Srila Prabhupada Kihívásra Szólít


IRM

Vissza Prabhupadahoz (Back To Prabhupada, BTP) 60. szám, 2018. 4. rész


Üdvözöljük a Vissza Prabhupadahoz (BTP) 60. számában.

1) Srila Prabhupada elmagyarázza, hogyan kellene valakinek megértenie az Úr Caitanya tanításait:

"Azok, akik nem Krsna képviselői, egyszerűen dogmákat fognak mondani. [...] bhagavata-dharma, nincs dogma. [...] csak próbáld megérteni az Úr Caitanya ajándékát logikával [...] Ne kövess vakon. Vakon követni valamit, az nem jó. Nem fog megállni. Hanem mindent logikával kellene  megérteni. Azonban Isten szolgái mindent a logikában alkalmaznak. [...] tanulmányozd a Caitanya filozófiáját logikával és érveléssel ... Ne érzelemmel tedd.” (Srila Prabhupada lecke, 71/1/6, a kiemelések hozzáadva)

Így Srila Prabhupada világossá teszi, hogy a Krishna-tudatot is logikával és érveléssel kellene megérteni, és ezen a módon elkerülhetjük, hogy azok áldozatául essünk, akik nem Krishna képviselői “egyszerűen dogmákkal” házalva.

2) Annak érdekében, hogy a kérdést világossá tegye, Srila Prabhupada ezután egy példa ajánlásával folytatja, hogy valakinek hogyan kellene használni az ilyen logikát és érvelést:

"Akárcsak néhány misszionárius ember azt terjeszti, hogy az ember Istenné váljon. Hogyan válhat az ember Istenné? Bizonyítékoknak kell lennie  Isten inkarnációira. [...] Olyan sok hamis propaganda megy. Ez egyáltalán nem logikus. Így az embernek intelligensnek kell lennie, hogy logikával és érveléssel megértse Krishna filozófiáját vagy az Úr Caitanya filozófiáját. Ne kövess vakon.” (Srila Prabhupada lecke, 71/1/6, a kiemelések hozzáadva)

Így tehát, habár lehet azt állítani, hogy valaki el tudja érni az Isten isteni helyzetét, az embernek meg kell kérdőjeleznie egy ilyen állítást a logikán és érvelésen keresztül, és "bizonyítékokat"kell keresnie. Ezért a Krishna-tudatot meg kell érteni az egyén intelligenciájával. Az intelligenciának ezen fontosságát a Krishna-tudatban  a 4. oldalon ( page 4 ) található cikk tárgyalja tovább.

3) A Srila Prabhupada által adott fenti példa nagyon hasonlít az ISKCON jelenlegi helyzetére. Srila Prabhupada azt mondta:

"Ők tiszteletet ajánlanak nekem. Ez a kötelességük. [...] A lelki tanítómester Isten szolgája, és Krsna az Isten, és mivel az abszolút mezőben nincs különbség a szolga és a mester között ..." (Szobabeszélgetés, 71/3/21)

Srila Prabhupada a saját pozicíójára utal, ISKCON Acaryaként és diksa guruként, és hogy ezért hogyan kell imádni őt "Isten szolgájaként". Ennélfogva  ugyanúgy - ahogyan Srila Prabhupada a  hamis propaganda állításáról beszél, hogy az ember elérheti az Isten isteni helyzetét -, az ISKCON-ban van egy propaganda, hogy sokan elérték az "Isten szolgájának" isteni helyzetét - azáltal, hogy kiszorították Srila Prabhupadát az ISKCON diksa guruja pozicióból.

4) Sőt, Srila Prabhupada szerint meg kell kérdőjeleznünk és megvitatnunk, hogy vajon ez valójában  hamis propaganda-e a  hamis gurukat hírdetve (lásd a 14. oldalon található cikkben egy hamis gurunak a “hamis gurukról” szóló elemzését!) Ezt a következőképpen tettük:

i) Tények keresése ezen propagandához;

ii) A logika és az intelligenciánk használata.

A tények keresését ezen propagandához azzal demonstráltuk, hogy bizonyítékot kérünk az „A és B Módosításokra ”, a A Végső Utasítás-ban, az állásfoglalásunkban. És ezidáig senki sem volt képes felmutatni ezt a bizonyítékot, vagy hibát felmutatni a logikánk és az intelligenciánk használatában, hiszen bárki, aki belenéz a  cáfolatok százaiba a honlapunkon - www.iskconirm.com - ellenőrizheti azt saját maga. Valójában, azok, akik ezt az isteni " Isten szolgája" állapotot kijelentik, maguk mondták el, hogy az IRM-nek van egy  "lépésről lépésre logikus folyamata" (HH Sivarama Swami, 18/7/08), és rólam pedig azt, hogy "jó intelligenciája van, kétségtelen" (HH Bhakti Vikasa Swami, 9/29.).

5) Ennek megfelelően, szembesülve a propagandával - amely kijelenti az Isten, vagy Isten szolgája státuszt - , megkérdőjelezve azt, és érveket felhozva, az nem szükségtelen kihívás, és nem “sértő”. Hanem inkább ez az, amit Srila Prabhupada kért tőlünk, hogy megtegyünk - és az ilyen propaganda kihívása pontosan az, ami az IRM küldetése. Ezért valaki vagy csatlakozhat az IRM-hez ebben a küldetésben Srila Prabhupada irányításával, vagy félrevezethető lesz a hamis képviselők által. A választás a tiéd.

Köszönöm és Hare Krishna.

Srila Prabhupada szolgálatában,

Krishnakant


Visszatérés az IRM weboldalhoz

 

Énekeld: Hare Krisna, Hare Krisna, Krisna Krisna, Hare Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare
- és légy boldog!