Predstavljanje olaksanja u poremecaju


IRM

Dobrodosli u 11-to izdanje casopisa povratak Prabhupadu. U ovom izdanju videcete dodatak novih neizostavnih „Pitanja citalaca“, gde pored svih pisama koje primimo od nasih citalaca, takodje odgovaramo na opsta pitanja koja smo ponekad upitani. Mi takodje analiziramo razlaganje ovogodisnjeg GBC sastanka. Ova razlaganja nastavljaju da donose dokaze u kom pravcu ide danas ISKCON, sto je konstantno nastavljanje u nesledjenju naredbi Srila Prabhupada.

Mnogo bhakta razumljivo oseca u jednu ruku i bespomocnost i tugu gledajuci ISKCON-ova konstantna zavestanja. Oni vide da su povereni interesi preuzeli kontrolu nad ISKCON-om, i ne predvidjaju da ce se ikada dobrovoljno odreci kontrole nad ISKCON imovinom. Ipak, pokusavanje da se otme nazad kontrola nad zgradama nije nas primarni cilj (iako bi bilo lepo vratiti prelepe hramove i bozanstva postavljena od Srila Prabhupada, nazad Srila Prabhupadu). Najbitnije je spreciti bhakte da budu konstantno prevareni i da im zivoti budu unisteni u ime „sluzbe“ Srila Prabhupada. U vezi s time sta se trenutno desava u ISKCON-u, Srila Prabhupada iznosi:

„Nazalost, kada acarya napusti svet, bitange i lazne bhakte iskoriste priliku i momentalno predstavljaju neovlascene principe u ime takozvanih swamija, jogija, filantropista i tako dalje. [...] Glavni posao ljudskog drustva je da misle na Svevisnju Bozansku Licnost sve vreme, da postanu njegove bhakte, da obozavaju Svevisnjeg Gospodina i da Mu se poklone. Acarya, verodostojni predstavnik Svevisnjeg Gospoda, uspostavlja ove principe, ali kad on ode, stvari odmah opet postanu poremecene.“
(Srimad-Bhagavatam, 4.28.48, smisao)

Mi vidimo da se njegov opis toga sta se desava nakon sto acarya napusti svet uklapa u tome sta se desilo u ISKCON-u. Jer smo videli da su „takozvani swamiji“ predstavili neovlascene principe u ISKCON-u, od kojih je glavna ideja da je Srila Prabhupada „mrtav i zavrsio svoje“, i da sada oni trebaju biti obozavani kao njegovi „dobri kao Bog“ naslednici. Na srecu, Srila Prabhupada takodje objasnjava sta se desava u toj situaciji:

„ Savrseni ucenik acarye pokusava da izbavi situaciju iskreno sledeci instrukcije duhovnog ucitelja.“
(Srimad-Bhagavatam, 4.28.48, smisao)

Dakle vidimo da je ovo nesledjenje naredbi ocekivano i predvidjeno. Ne bismo trebali postati obeshrabljeni ovim poremecajem. Vec trebamo da jednostavno radimo ono sto Srila Prabhupada savetuje kada smo suoceni sa ovakvom situacijom – sto jeste da izbavimo situaciju iskreno sledeci instrukcije Srila Prabhupada. Srila Prabhupada takodje savetuje:

„Dakle mi moramo da ih razkrinkamo. Oni nisu lideri, vec sakali. I sakali ne trebaju vise vladati. To treba biti nasa propaganda. Ne samo u naucnim stvarima, vec u politickim, drustvenim, svim mogucim. Trebaju svi biti izbaceni. Trebaju biti zamenjeni Svesnoscu Krisne. Onda ce ljudi biti srecni. To treba biti nas program. Nasa, ova propaganda znaci da ucinimo ljude srecnima. Ovo nije biznis, ne treba da se bavimo biznisom i da zaradjujemo neki novac.“
(Jutarnja setnja sa Srila Prabhupadom 3/5/1973)

Jasno je, da primenjujuci Srila Prabhupadovu instrukciju da napravimo „program“ da otkrijemo u svakoj sferi zivota one osobe koje nisu iskreni lideri, ukljucujuci i lazne gurue u ISKCON-u, i samo se takvim programom moze doci do „olaksanja“ u sadasnjem poremecenom stanju u ISKCON-u.

Zato IRM-ov naglasak na propovedanju istine o Srila Prabhupadu, obrazujuci tako sve ljude da shvate isto, je diktiran od strane naredbe Srila Prabhupada da moramo da donesemo olaksanje u poremecaju sa kojim se sada suocavamo. Takvo olaksanje se ne moze dobiti time sto se nastavlja performansa „uobicajenog biznisa“, kao sto ISKCON nastavlja da radi – upravljajuci hramovima na taj nacin da nastavljaju prihodi da nadolaze. Niti se moze takvo olaksanje pruziti ignorisuci ovaj poremecaj, prihvacajuci Srila Prabhupada kao gurua samo za sebe, ali negirajuci one koji nastavljaju da budu prevareni. U ovom slucaju oni se ne ponasaju kao „savrseni ucenici koji pokusavaju da olaksaju situaciju“. Oni koji su vec prihvatili Srila Prabhupada za jedinog diksa Gurua ISKCON-a cesto nas savetuju da jednostavno zaboravimo bhakte koji su bili prevareni od strane ISKCON-a, jer su navodno „vec otisli predaleko“. Ipak, oni udobno zaboravljaju da je IRM zauzeo ovaj stav ranije, onda bi oni sami nastavili da budu varani od strane laznih gurua u ime Srila Prabhupada. Time sto su okusili slobodu od neznanja, onda je jedino tada posteno i saosecajno da sire slobodu drugima koji su jos uvek prevareni. I kao sto mnogobrojna pisma koje dobijamo demonstriraju, postoji neverovatan broj bhakta kojima se konstantno pomaze da se vrate nazad Prabhupadu, i zbog toga je misija Povratka Prabhupadu plodonosna.

Molim vas budite slobodni da mi pisete na sledecoj adresi ako imati bilo kakva pitanja, kritiku ili komentare: irm@iskconirm.com. Dobrodosla je svaka kritika.

Hvala Vam i Hare Krishna.

Vas u sluzbi Srila Prabhupada

Krishnakant

Molimo pevajte: Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna, Krišna, Hare, Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare. I Budite Srećni!