IRM

Nedavno je časopis PP podneo izveštaj o sprovođenju obož- avanja polubogova u Abenth-euru,ISKCON u Nemačkoj;ISKCON fa- rmi u Mađarskoj;i u Cirihu,ISKCON u Švajcarskoj. Ovom se spisku sada može dodati i ISKCON Hram u Ujjain-u,Indija, koji je nekretnina HH Bhakti Charu Swamija (“BCS”), kao što možemo videti na slici gore napravljenoj na dan Šiva-ratri festivala. Na str. 10 u ovom br- oju, možemo pročitati Šrila Prabhupadove kristalno jasne instrukcije u vezi sprovođenja obožavanja polubogova u ISKCON-u: to se netreba raditi.

bcs
Iznad: HH Bhakti Charu Swami obožava
Gospodina Šivu u Ujjain-u, ISKCON

Ovaj najnoviji incident je još samo jedna potvrda, da je nakon zbacivanja Srila Prabhupada sa položaja Gurua u njegovom sopstvenom pokretu, organizacija koja danas za sebe tvrdi da je ISKCON, nastavila i dalje da u svakom pogledu odstupa od Šrila Prabhupadovih naredbi. Još jedan grubi primer ove devijacije, ponovo od strane BCS, je njegova želja da ISKCON pretvori u svetovnu poslovnu korporaciju.On je nedavno izvršio i Vedske yajne i puju za postavljanje kam- ena temeljca za IT Park koji planira da izgradi. Evo nekih detalja sa njegovog veb sajta:

bcs2
Iznad: Bhakte uzimaju daršan Gospodina Šive u ISKCON templrumu

‘’IT Park od 15 spratova i dve kule bliznakinje će biti najviše zdanje u Madhya Pradhešu: tržni centar će biti na 2 sprata, sopstvene IT kancelarije, sale za konferencije, kulturno umetničke dvorane i stereoskopski planetarijum će obuhvatati 12 spratova (…) na raspolaganju će biti i IT 3D animacijski studio, škola animacije, napredna baza za programiranje, trening škola, telefonski centar, i centar za istraživanje i razvoj. Uz to i TV stanica koja će 24 časa na dan emitovati program širom sveta!
(BCS vebsajt, Arhiva 18-ti Mart, 2008)

ISKCON guru potvrđuje trajno smanjivanje stepena čistoće

U uvodu časopisa ‘’PP’’ broj 15, izjavljeno je:

originalna devijacija koja je izvršila Veliku Guru Prevaru se ek- spandirala u druge vidove devija- cije, kao što je komercijalizam, se- kularizacija, Hinduizacija, obožav- anje polubogova,’’

A sada je stigla konačna potvr- da i od samog ISKCON-a, kao što pokazuje sledeća izjava koja je preuzeta iz razgovora sa HH Jayadvaita Swamijem, GBC izabranim guruom, BBT poverenikom i senior ISKCON liderom:

‘’Do kasnih 70-tih, ISKCON je bio ne religija, već nešto više: Radikalan pokret za respiritualizaciju ljudskog društva, koji je energično tražio da se prih- vati kao verodostojna religija, tražeći način kako bi dokazao svoj religiozni status putem takvih delatnosti kao što su deljenje hrane siromašnima. Sekta koja je na putu da postane crkva upravo kao i mnoge druge grupe. Mislim, da ISKCON može očekivati da vidi sebe kako pravi dalje kompromise i prilagođavanja radi pridobijanja priznanja javnosti i pristupa većim izvorima prihoda. […] Druga oblast, za koju se traži novo objašnjenje, se tiče veze između ISKCON-a i Hinduizma. ''ISKCON je otišao daleko iznad toga da on predstavlja Hinduizam – da bi isti postao veoma, veoma Hindu! Hramovi su postali centri za pravljenje kulturnih i socijalnih događanja, sveštenici zarađuju za život obavljajući ceremonije venčanja i skraćivanja kose, članovi kongregacije se ohrabruju da šalju svoje donacije kako bi dobili blagoslove Gospodina s njihovim imenima na početku spiska. U Hramovima, koji su ranije pripadali samo Gaura-Nitai i Radha-Krišni, sada se instaliraju murtiji polubogova. U nekim zonama ISKCON je pretrpeo ozbiljnu Indijanizaciju.''
(HH Jayadvaita Swami, Konferencija za Izučavanje ISKCON-a, 28-mi Jul, 2007)

Drugim rečima, pokret koji je Šrila Prabhupada osnovao za respiritualizaciju celog ljudskog društva“, se sada i sam pretvorio u svetovnu crkvu kao i sve druge religije, zainteresovan jedino za zarađivanje novca i puko preživljavanje, nemareći što tu cenu plaća svojom čistoćom. To je prirodan ishod koji proizilazi kada pokret postane isključen iz parampara (učeničkog nasleđa), otkako je isti prekršio naredbu svog duhovnog učitelja. A sam početak je uzurpiranje Srila Prabhupadovog položaja kao duhovnog učitelja za ISKCON.

GBC-jev zvanični govornik protiv IRM-a gubi veru u GBC!

U časopisu PP broj 12 (“Zvanična akademska debata IRM protiv GBC-ja ”) pisali smo o objavljivanju istorijske debate između GBC-ja i IRM-a, koju je organizovao Prof. Dr. Rahul Peter Das iz Instituta za Indologiju i Južno Azijske Studije na Martin-Luter Univerzitetu u HalleWittenbergu, Nemačka, a koja je objavljena kao akademska knjiga pod nazivom:
Suparništvo u protivstavovima IRM-GBC unutar ISKCON-a. Osoba koju je GBC opunomoćio da zvanično predstavlja njihove stavove u ovoj debati je HG Krišna Kirti Das. Ranije smo već izvestili, da je ovaj GBC-jev zvanični predstavnik za njihov guru sistem u ovoj debati već bio izgubio veru u svog sopstvenog GBC gurua,

HH Hridayananda Das Goswamija, tvrdeći, da je ‘’beznadežan slučaj’’ i da je ‘’devijantan’’, otkako on ne može razumeti ni ona osnovna Šrila Prabhupadova učenja koje se tiču toga šta se podrazumeva pod ‘’nezakonitim seksom’’.

Sada možemo izvestiti i to, da taj isti GBC-jev zvanični zastupnik nema nikakve vere ni u sam GBC, otkako je izjavio, da je ISKCON na ‘’putu samo- uništenja jer je prihvatio Zapadnu kulturu i vrednosti’’*. Prema tome, čak i sama osoba koja je izabrana od GBC-ja kao njegov zastupnik u branjenju GBC guru sistema protiv IRM-a, misli, da je ne samo njegov sopstveni GBC guru devijantan, već i da svi članovi GBC tela masovno devijaju!

Međutim, i pored toga, GBC oče- kuje od svih drugih da oni poveruju u odbranu njihovog guru sistema čiju verodostojnost IRM dovodi u pitanje!

* (Kratko objašnjenje istorijata Socijalnih i Ideoloških Konflikata unutar ISKCON-a, Krišna Kirti Das, 13-ti Februar, 2008).

Guru imitira zavet gopija

Dlasanog gurua HH Šivarama Swamija (“SRS”), koji se hvalisa kako skoro na isti način sledi zavet gopija (Krišnine najintimnije prijateljice pastirice koje se nalaze na najvišem stupnju savršenstva), obožavajući poluboginju Katyayani:

“Bhakte me pitaju koji je to zavet što sledim i šta se njime postiže? Ovo je moj odgovor.Po primeru zaveta, koje su sledile mlade gopije kako bi dobile Krišnu za svog muža, ja sledim neki tip Katyayani vrate.
Jedem havisyu jednom dnevno, kupam se hladnom vodom, nebrijem se, upućujem molitve i svakodnevno obožavam Devi.
[…]Imam dva cilja. Prvi je da me Katyayani devi učini objektom milosti Radha-Syama; kuru te namaha, ‘’Molim te uradi to!’’. A drugi cilj je da ona zaštiti sankirtan bhakte tokom maratona. Molim se Yogamayi,‘’Gopije su prihvatile tako velike strogosti samo da bi ih ti blagoslovila dajući im Krišnino društvo. One jedva da su išta jele, ustajale su vrlo rano, kupale su se u hladnoj reci, obožavale su te sa devocijom, i ti si ispunila njihove želje.’’

[SRS, Maraton SMS #19, 14-ti Decembar, 2007]

Ali Šrila Prabhupada nikada nije propisao da jedan može imitirati zavet gopija, čak iako su u pitanju drugačije namere, otkako su takve aktivnosti transcendentalne, i takvo imitiranje je zabranjeno i osuđeno kao sahajiya (jeftino imitiranje naprednih duša):

“One nisu išle da prose od Katyayani: dhanam dehi, rupam dehi, yaso dehi—no. “Daj mi Krišnu. Daj mi Krišnu.” Stoga nije to da škodi obožavati božanstvo, hoću reći druge polubogove, ali to nije moguće za svakoga. To je bilo moguće samo za gopije, jer one nisu znale ni zašta drugo osim za Krišnu.’’
(Šrila Prabhupada Lekcija, 17/9/1975)

“Zato što su oni bhakte, one nisu znale ni zašta drugo osim za Krišnu, molile su se Katyayani iako su bile udate, molile su se Katyayani i pre nego što su se udale ‘’Neka Krišna bude naš muž.’’ […] Gopije, Radharani, oni su ekspanzije Krišnine duhovne energije. Nemojte misliti da su one obične žene. One su Krišna. […] Gopije se ne trebaju imitirati.To je sahajiya. To je sahajiya. […] Nepokušavajte imitirati. To je sahajiya.”
(Šrila Prabhupada Lekcija, 11/6/1976)

Šrila Prabhupada ovde jasno kaže da se jedino gopije mogu upustiti u vršenje ovih delatnosti, i tri puta naglašava, da je imitiranje gopija sahajiya. Prema tome, osim ako SRS nije zaista i sam gopi,onda je sahajiya imitator. Ove najnovije “gopi bhava” aktivnosti SRS-ja , su nastavak trenda koji već ima dugu istoriju njegovih ‘’gopi’’ aktivnosti:

1) SRS je prvo od 1991-95 imao
“gopi trening” od strane HH Narayana Maharaja (“NM”), člana
Gaudiya Matha, što je dovelo do toga da mu GBC stavi zabranu kako na posete Vrindavanu tako i na davanje inicijacija.

2) Zatim je par godina kasnije počeo da piše knjige o ‘’zabavama’’ gopija, priznajući, da je izmišljao priče koje su kasnije projektovane u njegovoj knjizi ‘Na paraye ‘ham’, a otkako je bio jako inspirisan knjigom Venu Gita, NM-dža, i on je napisao knjigu pod nazivom…Venu Gita!

3) Dok trenutno imitira zavet koji su sledile gopije kako bi dobile Krišnu za svog muža, stim što je sada taj glavni razlog za sleđenje zaveta on jednostavno zamenio nekim drugim.

U dodatku možemo napomenuti, da je ovo još jedan primer promovisanja obožavanja polubogova od strane HH SRS-ja, otkako smo u prethodnom broju imali priliku da vidimo kako je u Mađarskoj on već uspostavio obožavanje Gospodina Šive i Majke Durge.

srs
HH Šivarama Swami:
Gopi imitator

Kada dikša guru nije dikša guru?
U prethodnom broju smo objavili HH Šivarama Swamijev novi izmišljeni način davanja inicijacije, koji nije niti inicijacija niti reinicijacija, nego nešto između ta dva (molimo vidite PP Br.18, ‘’Zbunjenost oko Guru padova otkriva prevaru’’). Ova fabrikovana laž je bila neophodna da bi se opravdao jedan novi guru pad. Sada je GBC, sledeći njegov primer, odlučio da proizvede novi tip dikša gurua, kako bi opet stvorio neko pokriće za neke nove guru padove.

sats
Satsvarupa Das:
“penzionisani dikša guru”

Tako je naprimer Satsvarupa Das (“SD”), čiji su detalji oko njegovog pada i obmana bili objavljeni u našim prethodnim brojevima, sada uvršten kao ‘’umirovljeni dikša guru’’:

“SDG će kao sanjasi nastaviti svoju službu u niskom profilu i dobiće status ‘’umirovljenog’’ dikša gurua.’’
(GBC, Proglas Izvršnog Odbora,Objavljen 25-og Decembra, 2007).

To znači, da je on dikša guru samo onima koji su od njega već dobili inicijaciju, ali da on to više ne može biti nikome drugom. Tako izgleda da je HH Šivarama Swami sa svojom ‘’alhemijom’’ ovde započeo trend, otkako se neki novi ‘’entiteti’’ kao što su ‘’sanjasiji niskog profila’’ i ‘’umirovljeni dikša gurui’’ sada proizvode izmućkavanjem u GBC-jevoj laboratoriji.

Iako se čini da je GBC “cenzurisao” SD kako bi zadovoljio ISKCON članove, drugi ISKCON gurui nastavljaju da ga slave kao vrlo uzvišenog sveca:

“One (tvoje publikacije) su mi uvek davale snagu da nastavim, snagu, koju sam retko, ako i uopšte, mogao da nađem u bilo kom drugom izvoru. […] Molim te nastavi sa pisanjem. Tvoje pismo koje objašnjava tvoje probleme sa Mataji izgleda kao glavno samoobjašnjenje.[…]U osnovi ,to je problem koji imam i ja, koji imaš ti, i problem koji imaju toliko puno ljudi sa stranica Šrimad-Bhagavatama.’’
(Pismo Hanumatpresaka Swamija, GBC- izglasanog gurua za Satsvarup Dasa, 25-ti Decembar, 2007)

Doista, i sam Satsvarupa je jako vezan za održavanje svog novog ‘’polu uzvišenog’’ statusa:

“Jedna osoba je izjavila kako me neće prepoznati kao sanjasija pre no što se navrši godina. Međutim, GBC je sada zadržao moj ‘sanjasi’ status, a takođe je rekao i to, da su oni koji me žele nastaviti slušati s verom, i dalje moji učenici. Ja te principe postojano branim.’’
(Satsvarupa Das, Časopis Indija, 16/1/08)

1978, za vreme dok je bio sanjasi i jedan od prvih 11 Šrila Prabhupadovih izabranih ‘’gurua’’ (Velika Guru Prevara,1-vi Deo),u istom guru sistemu i sa istim guruima koji su bili inicijalna kapisla za trenutni ekspandirani guru sistem, Satsvarupa priznaje, da je bio zauzet ljubavlju prema jednoj njegovoj učenici:

“Kao mladi sanjasi razvio sam skrivenu privlačnost prema Pranada Dasi u Los Anđelesu 1978g.[…] Od 1980 do 1985, usled moje neprestane privlačnosti prema njoj […] Pa je tako moja privučenost njome trajala oko sedam godina. […] U Decembru 2001, […] prvo je počelo sa nedozvoljenim i intimnim romantičnim telefonskim razgovorom, zatim sledi razmena e-mailova, pisama, i to je tako trajalo više od godinu dana. Tokom ove godine, ona me je takođe posetila tri puta u Irskoj, i tokom jedne takve posete, došlo je do fizičke bliskosti.’’
(Pismo od Satsvarupa Dasa, objavljeno 25-og Decembra, 2007)

Prema tome, možemo videti da je ISKCON-ov trenutni guru sistem već bio truo čak i pre nego što je postao operativan, otkako je isti svoju punomoć dobio od ‘’gurua po zonama’’, kao što je sam Satsvarupa, koji je sredinom 80-tih pomogao da se opunomoći novi ekspandirani guru sistem, za vreme dok je bio u ljubavi sa udatom učenicom. On je upravo u to vreme napisao sada već cenzurisanu i kontaminiranu Lilamritu, Šrila Prabhupadovu biografiju (vidi PP broj 6 i 14 u kojima je razotkrivena ova biografija). U prethodnim izdanjima smo takođe razotkrili i Satsvarupin ‘’seksi roman’’, što je dovelo do toga, da ga GBC primora da isti povuče. Međutim, GBC-ju je izgledalo dovoljno da ospori samo ’’polovinu’’ njegovog dikša guru statusa, predstavljajući ga tako kao ’’polu – dejstvujućeg’’, kao i da se njegova Lilamrita biografija takođe ne treba povući, dok je ista bila napisana u vreme, kada je on bio na mukama ’’sanjasi ljubavi’’.

Izbor pred nama je jasan,mi možemo prihvatiti ili guru sistem koji nam je Šrila Prabhupada ostavio, s njim kao dikša Guruom sa ritvik predstavnicima, ili večno -promenljive izmišljotine koje se još od 1978 uzgajaju u GBC-jevoj laboratoriji.

Najnovije akademske publikacije

U PP broj 16 smo pomenuli kako je IRM bio podrobno predstavljen u Enciklopediji. Sada je jedna druga važna akademska knjiga za Hare Krišna Pokret takođe profilisala i IRM.
Preobražaj Hare Krišna od autora Prof.
E. Burke Rochford-a, u više navrata citira časopis Povratak Prabhupadu i knjigu Konačna Naredba kao izvor informacija, i kaže:

40
Slabost ISKCON-ove institucije autoriteta je raznim grupama za prome- ne u pokretu pružila šansu za sprovođ- enje politike koja je potrebna da bi se pogurala izmena u rukovođenju. Možda najzačajnija od svih tih grupa je bila pojava ritvik pokreta, njegovi su ciljevi izloženi u sedmom poglavlju, koji je izazvao upravo samu legitimnost ISKCON-ovog guru vodstva (Desai et al. 2004; Rochford 1998b). […] Odlučna manjina se udružila zajedno kako bi oformila buntovničku organizaciju, ISKCON-ov Pokret za Obnovu, u nameri da obnovi onaj, kako oni smatraju, ‘’pravi’’ ISKCON.’’

Tekst u zagradi gore se odnosi na IRM-ov pozicioni dokument Nikakve Izmene u ISKCON Paradigmi, autor dokumenta je urednik časopisa ‘’PP’’, a isti je bio objavljen od Columbia University Press-a. Prof. Rochford zatim u svom 7-om poglavlju predstavlja IRM mnogo detaljnije, i zapaža sledeće:

Osnivač IRM-a procenjuje da su ‘’više stotina’’ bhakta širom sveta aktivni podržavaoci IRM pokreta. Globalno interesovanje, ako već ne i aktivna podrška, se savetuje od strane vodstva IRM-ovog časopisa ‘’Povratak Prabhupadu’’. U 2005-toj je objavljen njegov zvanični tiraž od 10.000 kopija u više od stotinu zemalja.’’

‘’Povratak Prabhupadu’’ je viđen kao predstavnik verodostojnosti``

Drugi akademik je za časopis Povratak Prabhupadu rekao da je on predstavnik onih bhakta, koji se žele čvrsto pridržavati strogih učenja Šrila Prabhupada:

“Takođe postoje i bhakte, koji se boje da ne budu progutani od strane mejnstrim Hinduizma, i koji su zabrinuti za strogu verodostojnost teksta i rituala.’’Povratak Prabhupadu’’ je borbeni krik onih čija je iluzija raspršena.’’
(Profesor Anna King, 40 Godina Pevanja i Promena, 2007)

Ovo je vrlo tačno, jer mi smo veoma zabrinuti za održavanje stroge verodostojnosti Šrila Prabhupadovih učenja koja su suočena sa razvodnjenim teorijama sekularizacije, Hinduizmom i komercijalizacijom , sa kojima je današnji ISKCON postao ozbiljno zaražen, dok naš časopis PP, broj za brojem, sve to razotkriva.

Najnovije vesti o komercijalizaciji ISKCON-a

U skladu sa našim prethodnim izveštajima o tome kako je ISKCON zastranio u običnu svetovnu komercijalnu kompaniju, nemajući nikakve veze sa Svesnošću Krišne, osim rada na polju zgrtanja novca, mi smo otkrili, da ISKCON-ov restoran u Australiji (na ISKCON-ovom veb sajtu uvršten u spisak kao verodostojan ISKCON centar) ima čak i regularan bioskop, koji prikazuje najnovije svetske Holivud filmove:

syd

“Preporučujemo vam da ostavite bar pola sata za obedovanje pre nego što odete na sprat u bioskopsku salu [...] Karte za projekciju se mogu kupiti samo tokom večeri po ceni od $11.90. […]
Sala za projekcije je butik-bioskopska sala, u njoj se sedi u polu-ležećem položaju na mekim crvenim dušecima, pažljivo osmišljenim, kako bi obezbedili dobru potporu i pružili neverovatan komfor. Gosti se ohrabruju da izuju svoje cipele, da se rastegnu i da se osećaju kao kod svoje kuće. […] Usled intimne prirode našeg bioskopa, žalimo što deci ispod pet godina ne možemo dozvoliti ulaz.’’
(ISKCON Govindas, Sidnej, vebsajt).

I zaista, novinski članci su dali vrlo entuzijastične izveštaje o “intimnoj prirodi” bioskopa:

“Priča o Elly i Ianovom prvom sastanku u Govindasu. “Govindas je Sidnejeva institucija za ljubavne
sastanke. U toku proteklih 28 godina parovi su se grlili na dušecima u butik-bioskopu nakon krkanja dobre vegetarijanske hrane, začinjene dobrom karmom u restoranu sprat niže. […] Zaboravite neudobna bioskopska sedišta; U Govindasu cipele same spadaju, a posetioci leže na uredno nameštenim dugačkim dušecima, koji više podsećaju na krevete nego na sedišta.[…] Svi smo saglasni, da je
Govindas savršeno sastajalište za one koji traže malo romantike....”
(Sidnej ‘’Morning Herald’’ (Spectrum), 31-vi Avgust – 6-ti Septembar, 2007, preuzeto sa Govindasovog vebsajta)

PP je nastavio sa izveštavanjem kako je sleđenje originalne devijacije, tj. zbacivanje Šrila Prabhupada sa položaja dikša Gurua za ISKCON, uzrokovalo, da ISKCON nastavi sa dodavanjem sve više i više novih devijacija, od obožavanja polubogova, otvaranja državnih škola, ‘’jogom u parovima’’, mantrama na prodaju, blagosiljanjem automobila, i ogromnom količinom komercijalnog biznisa na sreću, pa čak, i do iznajmljivanja naših hramova kao mesta za igre na sreću - ‘’bingo’’, itd. Sada ovome možemo dodati i IT park, šoping centar i za nepoverovati…pravi ‘’Holivudski’’ bioskop. Ovome svemu izgleda da nedostaje još samo - noćni klub! Zaista je došlo vreme da “ISKCON” odbaci svoje pravo na ono ‘’Osnivač-Ačarija’’:Njegova Božanska Milost A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada’’ sa svog imena, pa zaista i samo svoje ime ISKCON, i da konačno iskreno prizna, da on već poduže nije ona institucija koju je Prabhupada osnovao. Nastavljanje povezivanja Šrila Prabhupadovog imena sa takvim aktivnostima je čista bruka i sramota.
sp Šrila Prabhupada:
Prava osoba kojoj treba prići