GBC Prkosi Šrila Prabhupadu
oko autorskih prava


IRM

Povratak Prabhupadu, Izdanje 20, Leto 2008

Uznemiren očigledno zbog uspeha BTP magazina, i izjave na koricama da je “magazin pravog Hare Krišna Pokreta“, GBC je sada odlučio da pokuša da stavi zaštitni znak na pojam ’Hare Krišna Pokret’.

Praghosa dasa će se raspitati da li je moguće staviti zaštitni znak na “Hare Krišna Pokret’ i koliko to može koštati."
(Evropske GBC minute, Mayapur, 5.Mart, 2008)

Šrila Prabhupada je ipak izjavio da se takve stvari ne trebaju raditi:

“Iako sam doneo ovaj Sankirtana Pokret zapadnim zemljama ne možemo da ga napravimo svojim autorskim pravom. Sankirtana Pokret nije moja inovacija. Kako onda može biti moje autorsko pravo? Pored toga, kao što ćete naći u albumu mojih prethodnih snimanja, mantranje Hare Krišna mantre se odvija od pradavnih vremena. Tako da Hare Krišna ne može biti autorsko pravo, iako melodiju koju pevam sa moji učenicima, može biti autorsko pravo. Nemam ništa protiv da potpišem ovaj argument, ali nemojte biti zavedeni da mantranje Hare Krišna mantre Pokreta Gospoda Čaitanye može biti autorsko pravo."
(Pismo Šrila Prabhupada, 10.Jun, 1969)

Dakle, Šrila Prabhupada kaže da ni Sankirtana (propovedanje) pokret ili pokret Gospoda Čaitayne, ni “Hare Krišna“ ne mogu biti autorska prava, i kao odgovor tome, GBC odluči da pokuša i uradi baš to! GBC je toliko uplašen od napredka koji pravi IRM, da su spremni da prkose Šrila Prabhupadu u pokušaju protiv nas. Ali onda, šta je tu novo? Danas se ISKCON totalno zasniva na tome da prkosi Šrila Prabhupadu, počinjući sa time što su ga uklonili sa Guru pozicije njegovog samog pokreta.

Molimo pevajte: Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna, Krišna, Hare, Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare. I Budite Srećni!