Njihova Puja odlazi u pakao!


IRM

Cak i bhakte koje prihvataju da postoje guru obmane i generalne masovne devijacije koje se desavaju u ISKCON-ovim hramovima, jos uvek smatraju da hramovi imaju lepo obozavanje Bozanstva koje se odvija po visokim standardima, i da je zato ovo jedna verodostojna aktivnost koja moze biti podrzana u hramovima koje inace mogu biti podrska devijantnim guru obmanjivacima.

Mi ispitujemo ovaj predlog po referenci sobne konverzacije odrzane 17. Jula 1977 godine,  i sve kvote ispod, ukoliko nije drugacije naznaceno, ce biti iz te konverzacije.

Nije moguce za hram da se odrzi 

Prabhupada: Ne, ako se ozeni, zasto nebi uzeo odgovornost da odrzava? Zasto bi se zenio ako nema moc da odrzi?
Tamala Krsna: Sta to znaci „moc odrzavanja“ Srila Prabhupada?
Prabhupada: On mora odrzavati svoju zenu, i decu uredno. Inace zasto bi se zenio?
Tamala Krsna:  Nebi trebao ocekivati da ga hram idrzava.
Prabhupada: To je nemoguce.
Tamala Krsna: Naravno, on moze misliti „Pa , ja sam pujari, dakle hram mi treba placati kako bi odrzavao porodicu.“
Prabhupada: Ako imamo bramacari pujari-je, zasto bi izdrzavali grihastu? On nije jedini pujari. Mi imamo sannyasi-je, brahmacari-je. Zasto bismo odrzavali grhastu? I gde je tu poenta? Nakon svega, ove stvari treba prilagoditi. Dacu vam ideje.   

Dakle Srila Prabhupada nije za to da hramovi budu iskorisceni za sticanje personalnih prihoda. Jer ako se to radi bice velikih posledica, jer Srila Prabhupada nastavlja i daje odgovor za to:

Njihova puja ide u pakao

Prabhupada: Pujari-ma je dat hram u Vrindavanu, i oni ga koriste kao izvor zarade. Kao sto i gosai rade. Njihova puja ide u pakao.
Tamala Krsna: Ko?
Prabhupada: Mislim na ove grihasta pujarije. Postepeno ce puja otici u pakao. Oni ce se postepeno unazaditi kako bi odrzavali porodicu pokazujuci Bozanstva. To je... Gosai rade to. Ljudi su sentimentalni prema Bozanstvima uvek ce dati nesto, i oni ce zavisiti od tog prihoda. Dosta.

Ovo je veoma jasno. Hramovi operisu skupljajuci novac putem obozavanja Bozanstva kako bi pojedinci izdrzavali sebe, vodi do toga da obozavanje vodi u pakao!

Realnost

Predstavljajuci sve navedeno iznad – da li je ovo ono sto se desava u ISKCON-u? Ako jeste, ne mozemo videti nikako kako je njihova puja Bozanstva „lepa“ – takva puja odlazi u pakao. Dakle da li hramovi koriste Bozanstva kao izvor prihoda? Neko samo treba cuti od jednog ISKCON-ovog vodeceg autoriteta:

„ISKCON je otisao dalje od toga da bude Hinduizam ka tome da bude veoma Hindu! Hramovi su postali centri za pravljenje kulturnih i socijalnih dogadjaja, gde svestenici zaradjuju praveci zivlja vencanja i ceremonije ukrasavanja kose, kongregacijksi clanovi su ohrabrivani da salju svoje donacije kako bi dobili blagoslove Gospoda i njihova imena na plaketama.Hramovi koji su nekad drzali ekskluzivno bozanstva Gaura-Nitai i Radha-Krishna sada dominiraju sa statuama polubogova. U nekim krugovima ISKCON-a otislo se prilicno Indijanizmu.“
(HH Jayadvaita Swami, Konferencija ISKCON Studija, 28. Juli, 2007)

Ovo iznad zapravo opisuje situaciju danas u mnogim hramovima, bez bzira na njihovu filozofsku pripadnost i bez obzira dal su ili ne pod GBC kontrolom – hramovi su jednostavno komercijalna preduzeca gde stanari mogu zaraditi za izdrzavanje – i ovo je vise puta osudjeno.

U stvari potrebno je

Kasnije u istoj konverzaciji Srila Prabhupada kaze:

Prabhupada: Kao sto je Britanska Imperija izgubila, Nisu mogli rukovoditi. Dokle god su rukovodili dobro, trajalo je.
Tamala Krsna: Preveliko prosirenje bez dovoljno dobrog rukovodstva.
Prabhupada: Ne.
Tamala Krsna: Slicno, mi se nebi trebali siriti tako brzo.
Prabhupada: Ne.
Tamala Krsna: ...ukoliko nemamo pravilno rukovodstvo.
Prabhupada: Ja naglasavam, zbog toga, prodavanje knjiga.
Tamala Krsna: Oh. Da. To je razlog, jedan od razloga. Hm. Mislim da mnogo bhakta ne razmislja u tom smislu, ali ovo je veoma prakticna svrha, da prodavanje knjiga, jednom kada prodas, to je to. Knjiga ce delovati.
Prabhupada: Da. Ostace trajno.
Tamala Krsna: Hm. Ona postavlja sebe kao Bozansvo u domu coveka.
Prabhupada: Da.
Tamala Krsna: Knjiga.
Prabhupada: Sada sam dao svoj program.    

Stoga je pokret trebao da bude nastavljen na osnovu distribucije knjiga, ne otvaranju hramova. I to je bio „program“ koji je Srila Prabhupada, sam kaze „dao“, svega 4 meseca pre nego sto je napustio svet.
Srila Prabhupada objasnjava zasto je otvarao hramove:

„Vasa zelja za otvaranjem hramova je veoma pohvalna, ali ukoliko ne pripremite neke obozavaoce hramova onda ce hramovi ostati prazni. Dakle u ovo vreme, bitnije je mnogo da se naprave bhakte nego da se dizu hramovi. Moj guru Maharaja me je savetovao da pridajem mnogo vise znacaja poslu oko literature kao sto su objavljivanje knjiga i magazina u Svesnosti Krishne, a razmatranje otvaranja hramova kao sekundarnu stvar. Ja samo pokusavam da otvorim neke hramove u Zapadnim zemljama jer ih nema uopste.“
(Pismo Srila Prabhupada, 16.Mart, 1969)

Zakljucak

Opsti trend danas, bez obzira na filozofsko ubedjenje, je izgleda: ne mozemo pogresiti ako podignemo hram, pokazemo Bozanstva, skupimo novac od mnogih Hindu obozavaoca i na taj nacin gledamo kako novac dolazi, idrzavamo sebe lepo na taj nacin i zivimo srecno. Ali takav program treba da bude osudjen i rezultat ce biti nista vise nego „puja koja odlazi u pakao“!   

Molimo pevajte: Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna, Krišna, Hare, Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare. I Budite Srećni!