Sindrom ‘’uzimanje utočišta palog gurua’’ se nastavlja


IRM

Zima 2005/6
Autor Krishnakant

Čitaoci časopisa ‘’Povratak Prabhupadu’’ Br. 9  se sećaju zapanjujuće izjave koju je dao HH Bhakti Caru Swami (BCS), koji je samo nakon 2 godine priznao da je pad njegovog guru kolege Harikeša bio dokaz da je ISKCON ‘’išao pogrešnim putem’’, a koji sada kaže da je Harikeš osoba kojoj jedan može prići za uzimanje utočišta! Kao razlog za ovaj iznenadni preokret, BČS je naveo to da je “Harikeš Prabhu moj brat po Bogu’’. Bhaktama koji su živeli pod Harikešovim režimom ovo neće biti u potpunosti zadovoljavajući rezon za traženje duhovnog utočišta kraj njegovih stopala. Na primer, Hitna i Solidarna Akcija za Žalbe iz 2005-2007, Nemačkog ISKCON-a, ovako žali:  

"Od zenita Nemačkih i Austrijskih yatri pod vodstvom Harikeš Swamija, mnogo godina je prošlo. Sa neočekivanom ostavkom na njegove dužnosti kao gurua i ISKCON-ovog GBC člana, 1998, yatre i njegovi učenici su ostali zbunjeni i dezorjentisani. Nasleđen je dug od skoro 1.000.000 eura za napuštene projekte i kreditere, a prouzrokovana duhovna patnja se pretvorila u loš san za Nemačko-Austrijske hramove i njihove bhakte."

A ipak, čini se da ISKCON-ovi gurui koji su i dalje, kako GBC kaže, ‘’dobro stojeći’’, ne mogu nikako pomoći osim da preporuče svoje pale gurue kao efektnije duhovno utočište od Šrila Prabhupada – što otkriva i sledeća razmena pitanja i odgovora:


Od: Bir Krišna das Goswamija
Datum: 01-Oct-05 13:15
Tema: Inicijacija
>Dragi Maharadž
>Molim te primi moje ponizno poštovanje. Sva Slava Šrila Prabhupadu.
>Žao mi je ako sam preterao sa postavljanjem pitanja. U bilo kom slučaju, ja osećam da postoji potreba za ovim pitanjem.
>Da li je Satsvarupa Das (SDG) pao? Znatiželjan sam iz razloga što on i dalje vodi učenike. Da li se Iskcon slaže s tim da bhakte uzimaju njegovo utočište?
>Hvala.
Ja mislim da on može voditi učenike jer je njegov pad bio slučajan i on se istog momenta podigao i sada je odlučan da nedozvoli da se to ikada više ponovo desi.

Ovde, drugi GBC-izglasan guru, HH Bir Krišna das Goswami (BKG), potvrđuje da po njegovom mišljenju Satsvarupa Das Goswami (SDG), sannyasi (onaj ko se odrekao) koji je priznao nedozvoljenu vezu sa udatom ženom, kao i to da je bio s njom ‘’fizički intiman’’, može i dalje delovati kao guru koji vodi svoje učenike. Još uz to, BKG  izjavljuje da je SDG-jev pad bio ‘’slučajan’’.

Ako je imanje afere s nekim i imanje fizičke bliskosti sa istim ‘’slučajan’’ pad, onda nam kažite šta jedan treba da uradi da bi namerno pao?!

Naravno, glavna poenta na koju mi uzastopno stavljamo naglasak, je ta da verodostojni, ovlašćeni inicirajući gurui u našem učeničkom nasleđu, nepadaju:

“Verodostojan duhovni učitelj je u učeničkom nasleđu još od pamtiveka i uopšte ne odstupa od uputstava Uzvišenog Gospodina.”

(Bhagavad-gita 4.42, smisao)

Molimo pevajte: Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna, Krišna, Hare, Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare.
I Budite Srećni!