Priznavanje gresaka - 2:
Bez diksha guru naslednika


IRM

Mi ovde analiziramo diskusiju dva ISKCON gurua o temi nasledstva u ISKCON-u, i koje je naslednike Srila Prabhupada ovlastio.

„Postani guru“ naredba

Veci deo GBC-jevog slucaja da je srila Prabhupada u vise navrata ovlastio sve njegove ucenike da postanu diksha (inicirajuci) gurui se oslanja na to da je Srila Prabhupada puno puta pozvao sve da „postanu gurui“. Ovde on citira istu naredbu Gospodina Caitanye datu Kurma bramani u Caitanya-caritamrti, Madhya-Lila, 7:128 („amara ajnaya guru hana“ – „postani duhovni ucitelj“). Uistinu, GBC-jev zvanicni odgovor na Konacnu Naredbu (IRM-ova osnova pozicije u stavu), Prabhupadova Naredba, se otvara celim poglavljem ovih citata, tako su bitni ti citati za GBC-jev slucaj. Na zalost za GBC, ipak, Srila Prabhupada koristi ove citate koji se odnose iskljucivo za postajanje siksha (koji daje instrukcije) gurua – kao sto dokazujemo u Konacnoj Naredbi. Bramana Kurmi je jednostavno receno od strane Caitanye Mahaprabhua da prica svakom koga god sretne o Krishni, i kasnije iznosi da je Gospod Caitanya davao istu instrukciju „postani guru“ svakom koga je sretao na svojim putovanjima. I u slucaju da postoji bilo kakva nedoumica da ovo nije naredba da se postane diksha guru, sledeci smisao iznosi veoma jasno, „najbolje je ne prihvatati ikakve ucenike“, koji nepobitno pecati slucaj.

Ispovesti ISKCON gurua

HH Partha-sarathi Das Goswami („PSDG), GBC izabran guru obmanjivac, se slozio sa gore navedenim cinjenicama:

Srila Prabhupada cesto citira ovaj stih, opgotovo kada se obraca Indijskoj publici. Reci „ amara ajnaya“ i „guru hana“ znace „postanite duhovni ucitelji“. Koja vrsta duhovnog ucitelja ovde nije odredjena jer postoji diksha guru i siksha guru. Srila Prabhupada pise, „Najbolje je ne prihvatati ikakve ucenike“. (Cc. Madhya 7.130, smisao). Na osnovu ovog upozorenja moze se pretpostaviti da reci „guru hana“ znace postani siksha-guru. U prvom redu Cc. Madhya 7.128 Caitanya Mahaprabhu kaze koga god sretnes; reci mu o Krishni... ovo se takodje odnosi na siksha. Umnja se javila u mom umu jer Srila Prabhupada kaze, „najbolje je ne prihvatati ikakve ucenike“. Kako mogu opravdati moje akcije u iniciranju ucenika? Jedan odgovor je da Srila Rupa Goswami pise, „Bez prihvatanja ucenika ne mozete povecati misiju propovedanja.“ Takodje Srila Gaur Govinda Maharaja, koga ja prihvatam kao „nitya-siddha maha-bhagavata“, je dao diksha inicijaciju mnogim ucenicima. Cinjenica sto je to GBC ovlastio ne znaci da je to ispravno. Sa velikim postovanjem prema GBC-ju, gresili su u proslosti.“(http://www.psdgoswami.com/joss56.htm , arhivirano 23.Februara, 2010)

Bez ovlascenja

U prethodnoj izjavi PDSG-a:

a) Izjavljuje da ova naredba „postanite guru“ od Gospoda Caitanye, koju Srila Prabhupada

b) Prema tome, PSDG priznaje da njegovo ovlascenje da postane diksha guru ne dolazi ni od jedne naredbe Srila Prabhupada, vec od njegove interpretacije generalne izjave Srila Rupa Goswamija, i sledeci primer njegovih druzbenika, GBC samo-izabranih guru obmanjivaca.
Ovo je pristup koji ne samo da Srila Prabhupada neodobrava i neovlascuje diksha gurue svojom naredbom „postanite gurui“, vec niti jednom drugom koju je ostavio u ISKCON-u. Ipak, bez takvog ovlascenja od strane Srila Prabhupada, nijedna akcija se ne moze opravdati, bez obzira na kakvu racionalizaciju ponudili:

„Naredba duhovnog ucitelja je aktivni princip duhovnog zivota. Svako ko neposlusa naredbu duhovnog ucitelja odmah postaje beskoristan.“
(Sri Caitanya-caritamrta, Adi-Lila, 12:10)

Bez Naslednika

Jos jedan GBC samoizabran guru obmanjivac, HH Bhakti Caitanya Swami („BS“), izjavljuje sledece sto se tice toga ko ce naslediti Srila Prabhupada nakon njegovog odlaska:

Sledbenici Narayane Maharaja su uradili najbolje sto su znali i izgleda da su uspeli da ubede ISKCON bhakte da je on naslednik Srila Prabhupada, i da zbog toga trebaju da uzmu njegovo utociste. Ja stvarno ne mogu da shvatim kako su dosli do tog zakljucka, jer sam bio prisutan kada je Srila Prabhupada bio ovde, i nikad nisam cuo da se Narayana Maharaja spomenuo cak i jednom od strane Srila Prabhupada ili bilo kojeg njegovog asistenta, od svih koje sam znao poprilicno dobro. Kada je Srila Prabhupada govorio o buducnosti ISKCON-a i njegovom vodjstvu rekao je da ce njegovi verni ucenici voditi nakon njegovog odlaska. Na primer postoji sledeci razgovor 2. Novembra 1977, 12 dana pre njegovog napustanja ovog sveta:
Prabhupada: (Oni su pitali) „.. nakon vas, ko ce biti lider?“ I (Ja sam im rekao) „ Svako ce voditi, svi moji ucenici. Ako zelite, vi mozete isto. (smeh) Ali ako sledite. Oni su spremni sve zrtvovati, zato ce voditi. Ja mogu, jedan, otici, ali ce biti na stotine, i oni ce propovedati.“(http://www.caitanya.org/wordpress/?p=354, arhivirano 4.Marta, 2010)


Citat dat jasno ukazuje da nakon Srila Prabhupada, niko nece biti njegov naslednik, vec SVAKO od njegovih ucenika ce nastaviti da propoveda. On jasno kaze „svi moji ucenici“, i „bice stotine njih, i oni ce propovedati“.
Ako je svaki od njegovih ucenika nominovan da nastavi, gde je onda pitanje o tome da je Srila Prabhupada izabrao samo 11 („Velike Guru Obmane 1 deo“), ili cak 80 („Velike Guru Obmane 2 deo“) diksha guru naslednika? Kao sto ni Narayana Maharaja nije spomenut od strane Srila Prabhupada kao naslednik, kao sto BS tacno predstavlja, nije nijedan diksha guru naslednik od njegovih ucenika spomenut. Dakle nijedan nije ovlascen – ni Narayana Maharaja ni ISKCON-ovi diksha guru naslednici.

Zakljucak

IRM je vec odavno dokazao da Srila Prabhupada nije nikad ovlastio njegovog naslednika kao diksha gurua ISKCON-a. Vec je ovlastio njegove ucenike da se delaju kao gurui u istom maniru kao sto su to radili dok je bio fizicki prisutan – propovedajuci i delajuci kao siksha gurui. Zbog naseg konstantnog nemilosrdnog propovedanja, ISKCON lideri nisu u stanju da ponude odgovor na nas izazov i argumente, vec jednostavno nastavljaju da se slazu sa nama!


Molimo pevajte: Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna, Krišna, Hare, Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare. I Budite Srećni!