zelja, ili bilo kakvih zelja, onda tvoja bhakti moze biti sang    a-siddha bhakti ili aropa-siddha bhakti, ali ne cista transedentalna bhakti.
(Narayana Maharaja, Havaji, 17. Februar, 2001)

Ipak Srila Prabhupadova presuda je veoma drugacija:

„Prahlada Maharaja je najuzviseniji primer Vaisnave“
(Srimad-Bhagavatam 4.21.47, smisao)

„Dakle mi vidimo prakticno kako je Prahlada Maharaja odmah dostigao stanje prema... prvo je pre svega sledio instrukcije Brahme, i onda je automatski dobio naklonost Gospoda Nrsimhadeva, i nakon toga je dobio stanje prema.“
(Lekcija Srila Prabhupada, Mayapur, 14. Februar, 1976)

„Zbog toga, umesto da prihvati rezultate karme i jnane, Prahlada Maharaja je jednostavno molio Gospoda za ukljucenje u sluzbu Njegovog sluge.“
(Srimad-Bhagavatam 5.24.25)

Iznad vidimo Prahlada Maharaju opisanog kao cistog bhaktu koji je zapravo izbegavao rezultate jnana (znanja).

Narayana Maharaja odstupa od Srila Prabhupada – 2

Narayana Maharaja tvrdi da je Advaita Acarya (jedan od pratilaca Sri caitanye Mahaprabhua) bio nesposoban da prenese ljudima Vraja-Bhakti (cisto ljubav prema Krishni):

„Sri Advaita Acarya...On je deo dela, od jednog dela Krishne. Tako udaljen, On moze propovedati kirtanom (pevanjem), ali On ne moze dati Vraja-Bhakti. Nikada. On nije kvalifikovan za to. Samo Krishna moze to uraditi.
(Narayana Maharaja, Los Andjeles, Kalifornija 31. Maj, 2000)

Suprotnost sa ovim iznad je stih iz Caitanye caritamrte predstavljene od Srila Prabhupada:

„On (Advaita Acarya) je dostavio svim zivim bicima poklon ponudu Krishna-bhakti (cistu ljubav prema Krishni). On je predstavio Bhagavad-Gitu i Srimad-Bhagavatam u svetlu predanog sluzenja.“
(Srila Prabhupada, Caitanya-caritamrta, Adi-lila 6.28)

Tako se Narayana Maharaja opet ne slaze sa siksa (koji daje instrukcije) od strane Srila Prabhupada, iako on takodje neskromno tvrdi da je njegov ’najdrazi siksa ucenik’. (Postoji jos mnogo primera takvih kontradiktornosti na zadnjoj strani ovog broja magazina).

Narayana Maharaya tvrdi da je Srila Prabhupada trazio od njega da vodi njegove ucenike

Narayana Maharaja je tvrdio da je Srila Prabhupada njemu naredo da poducava njegove ucenike:

„Naredio mi je, „Pomozi mojim ucenicima’ [...] Mozes uzeti tu kasetu. [...] Ako neko nema vere u moje izjave, moze traziti i cuti kasete. U tom trenutku je pricao na Bengali jeziku da nebi ostali razumeli.“
(Salt Spring Island, Kanada, April 2001, pm)

Ova tvrdnja je zasnovana na izjavi Srila Prabhupada „ti ih ljubazno uputi povodom ovog pitanja“ ka Narayani Maharaju, tokom Bengali razgovora izmedju njih dvojice u nekom periodu izmedju Oktobra-Novembra 1977.

Ipak, kao sto ce se videti u punom prevodu ovog razgovora koji je dat od same strane Narayana Maharajinog kampa, Srila Prabhupada ne kaze nista slicno. Dok citate jedan deo tog razgovora ispod, obratite posebnu paznju na koga se odnosi rec „njih“ u gore pomenutoj recenici; sta je predstavljalo „pitanje“ na koje je Srila Prabhupada zeleo Narayana Maharaja da izda instrukcije, i „kada“ se ove instrukcije trebaju dati:

Srila Prabhupada: Da li je neko od mojih brace po Bogu u Vrindavanu sad?
Narayana Maharaja: Da.
Srila Prabhupada: Ko?
Narayana Maharaja: Van Maharaja moze biti tamo, kao i Indupati Prabhu iz Caitanya Gaudiya Matha.
Srila Prabhupada: Jos neko?
Narayana Maharaja: Samo njih dvojica trenutno.
Srila Prabhupada: Ko je Indupati?
Narayana Maharaja: Indupati. On dolazi ovde cesto.
Bhakticaru Swami: Od Madhava Maharaja Matha?
Narayana Maharaja: Da. Niko vise nije tu.
Srila Prabhupada: Molim te pozovi ih obojcu. Van Maharaja i njega.
Narayana Maharaja: To je veoma dobar predlog sa vase strane.
Srila Prabhupada: Molim te sedni. Oni ce ih pozvati.
Narayana Maharaja. U redu.
Srila Prabhupada: Ovo secenje argumenata se ponekad desava.
Narayana Maharaja: To se beznacajne stvari u takvoj bitnoj svetoj misiji. Nesto malo toga tu i tamo je bez posledice. Ucinili se ovo divno propovedanje za dobrobit celog sveta. Nije postojalo samointeresa. Sve ste ucinili u predanom sluzenju Krisne – za dobrobit svih ljudi.
Srila Prabhupada: Sve je to zbog tvjih blagoslova.
Narayana Maharaja: Ucinili ste prelepu stvar. Neophodno je da se brine i sacuva ova misija, i da se vidi da se vesto rukovodi njome.
Srila Prabhupada: Ti njih ljubazno uputi po ovom pitanju. Ja nisam u mogucnosti da govorim.

Kada vidimo ove recenice u kontekstu, ova tri aspekta postaju jasna:

  1. Rec „njih“ se odnosi na Srila Prabhupadovu Bracu po Bogukoja su trebalo ubrzo da se pojave, ne Srila Prabhupadovim ucenicima. Rec „njih“ dolazi dvaput pre konacne recenice, i oba puta se odnosi na njegovu bracu po Bogu, Indupati Prabhua i Van Maharaja.
  2. „Pitanje“ o kome je Srila Prabhupada zeleo da Narayana Maharaja uputi njegovu bracu po Bogu je bilo da mu oproste zbog bilo kojih „secenja agrumenata“ koje je nacinio u toku svog propovedanja.
  3. I „kada“ je trebala ova instrukcia da se sprovede? Tada i tamo. Odmah nakon sto je Srila Prabhupada zamolio Narayana Maharaja da ih uputi on kaze: „Ja nisam u mogucnosti da govorim“. To je razlog zasto je on zamolio Narayanu Maharaja da iznese ove tacke njegovim braci po Bogu u njegovo ime kada stignu.

Dakle ovde vidimo laznu tvrdnju nacinjenu od strane Narayane Maharaja da promovise njegov plan kao da je „pravi naslednik“ Srila Prabhupada.

U zakljucku, na osnovu ovog iznad, jasno je iz RECI SAMOG Narayane Maharaja da on nije jednostavno „najdrazi siksa ucenik“ Srila Prabhupada ciji je cilj da nas dovede blize Srila Prabhupadu. Vec on se nista vise ne razlikuje od ostalih 80 koji zele da budu „guru naslendici“ ISKCON-a, radeci i govoreci sta god da je potrebno da zajasu Srila Prabhupadovu poziciju. Za sva dokumenta vezana za Narayanu Maharaja, molim vas posetite IRM vebsajt www.iskconirm.com I pritisnite na Narayana Maharaja dugme u nasoj matrici porazenih izazivaca.  


Molimo pevajte: Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna, Krišna, Hare, Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare. I Budite Srećni!