Pitanja I Izazovi Citalaca


irm

„Jayapataka je dobio instrukciju od Srila Prabhupada da uzme 50,000 ucenika“
(Bhakti Rasa Devi Dasi, Los Andjeles, USA)

Odgovor urednika:
Cak i Jayapataka Swami ne tvrdi ovo. On tvrdi skromniju cifru od 10,000 ucenika, izjavljujuci:

„U tvojim transedentalnim literaturama ti iznova pominjes kako se nadas da ce doci dan kada ce tvoji sledbenici biti inicirajuci duhovni ucitelji, inicirajuci 10,000 ucenika pa i preko toga u ucenickom nasledju – parampara.
(Jayapataka Swami, Vyasa Puja ponuda Srila Prabhupadu, 1998)

Ipak, bitno je sta Srila Prabhupada kaze, a ne sta Jayapataka Swami tvrdi da je Srila Prabhupada rekao. ’Intrukcija’ iznad nije pomenuta cak ni jednom, da ne pricamo ’iznova’, u bilo kojim literaturama Srila Prabhupada. Srila Prabhupada je bio svestan ovih laznih izjava koje su mu se dodavale, i zato je dao sledece upozorenje:

„Ukoliko ne postoji u pisanom obliku sa moje strane, postoje mnoge stvari koje je „Prabhupada rekao“.“
(pismo Srila Prabhupada, 2/9/1975)

„Ponekad oni kazu, „Prabhupada je rekao to.“ Jos vise dovodjenja u zabludu. Da.
(Jutarnja setnja sa Srila Prabhupadom, 3/2/1975)

„Bas kao u nasem drustvu, ponekad urade neku glupost i onda kazu, „Prabhupada je rekao“.“
(Razgovor sa Srila Prabhupadom, 9/5/1975)

Na taj nacin ukoliko Jayapataka ne moze da pokaze odobrenje od Srila Prabhupada u pisanom obliku da inicira cak i jednog ucenika, da ne pricamo o 10,000 ili vise, mi cemo slediti samo ono sto znamo da je Srila Prabhupada ovlastio u pisanom obliku: ritvik.

 “Mi bi smo trebali istaci Srila Prabhupada umesto kritikovati protivnike, tacnije nekoliko gurua koji su nepogresivo dostojni obozavanja. Ljudi bi trebali biti obrazovani na pozitivan nacin zastupajuci principe prave Svesnosti Krisne, vise nego da ukazuju na protivnike.”
(Vijay Krishna Das, Kalkuta, Indija)

Odgovor urednika:
Nije moguce istaci Srila Prabhupada kao verodostojnog Gurua u ISKCON-u, a NE ukazati u isto vreme protivnike koji lazno tvrde da su njegovi postavljeni naslednici, npr. tih „nekoliko gurua“ koje si opisao kao ’nepogresivo dostojni obozavanja’. BTP je napravljen tako da istakne kako te osobe NISU nepogresivo dostojne obozavanja, zbog toga sto su nelegalno oduzeli poziciju Srila Prabhupada. Zato nije moguce izbeci a ne ukazati sta je pogresan put, kada istacete pravi. Slicno, u tome biti pozitivan o Srila Prabhupadu, neophodno je takodje istaci sta NIJE pozitivno:

„Da bi postali slobodni od materijalnih vezanosti, moramo se odreci drustva svetovnjaka i prihvatiti drustvo bhakta, pozitivni i negativni procesi su spomenuti u ovom pogledu.“
(Srimad-Bhagavatam 5.12.16, smisao)

Zaista, BTP je kompletno pozitivan, zbog toga sto iznosi samo istinu. Ako ste u mogucnosti da nam kazete bilo sta pozitivnije od istine, molim vas da nas obavestite.

Na taj nacin izneti ko je verodostojan Guru i koji se treba prihvatiti, nije samo jedan od „principa prave Svesnoti Krisne“, vec principi koji se moraju shvatiti pre nego poceti praktikovanje Svesnosti Krisne. Na ovaj nacin mi radimo ono sto ste vi zatrazili.

„Vas BTP magazin bogohuli, i uvredljivo je zurnalisticko lutajuce djubre.“
(Bhaktin Cindy, Los Andjeles, USA)

Odgovor urednika:
Kao sto znate, nije moguce za istinu da izazove bilo kakvu uvredu, jer bi onda dharma i pravednost sami bili izvor uvreda, sto je naravno kontradiktorno. Zbog toga sve dok neko ne ukaze bilo sta neistinito u BTP magazinu, sto do dana danasnjeg nije niko, onda ne postoji nista sto bi moglo da izazove uvredu. Slicno, pricanje istine ne moze biti bogohuljenje.

Ipak, prava uvreda se desava svake sekunde u ISKCON-ovom postojanju, jer se njeno danasnje postojanje bazira kompletno na tome da strogo ne slusaju naredbe Srila Prabhupada, i umesto toga vrse velike prevare poznate kao Velike Guru Obmane, i takva neposlusnost se smatra kao najveca uvreda:

Hrdayananda: (prevodi) „On zeli da zna da li je najveca uvreda neposlusati gurua.“
Prabhupada: „Da, to je prva uvreda. Guror avajna, sruti-sastra-nindanam. Sruti-sastra-nindanam guror avajna. Ako prihvatis gurua i opet ga ne poslusas, koja je onda tvoja pozicija? Onda nisi gentlamen. Ti obecavas ispred gurua, ispred Krisne, ispred vatre, da „Ja cu poslusati tvoje naredbe; Ja cu uraditi ovo,“ i opet ne uradis to. Onda nisi gentlamen, sta da pricamo o tome da si bhakta. Ovo je zdrav razum.“
(Lekcija Srila Prabhupada, Meksiko, 11/2/1975)

Zbog toga bilo bi bolje za one koji se protive uvredama da izbegavaju guru obmanjivace, vise nego stranice BTP magazina, koje su jedino aktivno vozilo koje radi na tome da pomogne bhaktama da ne budu deo takvih uvreda.

„Ja sam novi clan ISKCON-a i citao sam o IRM-u i guru parampara i sve ove debate na vasem vebsajtu i takodje video ljude i Swamije koji slede guru parampara u ISKCON-u. Ja iskreno mislim da vi radite veoma lose u ime Krisne i Prabhupada. Vi znate da ce mnogo pridoslica kao ja otici iz ISKCON-a samo zbog stvorene konfuzije i prakticno zbog vasih pogresnih objava.“
Dushyant Sarvaiya, UK

Odgovor urednika:
Kazete da ste nova pridoslica i vec ste procitali sve debate na nasem vebsajtu. Vecina bhakta u ISKCON-u nisu nikada procitali sve debate (preko 100 clanaka), tako da je veoma iznenadjujuce da vi jeste.
Cinjenica da niste u mogucnosti da iznesete IJEDNU stvar kojaje pogresna u tome sta mi govorimo, vec da se samo zalite o mogucim EFEKTIMA, je dokaz da ne mozete poraziti sta mi zastupamo.

Kada neko nije u mogucnosti da pobije argument, on ce ili napasti onoga koji je postavio argument (argumentum ad hominem), ili ce pokusati da napadne pretpostavljenu posledicu argumenta. Na ovaj nacin, moze doci do relizacije da nema sposobnost da zapravo porazi sam argument. Zato je laka opcija da napravi lazne tacke o takonazvanoj posledici samo da bi nesto probao i tako diskredituje sve zajedno.

Govoriti da su IRM clanci uzrok konfuzije i da zbog toga moraju biti losi, je samo alternativa da se zapravo izazove ono STO IRM papiri iznose, jer ovo se ne moze izvesti. Svako bi onda video ne samo da su svi IRM papiri tacni, vec da ne donose zabunu, nego prezentuju jasnocu i istinu.

Pozdravljamo svu prepisku
Posaljite na mail: irm@iskconirm.com


Molimo pevajte: Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna, Krišna, Hare, Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare. I Budite Srećni!