GBC-jeva lazna dihtomija - 2 :
Parampara protiv ritvika


IRM

Povratak Prabhupadu, Izdanje 20, Leto 2008

Upravo smo videli na strani 5 kako su guru obmanjivaci namerno postavili lazno pitanje kako bi dosli do laznog zakljucka. Jos jedan prmer ove tehnike je sto se tice teme ucenikckog nasledja ili parampara. Ovog puta su „ritvici“ postavljeni da izgube tvrdeci da je to alternativa za parampara ili ucenicko nasledje. I ako se nekom ponudi izmedju ova dva da bira, neko ce naravno izabrati parampara. I opet izbor je netacan. Nije da mi moramo da biramo izmedju ucenickog nasledja i ritvika,  vec ko moze biti clan ucenickog nasledja, i koliko dugo, i pod kojim uslovima. GBC bi voleo da verujemo u njihov program guru obmana koji verno sledi model „tradicionalnog“ ucenickog nasledja, po kojem bi Srila Prabhupada ako bi ostao Guru ISKCON-a prekinuo parampara. Stvarnost je suprotna kao i program guru obmanjivaca koji ide protvi principa parampara.

Nije standardan sistem

Guru obmanjivaci tvrde da se ucenicko „nasledje“ mora izvrsiti tek kada duhovni ucitelj napusti svet.

„Da je standardni sistem da duhovni ucitelj inicira do svog odlaska i onda njegov ucenik sledeci inicira. Svi smo slozni oko ove tvrdnje. To je Srila Prabhupada mislio sve vreme dok je bio sa nama.“
(HH Jayadvaita Swami, Gde Ritvici Grese, 1996)

Ipak, da bi zadrzao svoje sledbenike srecnim, sada postoji broj ucenika ISKCON guru obmanjivaca koji su poceli da iniciraju pre nego da je njihov duhovni ucitelj napustio svet, sa glavnim medju njima je sam HH Jayadvaita Swami i njegov ucenik HH Kadamba Kanana Swami!

Ucenicka suplementacija, ne nasledje

Kao dodatak tvrdnje da nasledje mora biti tek nakon odlaska duhovog ucitelja, guru obmanjivaci su takodje tvrdili da mandat ucenickog nasledja mora striktno slediti jedan drugog, u nizu. Kako god, njihov sadasnji guru sistem ne sledi uvek ovo, jer imamo veliki broj gurua i njihovih ucenika kako iniciraju uporedo. Zbog toga, ne postoji ucenicko nasledje, jer nema naslednika, vec imamo ucenicku zamenu - suplementaciju! 

Zaustavljanje parampara – 1

Srila Prabhupada kaze da njegov naslednik u parampara sistemu mora biti prvo ovlascen od njega:

„Guru moze biti Guru kada mu naredi svoj Guru. To je sve. Drugacije ne moze postati Guru.“
(Lekcija Srila Prabhupada, 8.Oktobar, 1975)

I kao sto smo videli u clanku „Kako smo svi postali gurui“, ovo se nikada nije dogodilo, i na taj nacin su guru obmanjivaci zaustavili parampara zamenjujuci verodostojnog gurua u parampara sistemu, Srila Prabhupada, sa njima samima, koji su neovlasceni.

Zaustavljanje parampara – 2

Guru obmanjivace tvrde da cim je Srila Prahbupada napustio svet, oni su ga morali odmah naslediti kako bi „nastavili parampara“, da ne bi bio prekinut. Ipak u zadnjih 12 godina je ec najmanje 5 ISKCON gurua napustilo svet, bez „naslednika“ na vidiku, i tako sa svojom tvrdnjom oni zaustavljaju parampara.

Netradicionalni parampara

Tvrdeci da moramo da sledimo „tradicionalni“ parampara sistem, i da je sistem „ritvika“ netradicionalan, guru obmanjivaci su se sami upucali u nogu, jer kao sto smo videli ISKCON „Ritvik drvo“ na strani 5, verovatno prvi put u istoriji, parampara guru naslednici su navodno ovlasceni prvenstveno postavljeni kao ritvici! Dakle ako „ritvik“ nije „tradicionalan parampara“, onda nisu ni oni!

Predstvaljajuci laznu dihotomiju izmedju „parampara“ i „ritvika“, mozemo pitati sebe sta je vise apsurdnije:

Da IRM tvrdi da ritvici, koji su ovlasceni kao ritvici - su ritvici, ili da GBC tvrdi da su ovi ovlasceni ritvici zapravo diksha gurui! Bilo kako, sistem je ovisan o ritvicima, bilo sa parampara koij se nastavlja putem ritvik koji postaju gurui (guru obmane) ILI ritvici koji predstavljaju u ceremoniji inicijacije (Srila Prabhupadov rtivik sistem).

Srila Prabhupada je sadasnja veza – 1

Dok guru obmanjivaci odstupaju od svog samoprozvanog parampara principa, Srila Prabhupada nastavlja da bude sadasnji predstavnik parampara sistema, jer je trenutna veza definisana sa osobom od koje primamo poruku Srimad-Bhagavatama:

„...i da bi primili pravu poruku Srimad-Bhagavatama moramo prici sadasnjoj vezi, ili duhovnom ucitelju, u lancu ucenickog naslejda.“
(Srimad-Bhagavatam, 2.9.7, smisao)

Srila Prabhupada nije ovde izneo, niti bile gde drugde, da se trenutna veza suocava sa vremenskim okolnostima koliko dugo moze ostati sadasnja veza, ili da je ogranicena fizickim telom kako bi ostala vazeca. Ovo drugo ogranicenje bi tek bilo potpuno apsurdno jer bi onda pricali o materijalnom duhovnom ucitelju! Jos vaznije, Srila Prabhupada je postavio ISKCON tako da dokle god postoji, poruka Bhagavatama ce se primati preko njegovih prevoda i smislova, koje svako mora citati i diskutovati svakog jutra u svakom ISKCON hramu.

Srila Prabhupada je sadasnja veza – 2

Pored toga, prema definiciji parampara sistema datog od strane Srila Prabhupada:

„Parampara znaci cuti istinu od duhovnog uitelja.“
(Srila Prabhupadov razgovor u sobi, 20. Decembar, 1976)

Jasno je da nastavljajuci da prihvatamo Srila Prabhupada kao sadasnje veze ispunjava ovu definiciju jer nastavljamo da cujemo istinu od Srila Prabhupada. Opet, nema govora o tome da parampara treba neko „fizicko telo“ kako bi bilo efektivno.
Bas nasuprot, Srila Prabhupada nas uverava:

„Primanje duhovnog znanja nije nikad provereno bilo kojim materijalnim uslovom.“
(Srimad-Bhagavatam, 7.7.1, smisao)

Zakljucak

Dakle dok je Srila Prabhupada verodostojna sadasnja veza koja predstavlja parampara, sistem GBC guru obmana je neovlascen, nema odlika pravog parampara, i izresetan je kontradiktornostima.

Mi se zbog toga moramo vratiti parampara Guru-u, Njegovoj Bozanskoj Milosti A.C Bhaktivedanta Swami Prabhupadu.

Molimo pevajte: Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna, Krišna, Hare, Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare. I Budite Srećni!