Koja ja razlika?


IRM

Molim vas razmislite hipoteticki o sledecem scenariju:

Bhakta A i bhakta B su veoma dobri prijatelji i nakon sto su dobili Srila Prabhupadove knjige, oboje obecaju da ce se prikljuciti ISKCON templu u Brazilu, zemlja u kojoj oni zive. Obojca se prikljuce istom ISKCON hramu Aprila 1977 godine. Sest meseci kasnije u Oktobru 1977, hramski predsednik predlozi bhaktu A za inicijaciju po proceduri inicijacije koja je data 9. Jula 1977 godine od strane Srila Prabhupada samo koji mesec ranije. Na taj nacin po istoj ovlascenoj proceduri ritvik koji je najblizi Brazilu daje bhakti A duhovno ime i prihvata ga kao Srila Prabhupadovog ucenika. Samo mesec dana kasnije bhakta B je takodje spreman za inicijaciju i hramski predsednik ga predlozi za inicijaciju putem tacno istog procesa po kojim je njegov dobar prijatelj bhakta dobio. Bhakta B je takodje prihvacen od strane istog ritvik svestenika kao propisno iniciran ucenik Srila Prabhupada krajem Novembra.

Za sada je dobro. I bhakta A i bhakta B su prosli kroz isto duhovno iskustvo u njihovom odnosu sa Srila Prabhupadu. Ni jedan od njih dvojice nije sreo Srila Prabhupada (Srila Prabhupada nikada nije posetio Brazil), i obojica su dobila inicijaciju na isti nacin putem iste ritvik procedure koju je Srila Prabhupad ovlastio. Posle ovoga oni nikada nece videti Srila Prabhupada, jer je Srila prabhupada fizicki napustio ovu planetu 14. Novembra 1977godine. Bili bi u pravu kada bi predpostavili da je njihov duhovni status kao ucenici Srila Prabhupada isti. Nazalost, nije.

Prema sadasnjem GBC-ju, iako je bhakta A smatran verodostojnim ucenikom Srila Prabhupada, bhakta B ucestvuje u najopasnijoj i izopacenoj duhovnoj jeresi goroj od pedofilije (kao sto smo videli na strani 10) jer je on primio duhovno ime samo par dana posle Srila Prabhupadovog fizickog odlaska sa ove planete. Zbog toga danasnji ISKCON tvrdi da su Srila Prabhupadove instrukcije vezane o tome kako ce se inicijacije izvrsavati a koje je dao samo par meseci ranije, postale nistavne i nevazece.

Pa ipak bhakta B ne misli niti se oseca gorim od pedofilicara. On je jednostavno sledio svog dobrog prijatelja bhaktu A, i podrvgao se procesu inicijacije koji je sam Srila Prabhupada uspostavio. Bez ikakvog jasnog objasnjenja on ne moze da shvati ovu „duhovnu diskriminaciju“, novu mutaciju sistema kasti. On je uradio sve isto kao i njegov prijatelj bhakta A, pa ipak cini se da to nije dovoljno dobro.

Ime ovog clanka postavlja pitanje „ Koja je razlika“, izmedju ovih dvojce bhakta? I kao sto smo videli postoji samo jedna: fizicka lokacija Srila Prabhupada u vreme kada je ritvik svestenik poslao njegovo pismo gde prihvata svakog od njih dvojce kao ucenika Srila Prabhupada. U jednom slucaju, Srila Prabhupada je jos uvek bio prisutan na planeti; u drugom slucaju bio je negde u ovom materijalnom univerzumu:

„Pitali ste da li je istina da Duhovni Ucitelj ostaje u materijlnom univerzumu sve dok svi Njegovi ucenici nisu prebaceni u duhovni svet. Odgovor je da, to je pravilo. Zbog toga, svaki ucenik bi trebao biti veoma pazljiv da ne nacini bilo kakvu uvredu koja ce biti stetna za ovo unapredjenje do Duhovnog Carstva, i na taj nacin Duhovni Ucitelj mora da se inkarnira opet da bi ga izbavio.“
(Pismo Srila Prabhupada, 11/7/69)

Ipak u oba slucaja, Srila Prabhupada nema fizicko ucesce u tome sta se desava. Tako da sledece pitanje se moze postaviti, a to je koja je vaznost Srila Prabhupadove fizicke lokacije u odnosu na ritvicki proces inicijacije koji se u tom trenutku izvrsava? Ne moze biti vezana za izvrsavanja ceremonije, niti prihvatanja ucenika, niti da licno ispita ucenika,niti da mu direktno da instrukcije. Sta onda?

Posto je u oba slucaja Srila Prabhupada odsutan iz zivota svojih ucenika, najveca je ironija da mi zapravo ne diskutujemo o vaznosti Srila Prabhupadovog prisutva vec o stepenu njegovog fizickog odsustva! U jednom slucaju, u trenutku inicijacije, fizicko odsustvo Srila Prabhupada je hiljade milja (bhakta A). U drugom slucaju (bhakta B), fizicko odsustvo je milione milja, kako citat iznad pokazuje, Srila Prabhupada je i dalje prisutan u materijalnom univerzumu.

Moze se tvrditi da barem u slucaju bhakte A Srila Prabhupada ga je mogao sresti, ako potreba za susretom nije od vaznosti za inicijaciju, kako onda sama ova mogucnost u njihovom sretanju koja je nevazna, moze sama po sebi postati bitna?

I samo po ovoj nevaznoj razlici „fizickog odsustva Srila Prabhupada“, mi smo pristupili masovnom odstupanju izbacivanja Srila Prabhupada iz njegovog sopstvenog drustva, zamenjujuci ga sa bilo kojim od njegovih ucenika (molimo vas pogledajte stranu 10 za poslednju GBC rezoluciju koja poziva bilo koga ili sve Srila Prabhupadove ucenike da postanu inicirajuci Gurui).

Moze da se tvrdi da bezobzira na vaznost, Srila Prabhupada nam je dao direktivu iz 9-og jula da jedina bude koriscena dok je on prisutan na planeti, i da je zbog toga sada moramo slediti. Ali videli smo u zadnjem izdanju ( BTP 10: Bez naredbe : Ne zaustavljajte Srila Prabhupada) da tamo nema cak ni nagovestaja da je direktiva trebala da se ponisti iste sekunde kada je Srila Prabhupada napustio svet. Niti je u poslednjih 30 godina GBC proizveo bilo kakvu naredbu od strane Srila Prabhupada koji ovlascuje bilo kog ucenika ili ucenike da ga naslede i zauzmu njegovo mesto. Iako Srila Prabhupada nikada nije ovlastio svoje ucenike da iniciraju niti je izdao naredbu da ce on prestati sa incijacijama, GBC smatra da se to podrazumeva. Oni su ponudili mnoga kontradiktorna objasnjenja da opravdaju ovu bizarnu predpostavku.

ZAKLJUCAK

Da odgovorimo na pitanje „ Koja je razlika?“, iako ne postoji ni filozofska ni duhovna razlika, postoji jedna VELIKA razlika u praksi:

U slucaju bhakte B (scenario posle odlaska Srila Prabhupada), GBC izabrani Gurui se obozavaju kao sam Bog i ova razlika je visa nego dovoljna za celu masineriju sadasnjeg ISKCON-a da grubo ucutkava svakog koji se ne slaze, i smatra da su otpadnici gori od osudjenih pedofilicara.

Molimo pevajte: Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna, Krišna, Hare, Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare. I Budite Srećni!