`Ratovi Gurua` bukte u ISKCON-u


IRM

Zima 2003/4
Autor Krishnakant


U klasičnom slučaju blaćenja jedni drugih, 80 neovlašćenih ‘izglasanih’ gurua su sada počeli i da se međusobno bore. Ovaj rat je započeo takozvanim ‘kulturnim ratom’ koji je izbio u ISKCON-u, i koji preti da ga raspolovi. U osnovi, rat se vodi oko toga koliko daleko su neovlašćeni gurui spremni da idu u podeli ISKCON ‘kolača’, kojeg su ukrali od Šrila Prabhupada.

  • Da li trebaju odobriti žene Gurue?
  • Da li trebaju prigrliti homoseksualce?
  • Da li trebaju koristiti inovativne pristupe u propovedanju kako bi privukli više učenika za sebe lično?

Borba je sada proključala i odvija se javno, gde gurui jedni na druge bacaju optužbe i kritike. Molimo pogledajte šta ima da kaže Bhakti Vikaš Swami, jedan od 80 prevarnih izglasanih ISKCON gurua, za Bhakti Tirtha Swamija, još jednog od 80 izglasanih ISKCON gurua:


"Moja poenta je zašto on daje izjave bez da iste potkrepi dokazom, na primer, da su homoseksualci povoljni u Vedskoj kulturi? Onda matični brod sa Atlantisa, svet koji kontroliše Lobanja i Društvo Kostiju, itd., itd.,
Bhakti Tirtha Swami ima celu istoriju pričanja i objavljivanja izmišljenih gluposti koje ga diskvalifikuju kao ačariju. On bi trebao da govori u skladu sa guru, sadhu i šastra ili neka uzme svoj matični brod i odleti u drugu dimenziju. Sa ovakvim glupostima se mora prestati. To je ništa drugo do varanje."
(Bhakti Vikaš Swami, 19/8/2003, PAMHO Tekst 7147009)

"Takav harizmatičan lider može u bilo koje vreme odšetati iz ISKCON-a, zajedno sa svojim hipnotisanim ulizicama"
(Bhakti Vikaš Swami, 23/8/2003, PAMHO Tekst 7160564)

I zaista, Bhakti Tirtha Swami se i sam našao uvređen kada je dobio takve teške kritike:

"Ja više neću učestvovati u ovakvim diskusijama. HH Bhakti Vikasa Maharaj se nesumnjivo nameračio na mene. Ja ne znam kako ti vidiš da vaisnava aparadhe mogu biti Guru Sadhu i Šastra ili zahtevati da bhakte odbace GBC kao da je to neki verodostojan postupak. [...]  
Lideri u Hrvatskoj trenutno pišu pismo EC i HH Bhakti Vikasa Swamiju sa žalbama o njegovoj poseti Hrvatskoj, on me naziva demonom, on od njih traži da mi nedozvole da iniciram tamo jer on pravi aranžman da budem odbačen kao Guru. On širi svoj uticaj na njegove učenike koji provode sate razgovarajući sa mojim raznim učenicima o tome kako ja nisam verodostojan i da me trebaju odbaciti oni koji žele da im ja budem Guru, pošto je on podneo peticiju da budem odbačen kao guru. Njegova pisma o tome da sam ja lud čovek su podneta izvršnom odboru."

(Bhakti Tirtha Swami, 1/9/2003, PAMHO Tekst 7194737)

Kao što smo ranije objasnili, ovaj lažni rat je i za očekivati otkako nepostoji čast među lopovima koji su se ranije udružili zajedno kako bi uzurpirali Šrila Prabhupadov položaj i izrezbarili njegovo Društvo za sebe lično, sa svojim prevarnim Guru programima. Pošto je tendencija za svađom u  Kali-yugi nadmoćnija od njih, ovim prevarnim Guruima i njihovim podržavaocima će uvek trebati nešto oko čega će se svađati. Osim ako ISKCON ne vrati originalni sistem sa Šrila Prabhupadom kao JEDINIM Guruom u centru, i dok ne protera ove tobožnje Gurue, jedinstvo NIKADA neće biti moguće, jer od 80 postojećih moćnih centara koji se svi između sebe takmiče, nepostoji centar oko koga bi se ujedinili, i stoga će se ‘ratovi Gurua’ i dalje nastaviti.
Borba je postala toliko žestoka, da je Bhakti Vikaš Swami završio sa sledećom izjavom:

"
Tako se ISKCON, koji je trebao da oslobodi svet od lažnih religija, i sam degradirao u jeftin kult, bukvalno apasampradaya, postavši predmet ismevanja, i sramota za Šrila Prabhupada i parampara."
(Bhakti Vikaš Swami, 23/8/2003, PAMHO Tekst 7160564)

Mi se potpuno slažemo.
Ovde smo ponovo dokazali naš slučaj koristeći se rečima samih Guru Prevaranata!

Molimo pevajte: Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna, Krišna, Hare, Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare.
 I Budite Srećni!