Ocajne kult taktike koriscene protiv IRM-a


IRM

Povratak Prabhupadu, Izdanje 21, Jesen 2008

Jula ove godine, IRM je otvorio novi front u svom propovedanju sirom sveta, postavljajuci filijalu u Budimpesti, Madjarska. Madjarska se reklamira  kao divna prica uspeha ISKCON-ovog napredka, ali sada takodje postaje uspesna prica napretka IRM-a! U ovom trenutku vecina bhakta u Madjarskoj je primila primerak Specijalnnog Izdanja Povratka Prabhupadu mazagina na Madjarskom jeziku. Shvateci da ako bhakte citaju BTP magazin njegovi dani kao guru obmanjivaca ce biti odbrojani, Njegova Svetost Sivarama Swami („SRS“), ISKCON-ov guru za Madjarsku, je momentalno pokusao da stopira istinu da ne dodje do nevinih bhakta. Mi cemo ovde dokumentovati detaljno ocajne kult taktike suzbijanja i gusenja, cenzura i netacnog iznosenja kako bi se bhakte zadrzale u neznanju.

Kontrolisanje uma -1

„Pisem vam povodom magazina „Povratak Prabhupadu“, koji je puno vas moglo da primi i vidi [...] Zbog toga ritvici i njihova literatura treba biti ignorisana [...] Ista instrukcija se ogleda u regulisanju GBC tela, konacnog autoriteta za ISKCON, u njihovom zakonu iz 1990’godine sto se tice ritvik doktrine : [...] Ton ovog zakona jasno ukazuje da osobe koje su u prekrsaju istog mogu ocekivati da budu objekt ozbiljnih sankcija.“
(Pismo SRS-a svim bhaktama, 17/7/08)

Dakle neposredan odgovor je da u osnovi kaze svakome da im je zabranjeno da koriste svoju glavu i um i da citaju BTP magazin. I da obezbedi povinovanje, SRS poziva na pretnju od „ozbiljnih sankcija“, oslanjajuci se na strah i snagu vise nego na „ ljubav i poverenje“. Da SRS operise na kultni nacin je dokaz iz sledece razmene:

Bhakta: „Takodje imam jos jedno pitanje. Kaka sretnemo ove bhakte, da li trebamo da se svadjamo sa njima, jer treba da ih isprebijamo? Zao mi je sto to kazem ali je ta ideja naisla medju bhakatama.“
SRS: „[...] Samo ih ignorisite, ne trosite vreme na njih. Oni ne mogu biti uvereni. [...] Samo ih ignorisite.“
(SRS Istagosthi, Budimpesta, 17/7/08)

Ovo je rezultat „raspolozenja“ izazvanog od propovedanja SRSa – da je alternativno misljenje da se odmah sretne sa nasiljem. Iako se SRS ne slaze da se nasilje ne treba koristiti, on takodje ne pokusava da upozori na takavo kultno uzvracanje!

Kontolisanje uma – 2

„Oni koji su primili magazine trebaju reci „Molim vas ne saljite mi vise, jer mi ne trebaju.“ Molim vas dajte povratne informacije. Ili samo magazin posaljite nazad sa porukom ’takva osoba ne zivi ovde’. I ja bih zatrazio da bhakte koje su primile takve magazine donesu u hram, daju meni i ja cu ih skupiti, ne bi trebale biti naokolo u zajednici bhakta.“
(SRS, Istagosthi, Budimpesta, 17/7/08)

Opet , SRS naglasava da niko ne bi trebao da cita takvu literaturu, i toliko je ocajan da bude siguran da niko ne procita BTP magazin, on se nudi da bude ’licni kolektor’ magazina!

Kao dodatak, pored slanja dva upozorenja, SRS je poslao bhakte da posete druge bhakte kuci i da im zatraze da vrate BTP magazin. Toliko su naplaseni od BTP magazina da su sada otisli korak dalje od skupljanja BTP magazina na ratha yatrama od bhakata sve do toga da cak da posecuju bhakte kuci kako bi uradili isto! Jasno je, da neko moze imati samo takav strah od istine, jer da mi pricamo gluposti kao sto SRS tvrdi, nebi morao da usvoji takvu ocajnu taktiku da zadrzi svakog od toga da vidi sta mi imamo da kazemo.

Kontrolisanje uma -3      

Ali kultne tehnike kontrolisanja uma se ne zavrsavaju ovde. Posto je rekao bhaktama sta moraju da citaju i kako da misle, SRS je onda angazovao „Direktora za Komunikacije“ za ISKCON u Madjarskoj, Govardhana dasa, da posalje sledece pismo svim bhaktama, govoreci im sta moraju takodje sada da urade:

„Posto je ova ritvik kampanja slanja preko poste i e-mail organizovana od strane Braja (jedan IRM-om bhakta u Budimpesti), mi trazimo da uradite sledece:
1. Napisite mu e-mail opisivajuci u njemu kako ste zgrozeni i iznenadjeni, jer je otisao mnogo daleko sa ovom odvaznoscu. Dakle svi ste slobodni da izrazite vase nezadovoljstvo, nece biti apharade zbog toga....
(Pismo svim bhakatama od strane Govardhana Dasa, Direktora za komunikacije, ISKCON Madjarska 19/9/08)

Bhakte su podsticane da efektno vredjaju Braja Dasa, s tim da im je receno da mogu bilo sta da mu kazu, jer ’nece biti nacinjena aparadha’ (uvreda) radeci to.

Kontrolisanje uma – 4

Pokusavajuci na ovaj nacin da zaustavi sve Madjarske bhakte da procitaju istinu, na klasican kultno kontrolirajuci manir bhakte su nakon toga upucene da procitaju zastarelu diskreditovanu informaciju:

„Ukljucio sam opovrgavanje ritvik-vada napisane od strane Njegove Svetosti Jayadvaita Swamija jos pre 10 godina nazvane, Gde Ritvici Grese, Jayadvaita Swami-jeva argumenta bi trebala da zadovolje bhakte koji su radoznali da razumeju prednosti i mane ritvik-vada, ...“
(Pismo SRS-s svim bhaktama, 17/7/08)

Ipak ove trvdnje su pobijene jos tada, pre 10 godina, kao sto svako moze da proveri sam na sledecoj web stranici:

http://www.iskconirm.com/a_reply_to_jayadvaita_swami.htm
i
http://www.iskconirm.com/where_hhjayadvaita_is_wrong.htm

I pobijanje jos uvek stoji ne izazvano do dana danasnjeg. SRS namerno hrani bhakte zastarelim, vec porazenim materijalom jer im je vec zabranio da citaju dokaze, i tako se nada da ce se izvuci sa takvim varanjem.
Sta cini ovu kampanju kontrolisanja uma prakticno smesnom je da se SRS paralelno hvali:

„nas pokret Svesnosti Krisne stvarno trenira bhakte u najvisoj filozofiji, najvisoj teologiji, najuzvisenijem nacinu zivota, i kultivise intelegenciju tako da bi bhakte mogli biti razboriti i da znaju razliku izmedju ispravnog i neispravnog, sta je iluzija, sta stvarnost“
(SRS objava –podcast , 18/8/08)

Ipak SRS efektno priznaje da je bio neuspesan u treniranju njegovih ucenika u „najvisoj intelegenciji“ i da nije uspeo da „kultivise njihovu intelegenciju“, kako bi bili u mogucnosti da „raspoznaju i znaju razliku izmedju dobrog i loseg, iluzije i stvarnosti“. Inace nebi bilo potrebe sa njegove strane da organizuje ljude da idu naokolo da skupljaju BTP casopise od bhakta i da im zabranjuje da ih citaju!

Sada mozes samo lagati

Uradeci sve ovo kako bi pokusao da osigura da bhakte ne citaju BTP casopis, SRS je sada slobodan da nesumnljivo pogresno predstavi sta mi zapravo predstavljamo i da pokusa da osramoti BTP magazin, potpuno znajuci da moze da se izvuce sa takvim lazima, jer nasipa cinjenicom da nijednom bhakti nije dozvoljeno da cita sta mi zapravo kazemo. I laze u vise navrata sto se tice BTP casopisa i naseg stava. Mi ovde predstavljamo samo nekoliko primera ovih lazi, jer ih ima previse da se predstave u samo jedno izdanje!

„Prabhupada nije nikad rekao da neka ideologija koja visi o par reci, kao „ od sada“ u Prabhupadovom pismu i u Prabhupadovom testamentu – „moj inicirani ucenik“ – to je neverovatno.“
(SRS objava-podcast 18/8/08)

Sta je neverovtano jeste da tvrdi da Konacna Naredba i nasi argumenti „ovise“ na reci kao „od sada“. Ipak Konacna Naredba zapravo iznosi potpuno suprotno:

„Stavise, tvrdnja da ceo ritvik sistem „ovisi“ na jednoj reci – „od sada“ – je nebranjivo, jer cak i ako izvucemo tu rec iz pisma, nista se ne menja. Jos uvek imamo sistem postavljen od strane Srila Prabhupada cetiri meseca pre njegovog odlaska, bez naknadne instrukcije da ga obustavi. Bez takve instrukcije, ovo pismo bi i dalje ostalo nepromenjeno kao Srila Prabhupadova poslednja instrukcija za inicijacije.“
(Konacna Naredba)

SRS takodje tvrdi:

„Jos jedan primer, bhakte mogu sami da ispitaju u slobodno vreme, postoji sloka (stih) „kiba vipra kiba ’nyasi“ gde Caitanya Mahaprabhu kaze: ’Svako treba postat duhovni ucitelj’. I prema ritvik-vada, da ti mozes postati duhovni ucitelj, ’guru’ znaci ti samo postani siksa guru, a ne diksa guru – to je ono sto je Srila Prabhupada nameravao za nas.“
(SRS objava-podcast 18/8/08)

Stih ’kibra vipra kiba nyasi’ ne iznosi „svako treba postati guru“. Iznosi da kvalifikacija da se postane duhovni ucitelj je da neko zna nauku o Krisni:

„Bilo da je neko bramana, sanyasi ili sudra – bez obzira sta da je – on moze postati duhovni ucitelj ako zna nauku o Krisni.“
(Sri Caitanya-caritamrta, Madhya-lila, 8:128, „kibra vipra“ stih)

Mozda je SRS taj koji treba ispitati ovaj stih „u slobodno vreme“?! IRM ne raspravlja da je ovo kvalifikacija da se postanediksa guru.
Naredba Gospoda Caitanye da se „postane guru“, ipak, je iz drugog stiha, Madhya-lila 7:128, i u smislu ovog stiha, Srila Prabhupada kaze: „treba ostati kuci“ i „najbolje je ne prihvatati ikakve ucenike“, sto cini jasnim to da ovo nije naredba da se postane diksa guru, i mi jednostavno ponavljamo Srila Prabhupadovo objasnjenje ovog stiha.

Onda lazi jos vise

Kako bi mu asistirao u kultnoj kampanji kontrole uma, SRS je regrutovao zloglasnog branilaca Drutakarma Dasa („DKD“) da dodje u Budimpestu, ko kao i SRS takodje nastavlja da izmislja stari iz vedra neba, oslanjajuci se, kao i SRS, na nadi da Madjarske bhakte nece nikada uspeti da procitaju sta zapravo IRM kaze. Opet, nekoliko primera. Citati u plavom su iz lekcije o ritvicima date od strane DKD-a u Budimpesti, 18. Jula 2008.

„Kada su bhakte, GBC bhakte, pitali Srila Prabhupada ovo pitanje „Da li su oni tvoji ucenici?“, Srila Prabhupada je rekao „Da, moji praucenici.“ (DKD)

Srila Prabhupada zapravo iznosi potpuno suprotno od onoga sto tvrdi DKD ovde:

Satsvarupa Das Goswami: „Dakle oni se mogu smatrati tvojim ucenicima.“
Srila Prabhupada: „Da, oni su ucenici. Zasto smatrati?“
(Razgovor 28. Maja, 1977)

Dakle kad je upitan da li su njegovi ucenici, Srila Prabhupada jasno kaze „da“, oni su njegovi ucenici, ne njegovi „praucenici“!

„I (Maja meseca u Vrindavanu) Srila Prabhupada veoma jasno kaze da ce biti gurua, vi cete postati gurui, i vi cete prihvatati ucenike.“ (DKD)

DKD ovde predstavlja tri izmisljotine u jednoj recenici, tvrdeci da je u razgovoru 28. Maja, Srila Prabhupada rekao:

„bice gurua“
„vi cete postati gurui“
„vi cete prihvatati ucenike“

Ove izjave su izmisljene ko iz vedra neba od strane DKD-a, jer ove tri izjave se nikad nisu pojavile u razgovoru 28. Maja!

’Srila Prabhupada je mrtav’ bogohuljenje

Da zaokruzimo stvari o SRS-u, koji je prethodno bio sledbenik HH Narayane Maharaja iz Gaudiya Matha-e, pokazuje njegove simpatije ka Gaudiya Matha-i citirajuci ih kao autoritete za bogohuljenje Srila Prabhupada tvrdeci da ne moze da daje inicijaciju jer je „mrtav“:

„Ako oni ubede Prabhupada da ih inicira, to je onda druga stvar (smeh). Reakcija Gaudiya Matha za ovo je, kako to oni objasnjavaju je da ne mozes da se ozenis zenom koja je umrla (smeh), isto tako ne mozes uzeti inicijaciju od nekog ko je umro.“
(SRS, Istagosthi, Budimpesta 17/7/08)

Primetite srdacan smeh na ovakvo bogohuljenje – ovo je vrsta vredjalackog stava prema Srila Prabhupadu koji je SRS izazvao medju svojim sledbenicima.

Zakljucak

Lazne doktrine se oslanjaju na tome da drze ljude u neznanju kako bi one procvetale. Kultovi koriste takve tehnike stalno, kako bi bili u mogucnosti da kontrolisu sledbenike hrane ih konstantno lazima, tako sto ne dozvoljavaju sledbenicima dotok informacija. Iznad mi imamo zabelezen klasican slucaj pokusaja kultne kontrole i manipulacije da se zadrzi istina van dosega. Dok ISKCON branioci osiguravaju naucne konferencije  i vladina tela da se ISKCON sad „promenio“, i da nije vise „kult“, vec „moderan“, „napredan“ pokret potpuno integrisan sa drustvenim vrednostima slobode i racionalnosti, mi vidimo da se zapravo nije nista promenilo.

Mi smo kako god, srecni da izvestimo da rastuci broj Madjarskih bhakta nije podlegao gore navedenim kultnim pokusajima kontrolisanja umova, i bez obzira na ukazima da se izbegne citanje sta mi imamo da kazemo,  oni su odlucili da koriste svoju inteligenciju i posetili nasu specijalnu Madjarsku IRM stranu na internetu masovno:

http://www.iskconirm.com/Magyar.htm

Pocetak kraja rezima terora i ugnjetavanja Madjarskih bhakta je poceo, i sloboda od „tiranije u domenu misli“ je pred njima.


Molimo pevajte: Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna, Krišna, Hare, Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare. I Budite Srećni!