Uvodnik:
Sluzba za Krishnu pocinje upoznavanjem njegovog verodostojnog predstavnika


IRM

Dobrodosli u izdanje 5 casopisa Povratak Prabhupadu (BTP), i jedno veliko „hvala vam“ za sve one koji su nam poslali pisma zahvalnosti za izdanje 4. Mnogim citaocimanije bilo jasno kako je GBC, nakon javnog ponizavanja i toga da su morali da priznaju kako je njhivoh prethodni „konacni“ dokument o tome kako su postali Gurui bio pun „lazi“, mogu jos uvek imati odvaznost da nastave sa njihovim Gusu biznisom najnormalnije. Pa, u dobrom ste drustvu onda – jer ne mozemo ni mi!

Neke bhakte misle osecaju da je guru polemika u ISKCON-u jednostavno prevelik problem za njih da se nose sa njim. „Zasto jednostavno ne ostave Krishni da to resi?“ oni ponekad kazu. „ Ja nemam vremena da ulazim u sve te rasprave i sukobe oko pravnih dokumenata, definisanja reci, citata i kontra citata; Ja samo zelim da nastavim sa mojom sluzbom“. Postoje, ipak, nekoliko problema sa ovim pristupom.

Kao prvo, ovo pretpostavlja da neko moze da vrsi transedentalnu sluzbu bez da zna zasigurno identite trenutnog, ovlascenog predstavnika Krishne kroz koga nudite samu tu sluzbu. Kako mozemo mi prici Krishni, ili pomoci drugima da urade to (cela svrha sveg propovedanja), ako cak ne znamo ko je verodostojni Guru?

Kao drugo, ovo ignorise veoma ociglednu stvar: ili je Srila Prabhupada hteo da nastavi kao diksa Guru ISKCON-a, ili nije. Mora biti jedno ili drugo. Koliko tesk moze stvarno biti da se dodje do zakljucka, pogotovo kada je Srila Prabhupada uvek davao posebne instrukcije GBC-ju o tome kako treba ISKCON funkcionisati.

Kao trece, nije nasa filozofije da mi samo „ostavimo sve Krishni“. Sta da je Arjuna imao taj stav pre 5000 godina na bojnom polju Kuruksterte: „ Krishna molim te, sva ova borba je previse zabrinjavajuca za mene da bi se uplitao. S obzirom da si Bog, zasto ne bi TI resio ovu zbrku i molim te mene pustio da nastavim sa svojom sluzbom?“

Glavna stvar koji bi trebali da imamo u vidu je kako bi Srila Prabhupada reagovao da mu neki ljudi otimaju pokret, govoreci da on vise ne „zivi“, postavljajuci sebe kao inicirajuce acarye i kradu sve njegove ucenike. Sledeci prorocka konverzacije iz 1977 ukazuje da je pristup IRM-a bas u harmoniji toga kako bi Srila Prabhupada ocekivao da se ponasaju njegovi sledbenici:

Bhavananda: Postojace ljudi, ja znam. Bice njih koji ce zeleti da zauzimaju stav Gurua.
Tamala Krishna: To se vec desavalo pre mnogo godina. Vasa braca po Bogu su tako razmisljala. Madhava Maharaja...
Bhavananda: Oh, da. Spremni da odmah uskoce.
Srila Prabhupada: Trazi se veoma dobro rukovodstvo i oprezno posmatranje.
(Razgovor u sobi, 27. Maj, 1977)

Ovo Fjordovsko zanosenje od strane dva buduca Guru Obmanjivaca, koji su dokazali da su spremni i vise nego da „uskoce“ samo nekoliko meseci kasnije, su dobili jasan odgovor od Srila Prabhupada: „Trazi se veoma dobro rukovodstvo i oprezno posmatranje.“ Srila Prabhupada nije rekao: „Oh pa ako se desi desilo se, samo pustite Krishnu da resi stvar.“ Ovo je nacin kako bi trebali gledati na stvari. Trebali bi smo biti voljni da sarajujemo, sa kom god ko je zeljan, da vrati stvari nazad na mesto tako da se sve rukovodi tacno kako je Srila Prabhupada trazio. I 9. Jula 1977 on je rekao svim Hramskim Predsednicima i GBC-ju u ISKCON-u kako je zeleo da se inicijacije sprovode (pogledajte BTP Izdanje 1, stranu 4). Ako pomognemo da se njegova jasna, potpisana „rukovodeca“ direktiva vrati nazad na snagu, ako smo „jaki“ i „oprezni“ dok to radimo, onda cemo dobiti duhovni kredit za ponovno postavljanje misije Srila Prabhupada, kao sto je i Arjuna dobio kredit sto se borio za Krishnu.

Sledeci prigovor je „ali sta ja mogu tu uraditi?“ Pa, prvo uvek mantrajte 16 krugova Hare Krishna maha mantre i citajte svaki dan Srila Prabhupadove knjige. Ovo ce vam dati duhovnu snagu i inteligenciju kojom cete jasno razlikovati stvarnost od iluzije i da zbog toga onda efektno borite za Krishnu. Sledece, molim vas citaje sve papire na IRM vebsajtu (www.iskconirm.com) , pocinjuci sa Konacnom Naredbom koja sadrzi sve bitne instrukcije i dokumenta od Srila Prabhupada koja postavljaju njega kao jedinog inicirajuceg duhovnog ucitelja (diksa Guru) ISKCON-a. Na nasoj matrici „Porazeni izazivaci Srila Prabhupada“ na prvoj strani vebsajta moci cete procitati nase odgovore svim vodecim liderima ISKCON-a koji raspravljaju da Srila Prabhupada nije vise diksa Guru. Trebali biste pazljivo prouciti i GBC argumente i nase odgovore, dok ne budete totalno uvereni sta je Srila Prabhupada zeleo. Ako odlucite da je zeleo da ostane jedini inicirajuci Guru ISKCON-a, i da zelite da pomognete da se vrati na tu pozociju na tacno nacin na koji je naredio, onda dobrodosli u IRM – jedina interncionalna organizacija posvecena toj svrsi.

Molim vas slobodno mi pisite na sledecoj adresi ako imate bilo kakva pitanja, kritike ili komentare: irm@iskconirm.com

Hvala vam puno na vremenu koji odvajate za citanje nasih magazina, koji ce vam se nadam veoma biti korisni u pronalazenju istine i lazi u ISKCON-u danas.

Hare Krishna, Vas u sluzbi Srila Prabhupada.
Urednik:
Krishankant


Molimo pevajte: Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna, Krišna, Hare, Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare. I Budite Srećni!