Zvanicna akademska debata
izmedju IRM-a I GBC-ja


IRM

Od objavljivanja BTP casopisa 2003 godine, akademski ugled IRM-a je cvrsto uspostavljen sa objavljivanjem naucnih radova i prezentacija na glavnim internacionalnim konferencijama. Sada mozemo saopstiti o jos jednom znacajanom razvitku na ovom polju: objavljivanje knjige gde su obe strane IRM-GBC rasprave prezentovale svoje slucajeve uporedo. Knjiga je narucena i obradjena od strane Profesora Dr. Rahul Peter Dasa sa Instituta Indologije i Juzno Azijskih Studija na Martin-Luther Unirvezitetu Hale Vitenberg u Nemackoj. Podsticaj za knjigu je opisan od strane profesora Dasa u uvodu knjige kao sledece:

"Na taj nacin sam bio zaintrigiran kada sam naisao na clanak koji se pojavio i naizgled odnosio na mogucnost postavljanja gurua u ISKCON-u pomocu procesa koji bi mogao biti opisan kao sporazumni ili demokratski, zbog cega se ovo cinilo da nije u skladu sa onim na sta sam ja naisao do tada. [...] Znatizeljan da saznam vise, poceo sam istrazivati slucaj, i ubrzo naisao na kontraverznost izmedju Pokreta za Ozivljavanje ISKCON-a (IRM) i Komisiju Upravnog Tela (GBC), vezano za autoritet u ISKCON-u."

Naziv knjige je Pozicija Rivala u IRM-GBC Kontraverznosti u ISKCON-u, i podeljenja je na dve sekcije, predstavljajuci prvo stav IRM-a a nakon toga i stav GBC-ja. IRM je pripremio sveobuhvatan odgovor na deo GBC-ja (iako se mnoge tvrdnje vec sadrzale u prvom delu IRM poglavlja), i ovo ce biti predstavljeno u sledecem izdanju BTP-a. Sta je prakticno interesantno da se istakne je autor kojeg je GBC izabrao da predstavlja njihov stav, Krishna Kirti Das (Christopher Shannon), koji sam nema kompletnu veru u gurue koji su proizvedeni iz GBC sistema, jer on sam pise o SVOM GBC-guru, HH Hridayananda Das Goswami-ju, da on:

„daje odlucno razlicitu definiciju nelegalnog seksa u opnosu na to sta mozemo razumno smatrati stavom Srila Prabhupada povodom istog. Njegovo razumevanje se znacajno razlikuje od GBC rezolucije iz 2001 godine“; i zbog toga on (Krishna Kirti) „ neslaze sa nekim od ideja koje je on izrazio u svom eseju koji se odnose povodom gore pomenutog."
(Krishna KirtiDas, Hare Krishna Zurnal Kulture, 16. Jun 2006)

Kako onda moze autor da ocekuje od citaoca da ima vere u GBC guru sistem, kada se cak on sam neslaze sa ucinkom ovog sistema – koji se upravo pokazuje da je njegov GBC guru? Guru koji bi trebao verno da predstavlja Srila Prabhupada, a ne da ima „odlucno razlicit stav“ po pitanju osnovnog duhovnog principa. Po tom pitanju, Srila Prabhupada iznosi:

„Bilo koje misljenje koje se razlikuje od stava duhovnog ucitelja je beskorisno. Ne mogu se ubaciti materijalne izmisljotine u duhovnom napretku. To je odstupanje."
(Sri Caitanya-caritamrta, Adi-lila 12.8-10, smisao)

Na taj nacin prema predstavniku GBC-ja, njegov guru je “beskoristan“ i “odstupa“, sto je zgodan opis za njegov sam dokument koji brani GBC guru sistem, kao sto ce biti vidjeno u sledecem izdanju. To je i za ocekivati od nekog ko sam gubi veru u svog GBC gurua.

Svako ko zeli da dobije kopiju ove knjige moze nas kontaktirati putem kontakt detalja koji se nalaze na drugoj strani casopisa.

Nova knjiga istice BTP casopis i Konacnu Naredbu

Nova knjiga objavljena od strane cuvene internacionalne izdavacke kuce Kontinum Knjige je posvetila 9 strana IRM-u. Citac u Novom Religioznom Pokretu reprodukuje doslovan izvod iz casopisa Povratak Prabhupadu i celu prvu sekciju knjige Konacna Naredba. Knjiga je glavni akademski tom namenjen za naucnike koji istrazuju razne religiozne pokrete danas u svetu. Preporucena je na poledjini od strane Profesora Eilen Barkera, predsedavajuceg organizacije Mreznog Informacionog Fokusa za Religiozne Pokrete, kao „neprocenjivo bogatstvo“. Uvod u knjigu ima sledece da kaze povodom situacije u ISKCON-u nakon fizickog odlaska Srila Prabhupada:

„Komisija Upravnog organa je postavljena da vrsi sirok nadzor, dok se inicijacije trebaju izvrsavati od strane 11 inicirajucih gurua, poznatih kao ritvici, ili predstavnici Srila Prabhupada. Kao sto ce biti ocigledno iz citanja, ova promena liderstva se dokazala problematicnom, jednim delom zbog roja skandala ukljucujuci nekoliko ritvika, i delom zbog kontraverznosti vezane za to da li ce kandidati za inizijacije biti tumaceni kao Prabhupadovi ucenici ili ucenici onih ritvika joji su vrsili obred inicijacije. Razlicite frakcije su se pojavile unutar ISKOCN-a, i u vreme ovog pisanja, spor ostaje nerazjasnjen.“
(Uvod, Citac u Novom Religioznom Pokretu, Kontinum Internacionalno Objavljivanje, 2006)

[Protivnicki Stavovi u IRM-GBC Sporu u ISKCON-u; Ovlascene izjave od strane KRISHNAKANT DESAI-ja i CHRISTOFERA SANONA]

IRM objavljuje na Evropskim jezicima

IRM Francuska
Retour A Prabhupada (Povratak Prabhupadu)
La Derniere Directive (Final Order)

IRM Republika Ceska
Zpet k Prabhupadovi (Povratak Prabhupadu)
IRM Czech Republic POSLEDNI POKYN (Konacna Naredba)


Molimo pevajte: Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna, Krišna, Hare, Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare. I Budite Srećni!