Zasto se desavaju guru obmane


IRM

Povratak Prabhupadu Izdanje 23, Prolećni 2009


Posto je obljavljeno brdo dokaza pokazujuci da guru obmane postoje, zasto tako puno bhakta jos uvek ne mogu prihvatiti cinjenice? U ovom clanku mi pregledavamo neke od ovih razloga.

Nedostatak treninga

1972 godine je Srila Prabhupada proreticki napisao:

„Plasim se da ako se prosirimo mnogo na ovaj nacin da cemo postati slabi i da ce se postepeno cela stvar izgubiti.“
(Pismo Srila Prabhupada, 22/6/1972)

Tacno se ovo, naravno i dogodilo, sa pokretom koji se „izgubio“ samo 5 godina nakon toga sa Guru Obmanama. U istom pismu gore Srila Prabhupada takodje iznosi sta treba da se uradi kako nebi doslo do toga:

„Dakle morate specijalno ohrabrivati studente da citaju nase knjige u toku dana sto je vise moguce, i dajte im sve dobre savete kako da knjige shvate, i nadahnite ih da studiraju stvari sa svake tacke gledista. [...] Dakle ajde da se koncetrisemo na veoma temeljno treniranje nasih bhakta u znanju o Svesnosti Krisne iz nasih knjiga, kaseta, i time sto cemo stalno diskutovati [...].“
(Pismo Srila Prabhupada, 22/6/1972)

Ipak, znanje i razumevanje sto se tice najosnovnjih  tacaka Svesnotsi Krisne je tako slabo da oni koji bi navodno trebali da budu najuceniji lideri naseg drustva govore potpuno neuko (trtljaju) svaki put kad otvore usta, kao sto je vec istaknuto u nasoj seriji „Greska u svakoj recenici“ clanaka (pogledajte izdanje 22 i ovo izdanje kako bi videli primere).

Strah od ucenja

Srila Prabhupda spominje da bi ucenje  trebalo da bude sa „svake tacke gledista“, ali su bhakte
paralizovani strahom da neko ne sme studirati ili diskutovati o bilo cemu sto je kontraverzno zbog straha da ce odvesti do greske u pronalazenju razultata i uzrokovanju Vaisnava aparadha, ili vredjanju Vaisnava.
Ipak Srila Prabhupada kaze suprotno:

„Iskren ucenik ne treba zanemariti diskusiju takvih zakljucaka, smatrajuci ih kontraverznim, jer takva diskusija ocvrscuje um. Na taj nacin neciji um postane privucen Sri Krisnom.“
(Sri Caitanya-caritamrta, Adi-lila, 2.117) 

„Apaisunam znaci da neko ne treba naci gresku kod drugih ili da ga ispravlja nepotrebno. Naravno nazvati lopova lopovom  nije pronalazenje gresaka, ali nazvati iskrenu osobu lopovom je veoma uvredljivo za nekog ko cini napredak u duhovnom zivotu.“
(Bhagavad-gita Kakva Jeste, 16.1-3, smisao, izdanje iz 1972)

Diskutovanje i iznosenje istine, bez obzira koliko kontraverzna, nije nikad uzrok uvrede. Vec je ne izjvaljivanje istine nesto sto uzrokuje uvredu. I Povratak Prabupadu hrabro studira zakljucke Srila Prabhupadovih ucenja sa svake tacke gledista bez straha za kontraverzijom koje ona moze izazvati. Mi dokumentujemo Srila Prabhupadove zakljucke iz svih dostiznih uglova, cak koristeci reci onih koji se suprostavljaju tim zaključcima!

Pismenost

Memorisanje i citanje je jedna stvar. Ali razumevanje zahteva neke veoma osnovne alate pismenosti. IRM dokumenta tradicionalno uvek otvaraju sa „kontradiktornostima“ i „hvatati se za slamku“ tvrdnjama.  Ovo je zato sto se jos uvek nije shvaceno od strane mnogo bhakta da kada ukazete na nesto, neko ne treba protivreciti onome sto je upravo rekao, niti treba izmisljati predmet debate koji neko tvrdnjama oslovljava (hvatati se za slamku argumenta). Ocigledno, ali procitajte preko 150 clanka na nasem vebsajtu, i skoro u svakom slucaju smo dokumentovali da ova jednostavna pravila pismenosti nisu sledjena od strane onih koji su se suprostavili IRM-u. Kao dodatak, neko mora prihvatiti znacenja reci kao sto su date na Engleskom jeziku, jer je to jezik na koji je Srila Prabhupada pricao. Neko ne moze dati bilo koje znacenje reci koja se njemu svidja. Na primer:

  1. „Da“ znaci „Ne“ – kao sto je Srila Prabhupada reako „Da, oni su ucenici“ u konverzaciji 28. Maja 1977 godine – GBC clanak Ucenik Mog Ucenka tvrdi da: „Srila Prabhupada je mogao reci da, ali nije“!
  2. „Kada“ znaci „Ja to radim sada“ – kao kada je Srila Prabhupada rekao „Kada naredim, ti postajes guru“ u konverzaciji 28. Maja 1977 – GBC tvrdi da znaci da JE on naredjivao guruima tamo i tada. I tako dalje.

Nijedan concept dokaza

Znanje bez znjanja kako ga prakticno primeniti kako bi dosli do zakljucka ce takodje odvesti nekog da zaluta. Mnogo bhakta takodje ne razume da zakljucak zahteva da bude postavljen putem bitnog dokaza. Zato dva veoma bitna izvora koriscena za uspostavljanje zakljucaka u ISKCON-u su „svedocenje“ –  sto znaci sta neko tvrdi da je Srila Prabhupada „rekao“ – ili nesto van ucenja Srila Prabhupada. Ako ogranicimo sebe samo na dokumentovane reci Srila Prabhupada, to bi izbeglo puno problema koja smo doziveli.  Na primer, neke osobe tvrde da je Srila Prabhupada „tajno naredio“ i „sapnuo“ njima da budu inicirajuci gurui. I tako puno ljudi samo tako slepo prougutaju ovo bez trazenja bilo kakvog dokaza za isto!
Jos jedan primer nerazumevanja koncepta dokaza se ogleda u obicnom kriticizmu sravnjenom na IRM-u da smo suvise „advokatski“ nastrojeni ili „legalisticki“. Ovi izrazi znace „prema zaoknu“, i ocigledno je da u ovom slucaju smo mi jedini koji diskutuju reci Srila Prabhupada,  ovaj „zakon“ mora da budu ucenja Srila Prabupada ili njegove „zakon-knjige“, a ne zakonima vlade. Iako je ova kritika najveci kompliment, jer smo optuzeni da smo previse privuceni sledjenjem Srila Prabhupadovih reci, ili njegovih zakona!

Motivacija

Kljuc za sve je iznesen od strane Srila Prabhupada kao sledece:

„Cim se licna motivacija ukljuci nije moguce shvatiti filozofiju Svesnosti Krisne.“
(Pismo Srila Prabhupada, 21/9/1970)

Cak i ako je sve gore spomenuto na mestu, ako je neko motivisan na licnoj osnovi nece biti u mogucnosti da razume. Ako je neko privrzen da dobije ili zadrzi neku poziciju ili sluzbu, ili da razvije neku licnu filozofiju itd., onda ce ovaj samointeres obezbediti da jedan ostane zaslepljen cinjenicama, samo ce videti ono sto mu moze pomoci da unapredi svoj samointeres. I ovo je ono sto se desavalo u pokretu zadnjih 30 godina jer svako ko je ukljucen u pokret je direktno ili indirektno pozdrzavao Guru Obmane.

Zakljucak

Neznanje i motivacija na licnoj osnovi su dva stuba bliznaka koja drze bhakte da izadju na svetlo. Pridruziti se IRM-u, gde neko nema apsolutno nista da stekne sem istine (bez imovina, prihoda), i sve da izgubi u smislu polozaja, reputacije, prijatelja itd, rusi ova dva stuba u jednom udarcu!


 Molimo pevajte: Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna, Krišna, Hare, Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare.
I budite srećni!