Uvodnik: Ko se zapravo ukljucuje u politiku?


IRM

Dobrodosli u 14 izdanje casopisa Povratka Prabhupadu.

Bhakte se nekad zale da su aktivnosti IRM jednostavno ’politicke’, i da zbog toga nemaju interes u IRM-u. Oni bi vise da jednostavno ’mirno’ mantraju, i da ne budu ’uznemireni’ sa ovim ’politickim’ problemima. Da li Srila Prabhupada zapravo definise ’politiku’ kao IRM-ovu potragu u preuzimanju problema da pomognu bhaktama koje su pogresno vodjeni? Ili je ’politika’ da se zapravo izbegne sama ova problematika u ime toga da neko bude ’miran’? Hajde da vidimo sta ima Srila Prabhupada da kaze u vezi sa tim:

Za Vaisnavu ne postoji patnja, licna patnja. Ali on je veoma zabrinut: „kako ovi raskali mogu biti srecni?“. To je njegov posao. „Ovi raskali su pogresno vodjeni. Oni lutaju, nesrecni. Dakle kako oni mogu biti srecni?“. To je posao Vaisnava. Dakle Vaisnava zato ne ulazi u politiku. Politika znaci planiranje samo svoje srece. To je politika. U nasem drustvu ne treba postojati diplomatije, niti politike. Svako bi trebao da bude zeljan kako da radi dobro drugima. To je Vaisnava. Ako on planira, na primer „ Ja cu biti vodja“, „Ja bi trebao uraditi nesto“, to nije Vaisnava. Ta politika nije dobra.“
(Srila Prabhupada, Jutarnja Setnja, 15. Mart, 1974)

U kontekstu Srila Prabhupadovog objasnjenja iznad, ’planiranje’ kako da podelite literaturu da pomognete bhaktama koje su pogresno upuceni u to koje je pravi Guru ISKCON-a, i onda biti napadnut, kaznjen i prebijen u procesu, je tesko „planiranje svoje srece“. Niti je postati ozloglasen, omrznut i generalno izopsten od strane ’drustva, prijateljstva i ljubavi’ zajednice bhakta! Niti, kao sto smo objasnili u prethodnom uvodniku, IRM ima ikakav interes u planiranju da nacini miran zivot sa sebe trazeci ustanove i podizuci svoja mala drustva u kojima mozemo kontrolisati te ustanove i zgrade misleci – „ja cu biti vodja“ i „Ja bi trebao uraditi nesto“ – koristeci ritvik filozofiju jednostavno da bi odbacili GBC/Guru kontrolu i izbegli borbu za Srila Prabhupada koristeci izgovor da je to „politika“.

Mi necemo zbog toga da planiramo samo svoju srecu! Planiranje srece bhakta, osiguravajuci da ne budu prevareni, mi hocemo – cak i ako to ne bude cenjeno. Mi zelimo da sve bhakte postanu srecni znajuci dobre vesti i istinu da je Srila Prabhupada njihov vecni Duhovni Ucitelj.

Kao sto mozemo videti, zelja je da imamo ’miran i srecan’ zivot za nas pod izgledom da izbegnemo ’politiku’ koja je SAMA definicija politike koju je dao Srila Prabhupada. Ponekad bi bhkate samo zelele da mogu da odu u hram i ’druze se’ sa ostalim bhaktama radeci svoju sluzbu u hramu, bez zelje da ugroze ovaj lezeran program. Zapravo je OVO ona stvarna politika, razmisljanje i planiranje svoje srece, vise nego nekog drugog bhakte kolege.

Dakle, da, IRM konstantno planira. Ali mi ne planiramo kako da zgrabimo imovine i da ih drzimo za sebe, ili koju poziciju da zauzmemo ili kako da budemo ’mirni’. Mi samo planiramo kako da damo istinu sto vise bhaktama sto je moguce, koja zahteva otkrivanje prevara uradjenih u ime Srila Prabhupada, i na ovaj nacin uradimo dobro za dobrobit svih bhakta. Zbog sveg ’dobrog’ kojeg mozemo da uradimo na svetu, da pomognemo bhaktama da znaju istinu je ono sto Gospod Krisna smatra najuzvisenijim:

Onaj koji objasnjava ovu uzvisenu tajnu bhaktama ce sigurno dostici cisto predano sluzenje i na kraju doci Meni. Nema sluge na ovom svetu koji mi je drazi od njega, niti ce mi ikada iko biti drazi.“
(Bhagavad-gita, 18:68-69)

I u Bhagavad-giti, Krisna objasnjava ranije taj deo ove ’uzvisene tajne’ ukljucujuci znanje da neko mora prici Njemu samo preko verodostojnog duhovnog ucitelja.

Samo pokusaj da saznas istinnu prilazeci duhovnom ucitelju. Ponizno mu postavljaj pitanja i sluzi ga. Samospoznate duse ti mogu preneti znanje, jer su videle istinu.“
(Bhagavad-gita, 4:34, edicija iz 1972 god)

Sada vidimo da stoji to da neko ne moze da sazna istinu i uradi ovo ako ne zna KO je njegov duhovni ucitelj. Na taj nacin bez ove informacije neko ne moze cak ni POCETI process Svesnosti Krisne. Molim vas budite svesni da mi ne govorimo da jednostavno znajuci istinu o poziciji Srila Prabhupada kao Gurua ISKCON-a je sama po sebi panaceja da se rese sve zle moci ISKCON-a ili njegovih bhakta. Vec je to samo pocetak resenja. Ova istina mora da bude prva prisutna, pre nego neko zeli da krene napred.

Zato, ako neko sledeci put cuje izgovor da je propovedanje istine o Srila Prabhupadu ’politika’, zna da je zapravo to pravo odbijanje ukljucivanja i podrzavanja deljenja istine za dobrobit bhakta, sto je samo po sebi prava politika.

Zato podrzavajte IRM i zaustavite svu politiku jednom za svagda!

Molim vas pisite mi na sledecu adresu ukoliko imate bilo kakvo pitanje, kritiku ili komentar:irm@iskconirm.com

Hvala vam i Hare Krishna,

Vas u sluzbbi Srila Prabhupada,
Krishnakant

Molimo pevajte: Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna, Krišna, Hare, Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare. I Budite Srećni!