BBT priznaje promenu u knjigama
kako bi se uklopila u GBC filozofiju


IRM

Urednik: Krishnakant

Mi smo izdvojili u jednom od prethodnih clanaka, kako je Bhakti Caru Swami-jev Benglali prevod Srimad-Bhagavatama izostavio veoma kljucni stih u odnosu na originalnu verziju Srila Prabhupada. Izostavljeni stih bi u stvari sam unistio poziciju GBC-ja da su potpuno ovlasceni da postanu diksa gurui u ISKCON-u. Ovo je naravno sokantno, jer je pokazalo da su knjige Srila Prabhupada bile ’obradjene’ ne da bi ih priblizile originalnom prevodu kao sto je tvrdjeno, vec da bi poduprele laznu GBC Guru filozofiju.

Iako smo bili svesni mnogo drugih kontraverznih promena u knjigama Srila Prabhupada, BBT je uvek tvrdio da su one cinjene kako bi zapravo ispravili ’greske’ ucinjene od strane Srila Prabhupadovih ’hipi’ urednika.
Na taj nacin oni zapravo nisu menjali Srila Prabhupadove knjige, vec Hayagrivine ’netacne verzije’ knjiga, i tako VRACALI knjige NAZAD na to kako ih je Srila Prabhupada zeleo. Ipak, zahvaljujuci marljivim naporima Njegove Svetosti Dhira Govinda Prabhua, Predsedavajuceg za ISKCON kancelariju o Zastiti Dece, mi sada imamo dokaz da je sadasnji BBT, koji je pod kontrolom GBC pristalica,  cinio promene motivisane lagano od zelje da poprave Srila Prabhupadove knjige tako da se uklope u koja god desavanja koja odgovaraju GBC-ju da instituise u ISKCON-u.

Neko vreme unazad  puno bhakta je primetilo da je novo deveto izdanje Caitanye Caritamrte sadrzalo namernu promenu u odnosu na originalnu verziju Srila Prabhupada, ne onakvu kakvu je nacinio Bhakti Caru Swami pomeutu ranije. Srila Prabhupadova caitanya caritamrta iznosi sledece:

„Srila Visvanatha Cakravarti Thakura je prihvatio Srila Jagannatha dasa Babaji-ja, koji je *inicirao* Srila Bhaktivinoda Thakura, koji je zauzvrat inicirao Srila Gaurakisora dasa Babaji-ja.“
(C:C, Poglavlje 1)

U novom BBT popravljenom devetom izdanju, isti pasus glasi:

„Srila Visvanatha Cakravarti Thakura je prihvatio Srila Jagannatha dasa Babaji-ja, koji je duhovni ucitelj Srila Bhaktivinoda Thakure, koji je zauzvrat prihvatio Srila Gaurakisora dasa Babaji-ja.“

Drugim recima odluceno je da bez obzira na suprotnost toga sto Srila Prabhupada iznosi, Jagannatha dasa Babaji nije stvarno INICIRAO Srila Bhaktivinoda Thakuru. Sada razlog zasto je BBT promenio ucenja Srila Prabhupada ovde su veoma znacajna jer GBC zadrzava da veza izmedju Jagannatha dasa Babaji-ja i Srila Bhaktivinoda Thakure nije bila bazirana na ’formalnoj inicijaciji’ vec samo na prenosenju duhovnog znanja. Jednom kada je prihvaceno da SAMO prenosenje duhovnog znanja konstituise INICIJACIJU – onda se tuzbe GBC-ja o sistemu inicijacija prema Ritvicima rusi, jer Srila Prabhupada je nas mogao isto *inicirati* duhovnim znanjem.

Na taj nacin BBT nije mogao da dozvoli Srila Prabhupadu da uci da je Jagannatha dasa Babaji zapravo *inicirao* Srila Bhaktivinnoda Thakuru , jer bi to onda indirektno sankcionisalo Srila Prabhupadovo *iniciranje* mnogim generacijama koji dolaze jednostavno putem njegovog duhovnog znanja, sa ’formalnom inicijacijom’ upravljanom od strane ritvik sistema koji je on postavio. U svakom slucaju ucenja data od strane Srila Prabhupada iznad su totalno dosledna sa onim sto je Srila Prabhupada ucio o Diska i inicijaciji u samoj Caitanyi Caritamrti:

„Diksa zapravo znaci *inicirati* ucenika *sa transedentalnim znanjem* kojim on postaje slobodan od sve materijalne zagadjenosti.“
(Madhya-lila, 4:112, smisao)    

Naravno sama cinjenica da je BBT namerno promenio glavno zaostavstinu Srila Prabhupada- njegova ucenja- je dovoljno grozna.
Ipak cinjenica da je to uradjeno da bi se zadrzala pozicija GBC-ja unutar Guru sistema i ostane nepromenljiva je u potpunosti sramno.

Ali taman kad pomislite da moze da bude ista gore ono biva, jer je BBT sada postao tako arogantan u njihovoj kampanji protiv Srila Prabhupadovih ucenja da su cak pokusali da OPRAVDAJU ovu promenu. Dravida das, BBT urednik, nakon sto je bio upitan od strane Dhira Govinda Prabhua da opravda ovu promenu, prvo sumira razlog za NE menjanje Srila Prabhupadovih ucenja kao sledece:

"Sa strane ne menjanja fraze „inicirao“ mi imamo jaku sklonost protiv menjanja knjiga ukoliko nije apsolutno neophodno, pored cinjenice da je Srila Prabhupada zapravo rekao da je Jagannatha das Babaji inicirao Bhaktivinodu.“
(BBT Urednik, Dravida das)

 Molim vas obratite paznju da je Dravida jasno PRIZNAO da Srila PrabhupadaJeste zapravo rekao da je Jagannatha das Babaji inicirao Bhaktivinodu.“

Za bilo koju razumnu osobu, ovo bi bio JEDINI dovoljan razlog da NE pokvari ucenja Srila Prabhupada na bilo koji nacin, ma kako bilo. Ali cekajte.
Dravida das ima razlog koji nadjacava detalje kao sto su sta je Srila Prabhupada tacno ucio. Radije on iznosi da mi moramo promeniti Srila Prabhupadova ucenja da osiguramo da se ona prilagode sa onim sto se trenutno razume u ISKCON-u u pogledu inicijacija:

„Izostaviti jednu ili obe fraze „inicirao“ ce jako uticati na koriscenje izraza „direktan ucenik“ i cak „prihvacen [kao njegov ucenik]“ ukazuje na formalne inicijacije koje znamo u ISKCON-u, koje su daleko od istine.“
(BBT Urednik, Dravida das)

Dravida onda dodaje da je ovaj razlog bio glavni u opravdavanju promene:

Poslednji je bio najtezi dokaz, po mom shvatanju, za promenu pasusa.
(BBT Urednik, Dravida Das)

Na taj nacin da sumiramo, sta Dravida kaze je sledece:

Da kad god se Srila Prabhupadova ucenja razlikuju od nacina koje ’mi znamo u ISKCON-u’, onda ona moraju da budu promenjena da budu u skladu sa onim sto ’znamo u ISKCON-u’. I naravno nacin na koji ’mi znamo u ISKCON-u’ je diktiran od bilo koje smesne filozofije koje se desi da GBC propoveda u datom periodu.

Dakle cinjenica da mi imamo lazni Guru sistem nametnut nama u ISKCON-u od strane GBC-ja znaci da cak iako mozemo naci da ucenja Srila Prabhupada ukazuju na nesto drugo, mi moramo promeniti Srila Prabhupadova ucenja da se sloze sa nacinom razumevanja u ISKCON-u. Umesto da se prakse i razumevanja u ISKCON-u povinuju ucenjima Srila Prabhupada – koja su naravno ono sto treba da bude duhovno drustvo u osnovi sledeci Srila Prabhupadove stope. Ne samo da nije dovoljno sto se ISKCON NE VODI onako kako nalazu ucenja Srila Prabhupada, vec sada ucenja Srila Pabhupada moraju biti prilagodjena onome sto se trenutno desava u ISKCON-u.
Sta cini ovu uzasnu aferu jos vise smesnom je da nacin na koje su stvari ’poznate u ISKCON-u’ se same u svakom slucaju konstantno menjaju. 

  1. Od 1978 pa nadalje, mi smo ’znali’ samo za jednu stvar sto se tice procesa inicijacije – da je mozete uzeti SAMO od 11 ljudi, i onda SAMO bilo koji od tih 11 koji ’drzi’ vas geografski reon.
  2. Onda nakon 1986 mi smo ’znali’ nesto drugo o inicijacijama – da je mozete uzeti od mnogih drugih uzeci u obzir da su dobili neophodan broj glasova.
  3. Sada ’znamo’ nesto trece – da bilo od kog da uzmes inicijaciju, ne zaboravi da ne smes da ga obozavas previse i da Srila Prabhupada ima bitnu ulogu tu, i cak mozda mnogo bitniju od osoba koje nas incijraju.
  4. Koja je opklada da ce se ovo ’razumevanje’ takodje promeniti u sledecoj godini ili dve?
  5. I samo zato sto se desilo da ’znamo’ u ovom trenutku inicijacija mora znaciti ’formalna ceremonija’, zbog toga bilo koja ucenja u Srila Prabhupadovim knjigama koja upucuju drugacije moraju biti popravljena.

Ovo je veoma zlokobno razvijanje zbog jos jednog razloga. Ovo opravdanje je postavljeno kao osnova za svaku dalju promenu u Srila Prabhupadovim ucenjima kojima GBC smatra pogodnim.
Na taj nacin ako se u buducnosti ’zna u ISKCON-u’ da je ’zena inteligentna isto kao i muskarac’, onda ce biti u mogucnosti da preprave sve izjave Srila Prabhupada gde on kaze da je zena manje inteligentna nego muskarac, i zbog toga se nece slagati sa stvarima koje ’znamo u ISKCON-u’. Sta ako u buducnosti pocnemo ’znati u ISKCON-u’ da je Gospod Siva vredan obozavanja u istoj meri koliko i Krisna, onda gde god naidjemo na rec ’polu-bog’ u Srila Prabhupadovim knjigama, onda sve te instance moraju biti promenjene, i tako dalje.

Naravno neko moze reci da se filozofija ’znamo u ISKCON-u’ nikada nece promeniti i da ce uvek biti verna ucenjima Srila Prabhupada, i da je strah spomenut iznad neosnovan. (Naravno Svinje Takodje Mogu Leteti).

Ako je u zadnjih 23 godina ista prolazilo, onda mozemo sa sigurnoscu reci da ce GBC UVEK odstupati od ucenja Srila Prabhupada, i da su SRILA PRABHUPADOVA UCENJA JEDINA ZASTITA KOJU IMAMO.
I jednom kada promenimo ucenja Srila Prabhupada da se uklope u bilo kakve gluposti u koje se desi da poverujemo, onda ce sve biti izgubljeno – sto se izgleda i dogadja sada.

Koliko jos dugo mi moramo trpeti ovo ludilo koje vodi do razaranja Srila Prabhupadovog pokreta. Nije cudo da se bhakte, zivotni clanovi i clanovi javnosti okrecu da podrzavaju IRM u svojim grupama.

Molimo pevajte: Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna, Krišna, Hare, Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama, Rama, Hare, Hare. I Budite Srećni!