Raskrinkavanje fizicke doktrine – 2 deo


IRM

Prateci nase otkrivanje kako cak ISKCON lideri dolaze do zdravog zaruma sto se tice „fizicke doktrine“ – ili drugacije nazvano laznog verovanja da je duhovni ucitelj ogranicen na telo koje nastanjuje – mi cemo sada oboriti na zemlju koren ove lazne doktrine. I to je utisak da od  kada Srila Prabhupadove knjige konstantno iznose da neko mora naci, prici, sastati se sa, raspitivati se i konacno prihvatiti inicijaciju od verodostojnog duhovnog ucitelja, da ovo je jedino moguce ukoliko je duhovni ucitelj ziv u fizicki prisutnom telu u potpunom vizuelnom i zvucnom pregledu cula. Mi cemo u ovom clanku pokazati kako je ova izjava vazi za Srila Prabhupada iako je fizicki odsutan.

Acarya uci primerom

Posto po definiciji Acarya je onaj ko „uci primerom“, ako ima ikakvog spora oko toga sta je Srila Prabhupada mislio sto se tice ove instrukcije moze se jednostavno lako ukloniti upucivanjem na to kako je On prakticno primenjivao ovu instrukciju. Cinjenica je da Srila Prabhupada nije nikad razgovarao sa vecinom svojih ucenika koje je inicirao do Novembra 1977 godine. Ovo samo cini stvari jasnim da odnos guru-ucenik ne zahteva fizicko prisutvo duhovnog ucitelja, i ova tema ne zahteva ikakvu dalju diskusiju.

Prici guru-u

Bhagavad-Gita 4.34, iznosi:

„Samo pokusaj da saznas istinu prilazeci duhovnom ucitelju. Ponizno mu postavljaj pitanja i sluti ga. Samospoznata dusa ti moze preneti znanje jer je videla istinu.“

Krisna kaze da se istina mora spoznati „prilazeci“ duhovnom ucitelju i „raspitivati se“ od njega. Kako je ovo moguce ako je duhovni ucitelj fizicki odsutan sa planete? Smisao ovog stiha jasno ukazuje da se ova instrukcija odnosi na ucenika, ne samo nadahnutog ili voljnog ucenika. Ipak nijedan ucenik Srila Prabhupada nije u mogucnosti da mu fizicki pridje i raspituje se u poslednjih 32 godine (a vecina njih nije ni cak pre Novebra 1977 godine). Ali se GBC slaze da svako moze jos uvek uciti od Srila Prabhupada. U poricanju cinjenice da svako se moze jos uvek raspitivati od Srila Prabhupada, novo izdanje BBT publikacije knjige Savrsena Pitanja, Savrseni Odgovori ima novo uvodjenje, koja iznosi sledecu izmisljotinu u odnosu na Bhagavad-Gitu 4.34:

„Prema ovoj instrukciji postoje 3 kvalifikacije za pocetnika:
1. da poseti gurua
2. raspituje se bez izazivanja?
3. sluzi guru-a na neki nacin
Gita navodi da guru moze „pruziti znanje“ kada se ove tri kvalifikacije ispune.“
(Bob Cohen, Uvodjenje, Savrsena Pitanja, Savrseni Odgovori, BBTI, 2005)

Nigde u Bhagavad-Giti se ne kaze da ucenik mora „posetiti“ guru-a. Ovo je izmisljeno od strane autora Bob Cohena poznatog kao Brahmatirtha Das, koji pokusava podmetnuti laznu fizicku doktrinu.

Raspitivati se kod gurua

Objasnjavajuci sta tacno „raspitujuci se kod guru“ u praksi znaci Srila Prabhupada pise:

„U mojim knjigama filozofija Svesnosti Krisne je objasnjena potpuno, tako da ukoliko ima da je nesto nejasno, trebate citati iznova i iznova. Citajuci dnevno znanje ce vam biti razotkriveno i ovim procesom ce vas duhovni zivot napredovati.“
(Pismo Srila Prabhupada, 22/11/1974)

Srila Prabhupada ovde ukazuje da se neko moze raspitivati i dobiti sve odgovore jednostavno citajuci njegove knjige. Fizicko prisustvo gurua nije neophodno. Primetite da je Srila Prabhupada davao instrukcije na ovu temu procesa raspitivanja kod gurua  putem citanja njegovih knjiga jos dok je bio fizicki prisutan; koliko su jos vise vazne onda knjige kad on vise nije fizicki prisutan.

Pronaci guru-a

U Nektaru Predanosti Srila Prabhupada pise:

„Svako bi trebao pokusati da pronadje verodostojnog duhovnog ucitelja kako bi ispunio misiju svog zivota […].“
(Nektar Predanosti, Njegova Bozanska Milost A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada)

Sam proces sledeci Srila Prabupada citajuci instrukcije sadrzane u njegovoj knjizi Nektar Predanosti, je sam akt trazenja duhovnog ucitelja, kao sto je ilustrovano od strane
Njegove Svetosti Bhakti Caru Swamija („BCS“):

„Kada ga je skoro napustila nada da ce naci svog duhovnog ucitelja, naisao je na knjigu zvanu Nektar Predanosti, od A.C Bhaktivedanta Swami Prabhupada. Postajuci zadubljen u dubinama ove literature, shvatio je da je pronasao svog duhovnog ucitelja“.  
(BCS biografija sa njegovog zvanicnog vebsajta, podvucene linije dodate)

Upoznavanje i vodjenje

Srila Prabhupda govori o potrebi gurua i ucenika da obostrano ispitaju jedan drugog pre inicijacije (pariksa), guru koji licno trenira i vodi ucenika. Ipak u ISKCON-u sistem je bio da se ovo delegiralo predstavnicima:

„Sest meseci, kandidat mora prvo pohadjati jutarnji arati i casove sa lekcije sastri, praktikujuci regulativne principe i da se druzi sa ostalim bhaktama. Kada neko napreduje u purascarya-vidhi, on je predlozen od strane hramskog predsednika za inicijaciju. […] Na ovaj nacin ucenik posvecuje sluzbu predanosti pod vodjstvom duhovnog ucitelja ili njegovog predstavnika najmanje 6 meseci do godinu dana.“
(Sri Caitanya-caritamrta, Madhya Lila 15:108, i 24:330, smisao)

Fizicki guru

Srila Prabhupada pominje da ce Krisna poslati vanjskog ili „fizickog“ gurua. Srila Prabhupada je takav guru koji se manifestuje  u ovom svetu putem fizickog tela. Mi smo dokazali u ovom clanku da propadanje  fizickog tela vremenom ne sprecava gurua da dela kao guru.

Zakljucak

I kroz ucenja i praksu, Srila Prabhupada je dao jasno do znanja da on nastavlja da dela u ISKCON-u kao svaciji diksha guru bez obzira na nedostatak njegovog fizickog prisustva. „Fizicka doktrina“ sama nema „fizicko prisustvo“ u ucenjima Srila Prabhupada! 

Molimo pevajte: Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna, Krišna, Hare, Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare. I Budite Srećni!