ISKCON Guru otkriva svoj guru sistem


IRM

Zima 2006/7
Autor Krishnakant

Za one koji još uvek imaju sumnje o slučaju IRM-a, mi vas pozivamo da pročitate ispod neke izvanredne tvrdnje Prahladananda Maharaja (ubuduće poznat kao Maharaja), koji je inicirajući guru odobren od GBC-ja, i tako ova saznanja dolaze od izvora koji GBC promoviše kao merodavna.

GBC kao telo ne predstavlja Šrila Prabhupada

“Nažaost, od odlaska Šrila Prabhupada, GBC nije održao njegovu čistu strukturu. […] U odsustvu GBC tela koje očito predstavlja želje Šrila Prabhupada da propoveda svesnost Krišne kao jedinstven pokret, Društvo ostaje zajedno pre svega na osnovi labave konfederacije inicirajućih gurua i nezavisnih lokalnih lidera, nego na jedinstvenom pokretu predanih sluga."
(Dužnosti GBC Gurua u ISKCON-u, Prahladananda Swami, 2006)

Onda prema Maharaju, GBC je kontinuirano odstupao od Šrila Prabhupadovog odlaska u tome što nikada nisu održali upravnu strukturu datu od njega, i trenutno ne predstavljaju Šrila Prabhupadove želje za širenjem svesnosti Krišne.

Bez uttama-adhikarija u ISKCON-u

Pokopavši ovako GBC telo, Maharaja sad okreće svoje pištolje ne njegove družbenike ISKCON Gurue. Prvo definiše uttama-adhikarija kao nekog ko je kompletno u kontaktu sa Nad Dušom (Gospoda koji prebiva u srcu):

“Takav uttama-adhikari Vaišnava je u savršenom dodiru sa Nad Dušom i u svakom momentu zna želje Svevišnjeg Gospoda."
(Dužnosti GBC Gurua u ISKCON-u, Prahladananda Swami, 2006)

Ali maharaja ne misli da takva osoba postoji u ISKCON-u danas:

“Ako GBC vidi nekog kao samo-sjajnog ačaryu koji je kompletno svestan Nad Dušinih i Šrila Prabhupadovih želja i instrukcija oni mogu i trebaju slediti njegove/njene instrukcije. Do sada nismo nikog videli u ovoj kategoriji."
(Prahladananda Swami, Sreda, 30 Avgust 2006 14:32 +0300)

“Da bi proširili svesnost Krišne u odsustvu naprednog uttama-adhikari Vaišnave, trećeklasni i drugoklasni Vaišnave moraju slediti instrukcije Šrila Prabhupada i učiti umetnost saradnje.“
(Dužnosti GBC Gurua u ISKCON-u, Prahladananda Swami, 2006)


Guru obmane 1.deo Gurui si bili novajlije iskušenici

“Ali kao i sa Gaudiya-Matha sampradayom, odma nakon odlaska Njegove Božanske Milosti, vodeći učenici su prekršili naredbe Onivača Ačarye da sarađuju pod telom GBC-ja i, bez obzira što su se sastajali sa GBC upravom jednom godišnje, svaki inicirajući guru je praktično okupirao poziciju Ačarye u svojoj zoni. Ovi dikša gurui su podelili svet na 11 zonskih ačarya regiona i razjedinili misiju. […] Imitacije uttama-adhikari stadijuma ovih novajlija je nesumnjivo vodilo do njhovih padova i puno sledstvenih problema u ISKCON-u."
(Dužnosti GBC Gurua u ISKCON-u, Prahladananda Swami, 2006)

Maharaja ovde spominje ’Velike Guru Obmane 1 deo’, u kome su se 11 osoba postavljenih da postupaju kao ritvici i prihavataju učenike za Šrila Prabhupada, pretvarali zapravo kao Guru naslednici Šrila Prabhupada.

Veštački sistem zonskih Ačarya se nastavlja danas

“Tako u ISKCON-u ne da samo još uvek imamo broj zonskih Ačarya u različitim delovima sveta, kao što su Indija, več imamo nezavisne hramske predsednike i propovedače koji nisu odgovorni nikom osim sebi."
(Dužnosti GBC Gurua u ISKCON-u, Prahladananda Swami, 2006)

Ovde je Maharaja pokrenuo ne baš pokriven velom napad na HH Jayapataka Swamija, glavnog gurua u Indiji, koji je jedan od prvobitnih Zonskih Guru Ačarya napadnut od Maharaja u prethodnom odeljku. Otuda Maharaj efektno izjavljuje da HH Jayapataka Swami odstupa kontinuirano zadnjih 30 godina, i da ne sledi strogo naredbe Šrila Prabhupada. Kao što nadalje potvrđuje:

“Glavni problem je što GBC telo treba da nadgleda ISKCON i oni ne rade ovu službu kako treba. Zato, mnogi lideri ne postupaju strogo prema upustvima Njegove Svetosti.“
(Prahladananda Swami, Sreda, 30 Avgust 2006 14:32 +0300)


ISKCON Gurui nisu nesebični

“Trenutno u GBC-ju fali autoritet. Neki od njihovih vodećih članova su inicirajući gurui koji ne žele da predaju njihov visok stepen autonomije u Društvu. Neki lideri u ISKCON-u sarađuju u Društvu samo onoliko dugo dokle im to daje svoju autonomiju. […] Ako bi GBC povratio svoj autoritet, njegovi članovi bi morali postati disciplinovano telo bhakta koji su jasno nesebični i prosvetljeni u svojoj posveti Šrila Prabhupadovoj misiji."
(Dužnosti GBC Gurua u ISKCON-u, Prahladananda Swami, 2006)

Iznad maharaja oslikava mrgodnu sliku o guruima koji služe samo sebe i čiji proračunati postupci u saradnji su čisto Makijavelistički trikovi kako bi osigurali sve veću autonomiju i moć za sebe, radije nego da nesebično služe Šrila Prabhupadovoj misiji.

ISKCON lideri su uživaoci, ne sluge

“Gurui, i oni inicirajući i podučavajući, imaju bitnu ulogu u ISKCON-u. […]
Samo ako bi lideri iskreno pokušali da postanu sluge prethodnim Ačaryama i odrekli se kontrolorskih i uživalačkih sklonosti onda bi misija Šrila Prabhupada uspela. Ako bi lideri uzeli ovakvo raspoloženje, svakako bi našli beskrajno i veće duhovno zadovoljstvo u postupanju kao Krišnini jednostavni instrumenti nego nastavljajući svoj suptilni kontrolorski mentalitet u pokušaju da budu ocenjeni kao snažni duhovni propovednici."
(Dužnosti GBC Gurua u ISKCON-u, Prahladananda Swami, 2006)

Maharaja koristi izraz ’Ako bi lideri uzeli ovako raspoloženje’ koji označava nadu da če možda gurui jednog dana smanjiti njihovu ’kontrolorsku i uživalačku sklonost’.

  • Ali zašto bi on ispoljio ovakvu nadu ukoliko je video da je to uglavnom u njihovom trenutnom raspoloženju?

  • Zašto bi Maharaj urgirao da gurui trebaju da se odreknu svojih destruktivnih sklonosti ako bi mogao da vidi da se time izlaže?

ISKCON gurui u zadnjoj zamci maye (iluzije)

Maharaja otvara odeljak iz kojeg je prethodno svoje dve kritike ISKCON gurua i lidera donosi, imajući u vidu:

“Poslednja zamka maye je misliti da si Bog, ili Božji neokaljani predstavnik, vredan obožavanja i službe drugih. […] To je privrženost koje se nije lako odreći.“
(Dužnosti GBC Gurua u ISKCON-u, Prahladananda Swami, 2006)

Budući da je Maharaja prozivao ISKCON gurue i lidere da postanu nesebični i da se odreknu svojih sklonosti za kontrolom i uživanjem (koji su narasli prilikom obožavanja i službi od strane hiljada učenika), neko može samo pretpostaviti da Maharaja veruje da su oni pale žrtve mayine ’poslednje zamke’.

ISKCON zapravo nije uspešan

Iako će čak i ISKCON priznati da se njhiovo propovedanje na zapadu bitno smanjilo, uteha je uzeta u činjenici da su u Indiji i na istočnom bloku stvari daleko bolje. Kako god, Prahladananda Maharaja daje drugačiju perspektivu, iznoseći da je takav uspeh samo zbog privremenih okolnosti više nego na osnovi koja ima platformu koja će doneti plod trajnih rezultata:

“ISKCON se ponekad ponosi dostignućima koja su samo privremena. […] Na primer, u bloku istočnih zemalja, bez prisustva čvrstog lidera svesnog Krišne, obrazac je ponekad vidljiv. Posle smrti Komunističkog sistema, mnogi ljudi su postali zainteresovani za svesnost Krišne i pridružili se hramovima. Ovo je donelo veliki broj propovednika i veliki talas u deljenju knjiga. Kako god, nakon nekog vremena bhakte su se venčavali i dobijali decu, i onda je propovedanje i deljenje knjige umanjeno […] ISKCON-ov uspeh je izgleda bio više zbog okolnosti nego zbog dobro vidljivog upravljačkog sistema koji ohrabruje propovedanje na duže staze. Drugi primer se može videti u Indiji, […] opet više izgleda da je uspeh bio spletom jedinstvenih okolnosti u Indiji , nego sposobnim upravljačkim sistemom."
(Dužnosti GBC Gurua u ISKCON-u, Prahladananda Swami, 2006)

Maharaj-ino veliko licemerje

Kritikujući i telo GBC-ja i Zonske guru Ačarye kao izopačene, Maharaja naravno zgodno zaobilazi činjenicu da on duguje svoju poziciju gurua u ISKCON-u tim istim izopačenicima; jer Maharaja je jedan od korisnika ’Velike Guru Obmane 2.deo’, gde se ispostavilo da je uzeo ovlašćenje da postane guru od istog izopačenog GBC tela, koji je obuhvatao preostale zonske ačarye u to vreme. Zaista, napadajući sve okolo sebe, da bi sakrio svoju poziciju on izmišlja iz vedra neba sledeće instrukcije:

1) Šrila Prabhupada nam je dao ovlaščenja i proces, da svi njegovi učenici, ako su ovlašćeni od GBC tela, mogu uzimati učenike.“
(Prahladananda Swami, Sreda, 30 Avgust 2006 14:32 +0300)

Šrila Prabhupda nije nikad rekao da ’svi njegovi učenici, ako su ovlaščeni od GBC-ja, mogu uzimati učenike’. Neovlašćeni, trenutni ’većinom izglasani gurui’ sistem je izumljen od strane GBC-ja kao posledica na svoj prethodni neovlašćeni ’zonski ačarya sistem’.

2) “Šrila Prabhupada je stvorio BGC telo da nadgleda da se njegova učenja pravilnno sprovode u ISKCON-u. Ova učenja su diktirala da svi u ISKCON-u, sarađuju zajedno, pod upravom sistema Šrila Prabhupada za širenje svesnosti Krišne."
(Dužnosti GBC Gurua u ISKCON-u, Prahladananda Swami, 2006)

Ne postoje učenja Šrila Prabhupada koja ikada spominju ’inicirajuće gurue’ osim njega samog ikada postojećeg u ISKCON-u, a ne da pričamo o takvim bićima koja ’sarađuju pod upravom Šrila Prabhupadovog sistema za širenje svesnosti Krišne.“ Šrila prabhupada je kako god, izneo samo da će on ostati inicirajući Guru:

GBC bi trebao biti samo kao gurui koji daju instrukcije. Ja sam inicirajući Guru, i vi bi trebali biti instruktor gurui prenoseći ono što ja učim i radeći ono što ja radim."
(Šrila prabhupadovo pismo Madhudvisi, 4/8/1975)

3) “Šrila Prabhupadaje jasno postavio ISKCON sistem upravljanja sa Hramskim Predsednicima, Sekretarima, Rizničarima, sa nadgledanjem predstavnika GBC i konačno GBC telom. Nije dao upravljačku poziciju inicirajućim guruima u ISKCON-u.“
(Dužnosti GBC Gurua u ISKCON-u, Prahladananda Swami, 2006)

Da, Šrila Prabhupada nije mogao dati ’upravljačku poziciju inicirajućim guruima u ISKCON-u’, jer nije nikada ni govorio u množini o ’inicirajućim guruima u ISKCON-u, tačka.

Zaključak

Ovo je verovatno toliko razarajuća kritika ISKCON-ovog trenutnog rukovodstva, GBC-ja i neovlašćenih gurua, kao i sve što se pojavilo do sada na stranicama ’Povratak Prabhupadu’ magazina! Kao ISKCON lider i guru, sadašnji Sannyasa Ministar, Maharajeve reči nose težinu i ne mogu se smatrati pristrasnim! Dakle ako jedan od ISKCON-ovih gurua i lidera izjavljuje o današnjem ISKCON-u da:

  • Njegovi organi upravljanja odstupaju 30 godina;

  • Mnogi gurui odstupaju;

  • Nijedan guru nije napredan u svesnosti Krišne;

  • Njihovi lideri su uživaoci više nego sluge

  • Teško da imaju ikakav uspeh u procesu propovedanja

Ko će onda u njihovim ispravnim umovima hteti da se priključi takvom pokretu?!

Kao sam ugroženi, Maharaja tvrdi da je rešenje za sve da jednostavno treba GBC učiniti još više moćnijim, radije nego izkoreniti prvobitni problem, naime teške neposlušnosti u odnosu na Šrila Prabhupada; sve proizilazi iz neovlašćenog uklanjanja njega kao jedinog dikša gurua u ISKCOn-u. Primetili smo da Maharaja ne može identifikovati pravi uzrok ISKCON-ove slabosti, jer sam on ima koristi od lažnog guru sistema. Zato on treba izvršiti akt žongliranja koji mu dozvoljava da kritikuje sve, ali osigurava da njegova pozicija ostane netaknuta. Kao što smo videli, da bi to uradio on je jednostavno iz vedra neba izmislio način upravljanja za trenutni ISKCON ’GBC izglasane gurue’ sistem, kojima duguje svoje guru postojanje.

Maharajova teška kritika ISKCON-a je dobrodošla, ali nije uspeo da iznese pravo rešenje prihvatanja Šrila Prabhupada kao Gurua, nego radije nastavlja da nudi iste neovlašćene, po sopstvenom priznanju, nekvalifikovane gurue, on jednostavno osigurava nastavak ISKCON-a da bude neki drugi izopačeni pokret, kao onaj predvođen od strane Narayane Maharaja, koji barem tvrdi da su njegovi gurui kvalifikovani!

 

Molimo pevajte: Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna, Krišna, Hare, Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare.
I Budite Srećni!