GBC-jeva lazna dihotomija -1: Guru protiv Ritvik


IRM

Povratak Prabhupadu, Izdanje 20, Leto 2008

Ako krenete sa pogresnim pitanjem, dobicete pogresan odgovor. GBC Guru obmanjivaci i njihove pristalice su namerno ispred nas formulisali problem pogresno da bi dosli do netacnog zakljucka. Oni su predstavili guru obmane kao izbor izmedju „gurua i ritvika“. Priridno, suoceni sa takvim prospektom,  na ljude je lako uticalo da izaberu oprobanu i poverljivu „guru“ opciju pre nego novu „ritvik“ opciju. Ali naravno, ovo nije izbor pred nama, koliko god bi to GBC voleo da mi poverujemo.

Sta je izbor?

Mi zapravo biramo imedju guura i gurua, bilo da izaberemo Srila Prabhupada kao gurua ili GBC samoizglasane obmanjivace gurue. Guru obmanjivaci mogu ustupiti da je ovo pravi izbor, ali bi to trebalo tacnije predstaviti kao:

Guru + Ritvik (Srila Prabhupada)
I
Guru (GBC)

Jer ritvici su neophodno duzni da prihvate Srila Prabhupada kao necijeg Gurua.

Pravi izbor

Realnost je zapravo totalno suprotna. Pravi izbor pred nama je:

Guru (Srila Prabhupada)
I
Guru + Ritivk (GBC)

Ovo moze izgledati cudno, ali cemo sad videti da je je opis gore dat zaprav tacan. Oni koji su postali prvi 11 gurua pod sistemom „zonske acarye“ (Velike Guru Obmane, 1 deo) su prihvaceni kao propisno ovlasceni duhovni ucitelji, i sistem se posirio tako da bi se jos gurua moglo dodati na originalnih 11. Ovih originalniih 11 gurua (ili jos preciznije od 11 koji su jos aktivni, ili koji nisu napusili pokret) su bili zbog toga ukljuceni u ovlascivanju sistema (kao i individualni gurui) koji bi dozvolili novim guruima da se prirduze njihovom broju (Velike Guru Obmane, 2 deo – osnova trenutnog guru sistema u ISKCON-u).Status 11 zonskih acarya kao verodostojnih gurua zbog toga podupire sadasnji ISKCON guru sistem. Sadasnji ISKCON guru sistemje cisto prosirenje prvih 11 gurua. Pomerite njih kao gurue, i nemate od kojih gurua da prosirite na jos gurua, i zbog toga ne bi imali uopste gurua danas. Stoga koren GBC-jevog sadasnjeg guru sistema je prethodni guru sistem, sistem zonskih acarya. I sistem zonskih acarya se opet zavisi sasvim na cinjenici da su ovlasceni kao ritvici, kao sto sledece izjave potvrdjuju:

„Zapravo, Srila Prabhupada nije nikada postavio ikakve gurue.  On nije postavio 11 gurua. On je postavio 11 ritvika. On nije nikada njih postavio kao gurue. Ja i ostali GBC clanovi smo nacinili veliku rdjavu uslugu ovom pokretu zadnjih 3 godina jer smo pogresno tumacili postavljanje ritvika kao postavljanje gurua. Nakon odlaska Srila Prabhupada, koja je pozicija ovih 11 ljudi? Ocigledno, Srila Prabhupada je osecao da od svih ljudi, ovih su posebno kvalifikovani. Dakle stoji razlog da nakon odlaska Srila Prabhupada, oni ce nastaviti, ako tako zele, da iniciraju.“
(HH Tamala Krsna Goswami, 3/12/1980)

„Prabhupadovo postavljanje ritivka je zbog toga nagovestavalo, da ce oni za koje se on nadao moci da postanu pravi gurui, ali ih nije postavio za gurue.“
(Pod Mojom Naredbom, Ravindra Svarupa Das)

Ritvik drvo 

Dakle dve stvari su vrlo jasne:

a) Prvih 11 „gurua“ nikad nisu postavljena kao gurui, vec samo kao ritvici.

b) Utoliko pre, oni su dostigli njihov guru status na osnovu toga sto su bili postavljeni kao ritvici; navodno ova selekcija ritvika je nekako nagovestavala da bi ove osobe trebal da postanu diksa gurui, sa spekulacijom GBC-ja da je postavljanje ritvika znacilo da je Srila Prabhupada „osecao“ i „nadao se“ da bi oni trebali nastaviti i postati diksa gurui.

Status prvih 11 gurua potpuno zavisi zbog toga na njihovo izabiranje kao ritvika. I sadasnji ISKOCN guru sistem opet zavisi od validnosti prvih 11 gurua, koji su delovali kao koren njihovog sadasnjeg prosirenog sistema. Ovo je ilustrovano na „Ritvik drvo“ diagramu, koji pokazuje suprotno.

Upotreba ritvika, je ipak, u prihvatanju Srila Prabhupada kao Guru cisto namenjena za ceremonijalne svrhe – oni su trazeni za pomoc oko sprovodjenja formalne inicijacije u ceremoniji, prihvatanje ucenika u ime Srila Prabhupada i davanje duhovnog imena. Srila Prabhupadov status kao ISKOCN-ov Guru, Guru svih nas, ne zavisi od ritvika, kao sto ISKCON-ov guru sistem zavisi. Utoliko pre, status ritvika zavisi od Srila Prabhupadovog statusa kao ISKCON Gurua za njihovu poziciju. Ritvici cisto olaksavaju odrzavanje ceremonije.

Zakljucak

Stoga je „guru protiv ritvika“ lazna dihotomija, ako se „guru“ odnosi na GBC gurue, i „ritvik“ na prihvatanje Srila Prabhupada kao Gurua. Ako bi, ipak, se okrenulo gde se „guru“ odnosi na prihvatanje Srila Prabhupada kao Gurua (Stav IRM-a), i „ritvik“ se odnosi na prihvatanje trenutnih GBC gurua, onda je to zapravo tacno. ISKCON-ov sadasnji guru sistem je neraskidivo vezan za Srila Prabhupadovo postavljanje ritvika.

Ironija je zato, da GBC treba Srila Prabhupada da postavi ritvik sistem kako bi opravdali njihov guru sistem, gde Srila Prabhupadov status kao ISKCON-ovog Gurua ne zavisi uopste na ritvike, vec da ritvik status zavisi na to da Srila Prabhupada bude Guru ISKCON-a.

Na ovaj nacin, kad god neko cuje da guru obmanjivci odstranjuju ritvik sistem, oni jednostavno  odstranjuju sami sebe!

Dijagram Ritvik drva

Srila Prabhupada – Guru
↓                           ↑       ↑
↓                           ↑       ↑
Olaksavanje ceremonije inicijacije kako bi se prihvatio Srila Prabhuada

↓                            ↑
↓                            ↑

Imenuje ritvike


Ritvici postaju gurui zato sto su ritvici


Ovi gurui odobravaju prosirenje broja guruSadasnji ISKCON guru sistem


S
T
V
R
A
N
O
S
T

G
U
R
U

O
B
M
A
N
E

   Srila Prabhupada

Srila Prabhupada:
ISKCON-ov jedini diksa Guru

Zbog toga, realnost je da je Srila Prabhupada postavio ritvike samo kao posledicu njegovog polozaja kao diksa Gurua ISKCON-a. Zamislite da postavljanje ritvika znaci da je Srila Prabhupada zapravo zeleo da se ti ritvici odmah preobraze u diksa gurue nakon njegovog odlaska, to je takva - imaginacija.

Molimo pevajte: Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna, Krišna, Hare, Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare. I Budite Srećni!