Kakvu vrstu gurua je Srila Prabhupada zeleo?


IRM

Povratak Prabhupadu, Izdanje 22, Zima 2008

U casopisu Povratak Prabhupadu smo objasnili u vise navrata da Srila Prabhupadova stalna pozivanja svakome da „postane guru“ kao sto su:

„Posto su ljudi u tami, nama trebaju milioni gurua da ih prosvetle. Zbog toga je misija Caitanya Mahaprabhu-a, da kako on kaze „svako od vas neka postane guru. Amara ajnaya guruhaya ei desa.“
(Lekcija Srila Prabhupada, 21/05/1976)

- Se moze odnositi na siksa (onaj koji daje instrukcije) gurue, ili dodatni propovedaci gurui koji asistiraju diksa guruu. To je dokazano cinjenicom da su takve instrukcije  date u vezi sa instrukcijama Gospodina Caitanye da se „postane guru“ iz Caitanya-caritamrte, Madhya-Lila 7:128, kao gore navedeno (amara ajnaya guru). Smisao ovog stiha kaze:

„treba ostati kod kuce [...] najbolje je ne prihvatati ikakve ucenike.“
(Sri Caitanya-caritamrta, Madhya-Lila 7:128-30, smisao)

Pored toga, ove naredbe „postanite gurui“ su date bez izjave Srila Prabhupada da on mora napustiti planetu pre nego da naredba moza stupiti na snagu, sto bi bilo normalno da se ovo odnosi na diksa gurua.

Stoga, sve ovo cini jasno da je Srila Prabhupada se odnsio svakom u ISKCON-u da postane siksa, a ne diksa guru.

Manje kvalifikovani gurui

Pored toga, jos jedan faktor koji cini ovo jos jasnijim, da je Srila Prabhupada pozivao na siksa gurue, a ne diksa, jeste da je izjavljivao da takvi guru mogu biti manje kvalifikovani, ili cak da nemaju nikakvu kvalifikaciju:

„Nema potrebe za kvallifikacijom.“
(Lekcija Srila Prabhupada, 21/5/1976)

„Dakle ko to ne moze? Svako moze, cak i dete.“
(Razgovor sa Srila Prabhupadom, 25/1/1977)

Dok diksa ili inicirajuci guru, mora posedovati najvisi nivo kvalifikacija:

„Kada neko dostigne najuzviseniji nivo maha-bhagavate, treba se prihvatiti kao guru i obozavati isto kao i Hari, Svevisnja Bozanska Licnost. Samo takva osoba je kvalifikovana da zauzme mesto gurua.“
(Sri Caitanya-caritamrta, Madhya-Lila 2.4.330, smisao)

„Ne treba postati duhovni ucitelj ukoliko se ne dostigne nivo uttama-adhikari.“
(Nektarska Upustva, Tekst 5, smisao)

ISKCON lideri se slazu

Sada se jedan od ISKCON-ovih lidera slozio; prilagoditi se stavu IRM-a da je put ka uspehu za ISKCON mnogo manje kvalifikovanih nego par takozvano visoko kvalifikovanih gurua, koji kako smo videli u poslednjem delu znaci siksa, a ne diksa gurui:

„Mi trebamo vise gurua. Ne na daljjinu, svetkih putovalaca, visoko kvalifikovanih gurua, vec lokalnih i pristupacnih, manje kvalifikovaniih gurua. Hiljade njih.“
(„ISKCON: Potrebno vise Gurua!“, Glas Vaisnava, 4. Septembar, 2008)

Lider koji postavlja ovo pitanje je Njegova Svetost Kripamoya Das („KMD“), koji je ISKCON Predsedavajuci za Evropsko Vece i Direktor za Kongregacisko Propovedanje u Engleskoj.

Lokalni guru (porodicni gurui)

Kako ne bi ostavio citaoce u sumnji o kakvim se guruima radi, KMD zakljucuje da mi trebamo hiljade muskaraca i zena koji deluju kao gurui u svom okruzenju i komsiluku:

„Pod guruom ja podrazumevam nekog ko ce podvuci rukave i uzeti odgovornost za duhovno blagostanje odredjenog broja individua. Bez emitovanja poruka na veliko, bez opstih propovedanja anonimnim masama ljudi, vec ucenje, vodjstvo, podrska ljudima na lokalnom nivou. Samo sa hiljadama muskaraca i zena ovakvo propovedanje je moguce u ispunjavanju ove velike misije.“
(„ISKCON: Potrebno vise Gurua!“, Glas Vaisnava, 4. Septembar, 2008)

Ovo je naravno formula Srila Prabhupada za ISKCON – hiljade muskaraca i zena koji ce delovati kao lokalni guru ili siksa gurui, koji ce boraviti u domu i koji nece „putovati svetom“, i iznad svega nece prihvatati nikakve ucenike! Srila Prabhupada zaista iznosi da je ovo misija ISKCON-a:

„Ovo je uzvisena misija Internacionalnog Drustva za Svesnost Krisne. [...] To je, treba ostati kucama, mantrati Hare Krisna i propovedati instrukcije koje je dao Krisna onakve kakve jesu date u Bhagavad Giti i Srimad Bhagavatamu [...] Treba nauciti biti ponizan i krotak u svojoj kuci, sledeci instrukcije Caitanya Mahaprabhu, i na taj nacin ce neciji zivot biti duhovno uspesan. Neko ne treba pokusavati neprirodno da postane napredan bhakta, misleci „Ja sam prvoklasni bhakta.“ Takvo razmisljanje se treba izbeci. Najbolje je neprihvatati ikakve ucenike. Treba postati prociscen mantrjuci kod kuce Hare Krisna maha-mantru i propovedajuci principe koje opisuje Caitanya Mahaprabhu. Na taj nacin neko moze postati duhovni ucitelj i biti nekontaminiran materijalnim zivotom.“
(Sri Caitanya-caritamrta, Madhya-lila, 7.130, smisao)

Protiv GBC filozofije

Ovo je sokantna objava jednog ISKCON lidera koja direktno protivreci ISKCON ucenjima na ovu temu, sto je da je Srila Prabhupada navodno zeleo da svaki od njegovih ucenika postane diksa guru, sto znaci hiljade ovakvih diksa, ili inicirajucih gurua, koji bi prihvatili hiljade ucenika, kao sto vidimo ispod:

„U tvojim transedentalnim literaturama ti stalno pominjes kako se nadas da ce doci dan kada ce svi tvoji sledbenici biti inicirajuci duhovni ucitelji, koji ce inicirati 10,000 ili vise ucenika u guru parmpara.“
(Jayapataka Swami, Vyasa-Puja ponuda Srila Prabhupadu, 1998)

Zakljucak

Mi smo zbog toga ostali samo sa jednim diksa, ili inicirajucim guruom u ISKCON-u – Srila
Srila Prabhupada
Srila Prabhupada:
jedini diksa Guru za ISKCON.

Prabhupadom – koji sam moze prihvati ucenike, gde je svaki clan ISKCON-a, sve do GBC-ja, ovlascen od strane Srila Prabhupada da deluje samo kao guru koji daje instrukcije ili propovedac:

„Ceo GBC bi trebao biti guru koji daje instrukcije. Ja sam inicirajuci guru, a vi biste trebali biti insktruktor gurui propovedajuci ono sto ja propovedam i radeci ono sto ja radim.“
(Pismo Srila Prabhupada GBC clanu, 4. Avgust, 1975)

Sto znaci da mi moramo slediti pravo znacenje naredbe Gospoda Caitanye, kao sto je jasno objasnjeno od strane Srila Prabhupada u njegovom smislu citirano prethodno, da postanem samo siksa gurui (propovedaci ili oni koji daju instrukcije, ne inicirajuci gurui), i koji ISKCON lideri sada takodje prihvataju da je put ka napredku.


Molimo pevajte: Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna, Krišna, Hare, Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare. I Budite Srećni!