Ahogyan azt már az előbbi részben a "Sivarama Maharaja GBC határozata -első részében" említettük, a GBC elismerte, hogy hazugságokat tartalmaz, és visszavonta a "Az Utasításom Megértése" kiadványt, amelyre azt az elképzelésüket alapozták, hogy Srila Prabhupada felhatalmazta őket, diksa guruként tevékenykedni. Ezt a kiadványt győzte le az IRM hivatalos álláspontjának minősülő, "A Végső Utasítás" című könyv, s amikor a GBC hivatalosan is visszavonta a kiadványát, pusztán csak a vereségét hitelesítette vele: 

"Határozat: "Az Utasításom Megértése" cimű újságot a GBC a következő határozattal helyettesíti:

A GBC hivatalosan elfogadja az alábbi következtetéseket a tanítványi láncolat folytatását illetően: [....] a GBC arra a következtetésre jutott, hogy Srila Prabhupada azt akarta, hogy tanítványai "tényleges guruk" legyenek az eltávozása után."

 (GBC határozat 409, 2004)

Az egész újságot visszavonták és egy olyan határozattal helyettesítették, melynek végkövetkeztetése ugyanaz, (hogy Srila Prabhupada helyettesíthető, mint az ISKCON diksa guruja) de ebben az esetben eltávolították a bizonyítékokat amelyek ezt a következtetést támasztották alá, vagyis azt, hogy az egész kiadvány az 1977. május 28.-i beszélgetésen alapult.

Észrevettük, hogy a GBC rákényszerült, hogy visszavonja kiadványát miután egyetértettek H.H Jayadvaita Swami "JS"  2003. december 13.-i e-mailével, melyben a kiadványt és a május 28.-i beszélgetést elemzi. Emlékezhetünk hogy Sivarama Swami mellett "JS" volt a másik személy aki a GBC határozatot, a hivatalos újság visszavonását támogatta.

Az alábbiakban megismételjük JS elemzését, a sárga színnel jelölt szöveg részekben, a dokumentumból való idézetei elé   ">" jelet teszünk. 

Egy rakás baromság
 
>" Srila Prabhupada azt mondta, hogy az utasítását fogja adni" 
Baromság! 
Amit Srila Prabhupada valójában mondott az az, hogy
, "Jelenlétemben senki nem válhat guruvá, csak az én nevemben, az én utasításomra.....amara ajnaya guru haya. Legyél igazából guru, de az én utasításomra". Hogyan lenne ez engyenlő azzal, hogy "az utasításomat fogom adni"?

Szóval a GBC elfogadja, hogy Srila Prabhupada nem állított olyat,hogy bárkinek is utasítást fog adni a diksa guruvá váláshoz, és így badarság ennek az ellenkezőjét  állítani.

Nincs utasítás
 
>Miután megkérdezték Prabhupádot, hogy ki fog avatást adni miután fizikailag eltávozott, azt állította erre, hogy "javasolná"
>és "utasítaná" néhány tanítványát, akik
>avatnának az ő nevében még a fizikai jelenlétében, s utána "tényleges guruként" folytatnák, és tanítványaik Srila Prabhupada

>második szintű tanítványai lennének.

Mégegyszer, ez az amit lehet, hogy joggal *következtethetünk* ki Srila Prabhupada állításából, de *nem* ezt állítja közvetlenül.

Srila Prabhupada arra nem adott utasítást, hogy a ritvikek (képviselők)  tényleges gurukká váljanak és saját tanítványokat avassanak.

Sosem mondja
 
Srila Prabhupada nem igazán állt ki soha és  mondta azt, hogy:
"Válasszatok magatok közül néhányat akinek a szolgálata, az új  tanítványok avatása lesz."
Vagy mondja?
Igen egyetértek, ez magától értetődő.

Mégegyszer az, hogy Srila Prabhupada engedélyezte, hogy a ritvikekből diksa guru váljék, e "magától értetődő" interpretáció is, csak a GBC belemagyarázása, nem pedig Srila Prabhupada utasítása.

Üres beszéd
 
Amit ő "javasolt" néhány tanítványának az az volt, hogy "tevékenykedjenek képviseleti acarya-ként" 

(TKG:"Ezt nevezzük Ritvik Acaryanak?" SP: "Ritvik, igen") (május 28.-i beszélgetés) 


> Most én egyetértek azzal, hogy Ő Isteni Kegyelmének itt az volt a terve, hogy eltávozása után a ritvikek önállóan avassanak, -- ez benne volt a beszélgetésben. De akkor mondja ki..hallhatóan. Ne próbálj becsapni....

Mégegyszer, Srila Prabhupada sosem állította, hogy a ritvikek diksa gurukká válnának. Az egész inkább csak egy feltételezés arról, hogy "egyértelműen" ez volt az amit "tervezett".

Csak ritvikeket nevezett ki
 
>"Miután Srila Prabhupada kinevezett néhányat a tanitványai közül, hogy avassanak...." 
Ez egy fortélyosság. Avassanak, *kicsodát*?
Az akkori szövegkörnyezetben (1997 juliusi események), az egyedüli őszinte válasz a következő:

"Olyan embereket avassanak, akik azáltal Srila Prabhupada tanítványaivá válnak."

Valójában az egyedüli személyek akik utasítást kaptak, csak ritvikeknek, és nem guruknak voltak felhatalmazva.

Sóvárgó koholmány
 
>"Igy hát ráruházva ezt a felelősséget a GBC-re, Srila Prabhupada személyesen részletezte, az avató guruk számának a
>
növekedésével járó eljárásokat. 
Ez most egy leplezetlen koholmány, vagy sem? Az, hogy Srila Prabhupada "személyesen részletezte volna az avató guruk számának nüvekedésével járó eljárásokat" - olyan valami, amit csak szeretnénk ha megtörtént volna, vagy hamisan mondhatjuk a mozgalomnak, hogy ezt tette."

JS állitja, hogy Srila Prabhupada sosem adott a GBC-nek olyan utasitást, hogy növeljék az avató guruk számát, s aki ezt másképp mondja az hamis dolgot állít. (Ez mindamellett nem állította meg JS-t abban, hogy a GBC-re hagyatkozzon, amikor az "megnövelte az avató guruk számát", s ezzel GBC általi beszavazott guru lett maga is, és megengedte, hogy saját tanitványa H H Kadamba Kanana swami is, GBC által beszavazott guru legyen.)

Játszadozás az igazsággal
 
Mégegyszer, amit én itt kifogásolok az az, hogy a GBC határozat  azt  veszi amit szeretne, hogy mi levonjunk következtetésként a beszélgetésből, egy kristály-tiszta állitássá formázza, és azt mondja nekünk, hogy Srila Prabhupada mondta azt.
Ez számomra,"az igazság kárára való játszadozás."

A GBC egyszerűen továbbra is úgy tesz,  mintha a határozatukban leírtakat, Srila Prabhupada mondta volna, pedig csak szeretnék, ha ez így lenne.  

Végkövetkeztetés

Ez egy bámulatos beismerés a GBC részéről, minthogy guru programjuk, amely a Srila Prabhupada által kijelölt ritvikeken alapult, megszünt működni ebben a minőségében mivel, hogy állitólag a május 28.-i beszélgetéskor utasítva lettek a diksa gurukká való átalakulásra.

(A Végső Utasítás könyvben "A" és "B" módosítások)

A GBC most már elfogadta JS érveit, hogy a május 28-i beszélgetés nem tartalmaz olyan súlyosságú utasítást, és Srila Praphupada ritvik redszerének az elhagyása is az ő gondolatolvasásukon alapul és, hogy az Srila Prabhupadának magától érthetődően szándékában állott.Miután a lelki életben alapvető elv a lelki tanitómester utasításainak a megtartása, (C.c. Adi-lila, 12:10), az következik a GBC e beismeréséből, hogy guru programjuk jogosulatlan, s ezért a helyéről elmozditott ritvik rendszert újra kell intézményesíteni az ISKCON-ban.

Maga az a tény, hogy a GBC amikor visszavonta hivatalos kiadványát, s helyette nem kinált más alternatívát arra nézve, hogyan hatalmazta fel őket Srila Prabhupada, hogy diksa gurukká váljanak, már önnmagában elég lenne ahhoz, hogy pozíciójukat vesztesként mutassuk be.

Az, hogy a GBC elismeri, hogy egy pozíciónak a hiányossága teljességében a bizonyitékok hiányának köszönhető, biztosítja, hogy  ez a vereség  már megalapozott, állandósult történelmi tény.