Šrila Prabhupada  je  ’’Živi’’ Guru
- Odgovor Gaura Govinda Swamiju

Ono što sledi je odgovor na deo iz šestog poglavlja knjige pod nazivom ‘’Proces Ispitivanja’’, u kojoj su predstavljena učenja Gour Govinda Swamija, GBC ‘Gurua’, koji je 1996 fizički napustio ovaj svet. Ovaj odlomak iz Gour Govinda Swamijevih učenja je nedavno bio intenzivno citiran u pokušaju da se suprotstavi IRM-ovom razumevanju da je samo Šrila Prabhupadovo vodstvo dovoljno za naš duhovni napredak. On se čak pojavio i na GBC COM forumu za poruke.

Tekst na koji je odgovoreno će biti u plavim panelima dok će IRM-ovi odgovori na iste biti u nastavku niže.

Bhakta: Šrila Prabhupada je uvek naglašavao da je on večno prisutan u svojim knjigama, instrukcijama, audio trakama, i pismima. Stoga, kada kažete da moramo uzeti druženje sadhua, da li mi to možemo učiniti kroz Šrila Prabhupadove knjige?

Gour Govinda Swami:
Ako Prabhupada kaže da je on tamo, onda pokušaj da ga vidiš, da se družiš s njim, da ga slušaš. Da li ti vidiš Prabhupada? Da li ti čuješ Prabhupada? Da li ti se on obraća?

Ovde Gour Govinda Swami pita možemo li se mi i dalje družiti i slušati od Šrila Prabhupada, iako on nije fizički prisutan, i kada osoba nije u stanju da ga ‘vidi’. Hajdemo pročitati šta u vezi ovoga ima da kaže Šrila Prabhupada:

Tako da bi smo trebali biti povezani posredstvom vibracije, a ne fizičkog prisustva. To je pravo druženje.”
(Š. P., Lekcija Š.B. 68/08/18)

 “Ponekad se pogrešno misli da ako se neko druži sa osobama koje su zaokupljene predanim služenjem, neće moći da reši ekonomske probleme. Kao odgovor na ovaj argument, ovde se opisuje da se osoba treba družiti sa oslobođenim osobama ne neposredno fizički, već filozofski i logički shvatajući probleme života.”

(Š. B. 3.31.48)


Paramahamsa:

“Moje pitanje je, kada čisti bhakta, izlaže komentare na Bhagavad-Gitu, i kada neko, ko ga fizički nikada nije video, na neki način dođe u kontakt s komentarom, objašnjenjem, da li je to ista stvar?”

Šrila Prabhupada:

“Da. Ti se možeš družiti sa Krišnom čitajući Bhagavad-Gitu. I te svete osobe, one su dale svoja objašnjenja, komentare. Onda, u čemu je poteškoća?” 

(Jutarnja Šetnja, Pariz, 11/6/74)

Uticaj čistog bhakte je takav, da, čak iako mu neko sa malo vere priđe radi druženja, on dobija šansu čuti o Gospodinu iz autoritativnih svetih spisa, kao što su Bhagavad-Gita i Šrimad-Bhagavatam. To je prvi stadijum druženja s čistim bhaktama.”
(Nektar Devocije, (izdanje iz 1982), str. 146)

“Stoga, iako fizičko telo nije prisutno, vibracija se treba prihvatiti kao prisus­tvo Duhovnog Učitelja, vibracija. Ono što smo čuli od Duhovnog Učitelja, to je živo.”

(Š. P., Pismo, 13/1/69, Los Angeles)

“Ovo nisu obične knjige. To je zapisano pevanje. Svako ko čita, čuje.”

(Š. P., Pismo Rupanugi Dasu, 19/10/74)

 
“Krišna i Njegov predstavnik su isti. Kao što Krišna može istovremeno biti na milion mesta. Slično, duhovni učitelj može biti prisutan gde god njegov učenik to hoće. Duhovni Učitelj je princip, a ne telo. Kao što se televizija može gledati na hiljade mesta zahvaljujući principu transferzalnosti.”
(Š. P., Pismo Malati, 28/5/68)


Narayana:        

Stoga, oni učenici koji nemaju priliku da vas vide ili da razgovaraju s vama…

Šrila Prabhupada:

O tome je on govorio, vani i vapuh. Čak i ako ne vidiš njegovo telo, ti prihvataš njegove reči, vani.”

(Razgovor u Sobi, 21/7/75)

Stoga u zaključku, Šrila Prabhupada poučava vrlo jasno:

1)
 Nemogućnost da se vidi fizičko telo Gurua nije prepreka za mogućnost slušanja i druženja s njim kroz njegove knjige.

2)
 Prihvatanje ovakvog ‘ne-fizičkog’ druženja je pravo druženje. Još važnije, Šrila Prabhupada nikada nije odgovorio da osoba mora prihvatiti druženje neke druge ‘žive’ osobe kako bi kompenzirala nedostatak fizičkog prisustva Gurua.

Nakon što smo videli Šrila Prabhupadov jasan zaključak na pitanja postavljena od strane Gour Govinda Swamija, hajdemo pogledati kako Maharaj dalje nastavlja odgovarati na svoja sopstvena pitanja, i još važnije, hajdemo videti da li su njegovi odgovori u skladu sa gore izloženim Šrila Prabhupadovim učenjima.

Bhatka: Kroz njegove knjige.

Gour Govinda Swami:
Kroz njegove knjige, da. Svi sadhui govore kroz svoje knjige. Jiva Goswami, Rupa Goswami, Sanatana Goswami, Bhaktivinode Thakur, Bhaktisiddhanta Sarasvati, i Šrila Prabhupada, svi oni kažu da oni govore kroz svoje knjige. To nije neka nova stvar. To je naša Vaišnavska procedura. Ali ti treba da ga vidiš. Da li ti možeš videti Bhaktivinoda Thakura? Da li ti možeš videti Jivu Goswamija? Ti možeš reći, "Oh, ja sam čitao njihove knjige; Ja imam njihovo druženje." To ti neće pomoći.

1. Ovde Gour Govinda Swami direktno protivreči učenjima Šrila Prabhupada govoreći da nam prihvatanje druženja posredstvom Šrila Prabhupadovih knjiga neće ‘pomoći’, a mi smo upravo videli da Šrila Prabhupada kaže kako je čitanje knjiga isto kao i fizičko druženje sa čistim bhaktom:


“Paramahamsa:

“Moje pitanje je, kada čisti bhakta, izlaže komentare na Bhagavad-Gitu, i kada neko, ko ga fizički nikada nije video, na neki način dođe u kontakt s komentarom, objašnjenjem, da li je to ista stvar?”

Šrila Prabhupada:

“Da. Ti se možeš družiti sa Krišnom čitajući Bhagavad-Gitu. I te svete osobe, one su dale svoja objašnjenja, komentare. Onda, u čemu je poteškoća?”

(Jutarnja Šetnja, Pariz 11/6/74)

2.
Naravno, najveća greška u Maharajevim argumentima a koja pobeđuje celu njegovu tezu je ta što nam je NJEGOVA pomoć bila ponuđena kroz reči koje su bile zapisane u NJEGOVIM knjigama, čak iako ON više nije fizički prisutan. To znači, da se prema NJEGOVOJ sopstvenoj filozofiji, sve što je on ranije rekao može odbaciti, jer se to nije čulo direktno od ‘živog sadhua’ nego iz knjiga ‘sadhua koji je napustio planetu’, i koga više ne možemo videti.  

3
. I obrnuto, ako instrukciju ne možemo uzeti iz Gour Govinda Swamijevih knjiga, onda instrukciju možemo definitivno uzeti iz knjiga Šrila Prabhupada.

Tako imamo komičnu situaciju gde nam ‘sadhu’, koji više nije fizički prisutan i koga više po svojoj prilici ne možemo videti, kroz svoje knjige govori da nam instrukcija iz knjiga Šrila Prabhupada ne može pomoći iz razloga što Šrila Prabhupada više nije fizički prisutan. Ova klasnična logička obmana je poznata kao samoprotivrečenje i samopobeđivanje, i odnosi se na sve ono što je Maharaj rekao. Naravno, to što GBC izlaže samoprotivrečne argumente i nije neka novost, što može saznati svako ko čita  IRM-ove dokumente.

Gour Govinda Swami: Ti ne možeš shvatiti šta su oni rekli ako samo čitaš njihove knjige. Tvoja svesnost je vrlo niska, stoga ti ne možeš shvatiti njihove reči.  

1. Ovu izjavu je Šrila Prabhupada već pobio, jer kako smo već imali priliku da vidimo, čitanje njegovih knjiga je isto kao i fizički se družiti sa Guruom. Još uz to, Šrila Prabhupada takođe kaže:

“U mojim knjigama je filozofija Svesnosti Krišne u potpunosti objašnjena, stoga iako postoji nešto što nerazumeš, onda jednostavno trebaš samo iznova i iznova čitati. Svakodnevnim čitanjem će ti znanje biti otkriveno, i ovim procesom će se tvoj duhovni život razvijati.”

(Š. P., Pismo Brahmarupa Dasi, 22/11/74)

2.
Ova Gour Govinda Swamijeva izjava je kasnije takođe pobijena i od samog Gour Govinda Swamija, kada je rekao:

“Ja mislim da ti ne možeš u potpunosti shvatiti ono što ti ja govorim”

  • Kakva je svrha da se raspravlja o tome kako mi ne možemo shvatiti Šrila Prabhupadove knjige koristeći se argumentima koje mi, kao što je već svima poznato, ne možemo shvatiti?
  • Zašto bi onda slušanje Gour Govinda Swamija bilo superiornije od  slušanja Šrila Prabhupada?

3. Kao što smo već naglasili,  ova izjava je u glavnim crtama takođe pobijena i od strane samog Gour Govinda Swamija, otkako on tvrdi da mi možemo prihvatiti isključivo njegove izjave, pošto mi ne možemo shvatiti Šrila Prabhupadove knjige ‘samo čitajući ih’, a da Šrila Prabhupada možemo shvatiti ‘samo čitajući’ knjige Gour Govinde Swamija. Ovo je samoprotivrečna izjava i stoga se može odbaciti.

Gour Govinda Swami: Zašto razmišljaš tako budalasto? Toliko puno knjiga je već tu, stoga, zašto je to Šrila Prabhupada rekao? Ti misliš, "Mi trebamo samo čitati knjige. Nema potrebe za druženjem sa sadhuom koji je fizički prisutan. 

1. NE, Šrila Prabhupada je rekao da mi ‘trebamo samo čitati knjige’ – naime, njegove:

“Zato iskoristite bilo koje raspoloživo vreme za temeljno proučavanje mojih knjiga. Tada će biti odgovoreno na sva vaša pitanja”

(Š. P., Pismo Upendri, 7/1/76)

 “Ako postoji mogućnost da se ide u Hram, onda iskoristite povoljnost Hrama. Hram je mesto, gde je data prilika za pružanje neposredne devocijske službe Svevišnjem Gospodinu Šri Krišni. U vezi s ovim, ti bi uvek trebao svakodnevno čitati moje knjige, i tada će biti odgovoreno na sva tvoja pitanja, takođe ćeš imati čvrstu osnovu u Svesnosti Krišne. Na ovaj način, tvoj će život postati savršen.”

(Š. P., Pismo Hugo Salemonu, 22/11/74)

“Svako od vas mora redovno čitati naše knjige najmanje dva puta, ujutru i uveče, i tada će na sva pitanja biti automatski odgovoreno.”
(Š. P., Pismo Randhiri, 24/01/70)

“U mojim knjigama je filozofija Svesnosti Krišne u potpunosti objašnjena, stoga iako postoji nešto što nerazumeš, onda jednostavno trebaš samo iznova i iznova čitati. Svakodnevnim čitanjem će ti znanje biti otkriveno, i ovim procesom će se tvoj duhovni život razvijati.”

(Š. P., Pismo Brahmarupa Dasi, 22/11/74)

2. Gour Govinda Swami je taj koji razmišlja ‘tako budalasto’, otkako mi možemo prihvatiti isključivo one njegove argumente u kojima kaže da mi ne možemo ‘samo čitati knjige’, da bi sledili proces po kome mi  ‘trebamo čitati samo njegove knjige’. Osim ako on sam neveruje u to da će njegovi argumenti postati nevažeći onog momenta kada napusti planetu, a pošto on tada više neće biti fizički prisutan, u tom će slučaju njegovi argumenti i dalje biti ‘budalasti’, jer oni tada više neće biti primenjljivi.

3.
I ako se osoba mora družiti sa ‘sadhuom koji je fizički prisutan’, onda bismo mi, naravno, trebali otpočeti sa traženjem nekog s kim bi se družili a da to nije Gour Govinda Swami, tj. neko od koga bismo mogli dobiti razumevanje za to šta se dalje treba raditi.

Bhakta: Prema tome, mi se trebamo družiti sa živim sadhuom?

Gour Govinda Swami: Definitivno. Uvek je jedan tu.

Kao što smo videli, Šrila Prabhupada je učio, da:

" Ono što smo čuli od Duhovnog Učitelja, to je živo.”

(Š. P., Pismo, 13/1/69, Los Angeles)

i

"Duhovni Učitelj je princip, a ne telo.”
(Š. P., Pismo Malati, 28/5/68)

Takođe, Šrila Prabhupada nikad nije učio da se mi ‘trebamo’ družiti s nekim ko je ‘fizički prisutan’, kako bi nadoknadili to što on nije više fizički prisutan.

Gour Govinda Swami: Iz svoje milosti, sadhu će ti usaditi ovu tattva-jnanu. To je jedini proces. Osim ako nedobiješ društvo živog sadhua, šta ti možeš uraditi? Da li ćeš postaviti neko pitanje Šrila Prabhupadu pa da ti Šrila Prabhupada odgovori? Ovaj proces je živa stvar. On je oduvek tu, i on je uvek  aktuelan. Nije to da se u prošlosti ispitivalo na određen način, a da se sada stvari rade drugačije. Ne! To je večni proces, pranipatena pariprasnena sevaya.

1. Međutim, videli smo da je ipak DA, ti MOŽEŠ postaviti svoja pitanja Šrila Prabhupadu na koja ćeš dobiti odgovor kroz njegove knjige:

“Zato iskoristite bilo koje raspoloživo vreme za temeljno proučavanje mojih knjiga. Tada će biti odgovoreno na sva vaša pitanja.”

(Š. P., Pismo Upendri, 7/1/76)

U vezi s ovim, ti bi uvek trebao svakodnevno čitati moje knjige, i tada će biti odgovoreno na sva tvoja pitanja…
(Pismo Hugo Salemonu, 22/11/74)
 
“Svako od vas mora redovno čitati naše knjige najmanje dva puta, ujutru i uveče, i tada će na sva pitanja biti automatski odgovoreno.”

 (Š. P., Pismo Randhiri, 24/01/70)  

2.
Mi se slažemo s tim ‘da se u prošlosti nije ispitivalo na određen način, a da se sada stvari rade drugačije’. U prošlosti, ogromna većina Šrila Prabhupadovih učenika ga nikada nije ni srela, a oni koji jesu, pored drugih malobrojnih, imali su veoma ograničeno druženje s njim. I niko nije mogao fizički da ispituje Šrila Prabhupada za poslednjih 25 godina. Prema tome, ispitivanje je za većinu bhakta išlo preko čitanja Šrila Prabhupadovih knjiga uz neko postavljeno pitanje svom Bratu po Bogu.  Stoga, mi se slažemo da se ovaj isti proces i sada treba nastaviti.

3.
I samom Gour Govinda Swamiju Šrila Prabhupada nije lično objasnio 700 stihova iz Bhagavada-gite, 18,000 stihova iz Šrimad-Bhagavatama, mnoge stihove iz Caitanya-caritamrte itd. kroz njegov‘fizički prisutan živi proces’. Nikome nije na taj način objašnjavao. Tako nam Maharaj govori, da se  ‘tattva-jnana’ nama može usaditi samo onda kada mi ispitujemo nekoga kroz ‘fizički živ proces’, iako ni sam Maharaj nije imao ‘usađenu tattva-jnanu’ posredstvom takvog ‘fizički živog’ procesa.

  • Ovo je, naravno, protivrečan predlog, jer nameće sledeće očigledno pitanje; ako je Gour Govinda Swami mogao naučiti ovu ‘tattva-jnanu’ , prvenstveno ‘samo čitanjem’ Šrila Prabhupadovih knjiga, zašto onda ne bismo mogli i mi?

4. I sam Gour Govinda Swami ‘usađuje ovu tattva-jnanu’ ističući način na koji se ‘tattva-jnana’ nama treba ‘usaditi’, i to ne na način ličnog ispitivanja njega, već kroz knjige koje je objavio i dao nama na čitanje. Prema tome, u skladu sa izjavom samog Gour Govinda Swamija, sve njegove izjave po ovom pitanju, sa svim ostalim što smo od njega možda čuli ili pročitali, mogu se odbaciti.   

ZAKLJUČAK

  1. Mi smo odlučno pokazali, da izjave Gour Govinda Swamija protivreče učenjima Šrila Prabhupada.
  2. Mi smo odlučno pokazali, da izjave Gour Govinda Swamija protivreče njegovim sopstvenim izjavama.
  3. Mi smo odlučno pokazali, da je Gour Govinda Swami predstavio filozofiju po kojoj moramo odbaciti sve što smo ikada, po ovom pitanju, od njega čuli, osim u slučaju ako smo to lično čuli  sa njegovih usana, sa kojih vibrira njegov  ‘fizički prisutan živi proces’.    

Naravno, srećni smo što u vezi ovog aspekta njegove filozofije mi možemo
zadužiti
Maharaja, i čvrsto se uhvatiti za lotosova stopala pravog živog Gurua, Šrila Prabhupada.