Uvodnik – Najokrutnija prevara od svih


IRM

Dobrodosli u 10-o izdanje casopisa Povratak Prabhupadu. Moramo da priznamo da osecamo veliki pritisak, jer je veliki broj citalaca dalo komentare kako je svaki novi broj casopisa BTP bolji od prethodnog. Ponizno se molimo da ovo deseto izdanje isto tako nosi ovu tradiciju. Odgovori nasih citalaca se isto tako nastavljaju povecavati. Zbog toga smo morali da stavimo dodatnu stranu za odgovore i pisama nasih citalaca kako bu sustigli zalihe pisama koje nam oni salju. Cak i tada, stigli smo do zaliha koji su odgovori na BTP 8 izdanje!

Maya, ili Krisnina iluzorna energija, je veoma jaka i ima mnogo trikova u svojim rukavima da zabludi i zbuni uslovljene (duse) u ovom materijalnom svetu. Za nekolicinu retkih induvidualaca koji zele da se vrate nazad kuci Bogu postoje jos uvek puno potencijalnih zamki, zato sto bez milosti verodotojnog duhovnog ucitelja, nije moguce direktno sluziti Krisnu. Mayin posao je da uradi sve sto je u njenoj moci da nas spreci da pridjemo Krisninom ovlascenom predstavniku. Na taj nacin ona osigurava da samo one najiskrenije duse se mogu vratiti u duhovni svet.

Kada je Srila Prabhupada formirao ISKCON, i kada je poceo da privlaci sledbennike sirom sveta, Mayin plan je bio malo osujecen. Ocigledno ona je uradila najbolje sto je mogla da napadne, ali svako ko je dosao u ISKCON je znao zasigurno koga treba da prihvati za vecnog vodica i ucitelja. Bio je to Srila Prabhupada.

Trenutka kada je Srila Prabhupada fizicki napustio ovaj svet, Maya je ugledala svoju sansu. Momentalno je GBC uklonio Srila Prabhupada sa njegove pozicije kao jedinog diksa (inicirajuceg) Gurua ISKCON-a i ilegalno zauzeo njegovo mesto, tvrdeci da vise direktna predaja njemu nije moguca. Ovo je zaista bio okrutan trik Maye jer je puno dusa, koje su prvobitno bile privucene Srila Prabhupadovim knjigama i zbog toga pridruzile ISKCON-u, se sada sistematski varaju od strane neovlascenih uzurpatora koji pozirjau kao ciste bhakte:

"... neovlasceni bhakta se nikada ne treba biti priznat kao cisti bhakta."
(Srimad-Bhagavatam 1.2.12, smisao)

Srecom, mnogi clanovi ISKCON-a koji su bili prevareni od strane GBC-ja da sluze i podrzavaju neovlascene gurue sada pravilno razumeju situaciju zbog tvrdoglavih poropovedackih napora IRM sirom sveta. Takve bhakte sada imaju priliku da shvate Srila Prabhupadovu pravu poziciju kao ISKCON-ovog jedinog diksa Gurua. Medjutim, nakon sto su bili ubedjeni da treba da napuste svoje neovlascene ’gurue’ i prihvate Srila Prabhupada, neki od bhakta su podlegle mozda najokrutnijem mogucem triku Maye. Nakon sto su godinama ropski sluzili lazne gurue, oni sada, kada su konacno shvatili istinu, odjednom odlucili da im je bilo dosta: „Sprzen sam Prabhu!“ ponekad kazu, „Dao sam najbolje godine svog zivota sluzeci lazne gurue, sada cu da jednostavno zivim svoj zivot i gledacu samo sebe.

Razumljivo je da se mozemo osecati prevarenim, ljutim i uznemirenim kada otkrijemo da smo bili prevareni; ali ove negativne emocije su takodje sredstva koje koristi Maya da nas dalje zbunjuje.

Dovoljno je lose sto smo utrosili vreme sluzeci pogresne osobe, ali jos tragicnije je da odustanemo od predanog sluzenja odmah nakon sto smo saznali ko je prava osoba. To je kao da smo suoceni sa stotinu vrata znajuci da je istina samo iza jednih, gde otvaramo svaka i kada konacno dodjemo do poslednjih, mi kazemo „Ne mogu da otvaram ova zadnja vrata iako znam da ce da me odvedu do istine“. Ako ste uzaludno potrosili deset ili dvadeste godina sluzeci ili pozdrzavajuci lazne gurue je jos veci razlog da provedete jos koju dekadu vaseg zivota sluzeci pravog gurua. Nas savet onima koj su otkrili da su bili prevareni od strane GBC-ja je sledeci:

  • Prihvatite da ste aktivno delili i promovisali ogromnu uvredu Srila Prabhupadu, i da vase predano sluzenje pocinje tek danas.

  • Gledajte na ovaj ceo fiasko kao zivotno iskustvo, a ne kao izgovor da ne uradite nista.

  • Pocnite da proucavate Konacnu Naredbu i druge clanke na IRM vebsajtu.

  • Vratite se svakom clanu kojeg mozete da nadjete koji je prevaren i izopstite mu svoju pricu o Velikim Guru Prevarama i recite mu istinu

  • Prikljucite se IRM-u sada i pomozite da se Srila Prabhupada vrati na svoju poziciju koja mu pripada tako da niko vise ne moze da bude prevaren na nacin na koji ste vi bili

  • Nastojite jos teze i nesebicnije od toga kako ste radili za lazne gurue da ispravite stvar

Ako sledimo ove jednostavne korake, onda moze biti moguce da preokrenemo nesrecu u nesto znacajno duhovno i pozitivno. Na ovaj nacin, mi mozemo dostici oprostaj Srila Prabhupada, i nadajmo se njegovu milost. Samo njegovom miloscu moze neki od nasih zivota da bude zaista uspesan:

"Ovaj stav da se prvo sluzi duhovni ucitelj je ispravan, jer jedino miloscu duhovnog ucitelja neko moze dostici milost Krisne."
(Pismo Srila Prabhupada, 29/1/73)

Molim vas pisite mi na sledecu adresu ukoliko imate bilo kakva pitanja, kritiku ili komentar:

irm@iskconirm.com.

Dobrodisla je bilo kakva prepiska i predstavljanje.
Hvala vam puno na vremenu koje ste odvojili da citate nas magazin. Hare Krishna.

Vas u sluzbi Srila Prabhupada,

Krishnakant

Molimo pevajte: Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna, Krišna, Hare, Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare. I Budite Srećni!