Prasadam és Bűn


IRM

Vissza Prabhupadahoz (Back To Prabhupada - BTP) 59. Szám,
2018. 3. rész


Az előző cikkben Sivarama Swami állítása - hogy még azok a bhakták sem szabadulnak fel a sértések és a karma kockázata alól, akik kereskedelmi tejet fogyasztanak prasadamként – meg lett cáfolva azon ténnyel, hogy  Srila Prabhupada fogyasztott és másokat is utasított, hogy kereskedelmi tejet fogyasszanak. Végül is, Srila Prabhupada nem hagyná jóvá annak a fogyasztását, amit nem lehet prasadamként tisztává tenni. Mindamellet ez filozófiailag is megcáfolható. Minden kiemelés hozzáadva.

1)  A prasadam annyira erőteljes, hogy az még az ölés bűnétől is megszabadít:

“Krsnának felajánlva az megtisztul. Akkor te minden bűnös cselekedettől megszabadulsz. Máskülönben, még ha megölsz egy növényt is, bűnös vagy, mert annak élete van. [...] Ezért az a megoldás, hogy prasadamot veszel. Ha van bűn a növény- vagy a húsevéssel , az arra száll, aki megeszi azt. Mi a maradékot fogyasztjuk, ez minden.”             
(Srila Prabhupada, Szobabeszélgetés 76/4/23)

Valójában Srila Prabhupada még azt is állítja, hogyha elméletileg a hús felajánlható lenne Krsnának, az ember még mindig nem vonná magára  a bűnt, hogy megeszi azt. Továbbá, még ha a bűn egy állat megölését is jelenti, nem von bűnt magára, ha azt felajánlják Krsnának és elfogyasztják prasadamként: 

“Még a növény megölésével is olyan bűnös vagy, mint egy állat megölésével. Azonban mert Krsnának ajánljuk fel, ezért nem vagyunk bűnösök. Krsna akarja azt.”              
(Reggeli séta, 74/4/22)

De Srila Prabhupada sohasem állította, hogy a kereskedelmi tej “túl bűnös”, és felette van még egy állat megölésének is, és így “mentes” a prasadam erejétől, hogy megtisztít, s azt sem jelentette ki, hogy azt nem lehet felajánlani.

2) Inkább, Srila Prabhupada felsorolja a kereskedelmi tejet általános árucikként más vegetáriánus élelmiszerekkel, hogy felajánlhatók Krsnának és prasadamként fogyaszthatók:

“Az első dolog az, hogy a Dr. Spock-kal való találkozón enned kell ott. De egyszerű vegetáriánus ételeket, például gyümölcsöket, dióféléket, főtt burgonyát, kekszet, tejet stb. egyél és gondolj Krsnára. Mivel fizetsz a vacsoráért, az étkezésért, felajánlhatod őket Krisnának az elmédben , aztán Krsna Prasadamként fogyasztod. [...].Van egy vers a védikus irodalomban, Drabyamulyena Suddhati. A dolog átvételének forrása lehet, nem feltétlenül jó, de ha valaki fizet érte, az megtisztul. Tehát a zöldséges étkezésért, amikor fizetnek érte, felajánlhatod azt az elmédben Krsnának, és elfogyaszthatod. De ez a Drabya ehető dolgokat jelent, és az ehető azt jelenti, hogy zöldség, gabona, tej, virág és gyümölcs; a hús nem tekinthető ehetőnek – az érinthetetlennek számít.”
(Srila Prabhupada levél , 68/10/6)

“Eddig látogatva pudzsákat a Hinduk házainál ott (Trinidad) [...] nem kellene semmilyen általuk készített prasadamot elfogadnunk. Azonban, ha ragaszkodnak hozzá, akkor elfogadhatunk gyümölcsöket és tejet, és felajánljuk azokat Krishnának.
(Srila Prabhupada levél, 72/6/14)

Tehát a kereskedelmi tej alkalmas a Krishnának való felajánláshoz és prasadamként fogyasztható, és az  élemiszerként való helyzete nem különbözik semmilyen vegetáriánus terméktől, amit Krishnának felajánlanak és elfogyasztanak. És Srila Prabhupada nem jelenetette ki azt, hogy a kereskedelmi tej ilyen felajánlása csak egy korlátozott ideig lehetséges. Ezért bár a védett tej van mindig előnyben részesítve, nincsenek tiltások a kereskedelmi tej használatára alternatívaként, bármikor ha a védett tej nem elérhető.

3) SRS szintén azt állítja, hogy a kereskedelmi tej Krishnának való felajánlása  és ezért prasadammá válása nem hoz előnyt a tehén számára:

“az emberek felhozzák azt, hogy a bolti tej jó karma a tehén számára, mert ő Krishnát szolgálja – amit én nem vásárolok meg”.
(SRS Podcast 15/7/2018 – magyarul: Sivarama Swami Podcast 2018/7/16)

Azonban Srila Prabhupada tanítja:

Ha Krsnát úgy imádjuk, hogy egy fáról virágot ajánlunk fel Neki, az a fa testébe zárt élőlény számára is áldásos. Amikor virágokat, gyümölcsöket ajánlunk fel Krsnának, a fa, amely a gyümölcsöt és a virágot adta, közvetve szintén nagy áldásban részesül. Az arcana folyamata, vagyis az imádat folyamata tehát mindenki számára kedvező. [...] a Krsnának tejet kínáló tehenek és idősebb gopik is transzcendentális szintre emelkedtek.”                                 
(Krsna Könyv 1.rész, 6. Fejezet)

Srila Prabhupada kijelenti, hogy az imádat folyamata tehát mindenki számára kedvező, beleértve azt az élőlényt, akitől a felajánlások származnak az imádat folyamatában, a fa példáját adva, aminek a gyümölcse lett felajánlva. Így tehát a tehén, amelyiknek a tejét használták a Krishnának tett felajánláshoz az Ő imádatának a részeként, hasonlóan szintén áldásos lenne. És mint ahogyan a 2. pontban megállapítottuk, a kereskedelmi tejet fel tudjuk ajánlani Krishnának pontosan ugyanúgy, mint ahogyan  a gyümölcsöt ajánljuk fel Krishnának. Ezért, ahogyan idéztük, egy élőlény, mint például egy kereskedelmi tehén, akinek a termékeit felajánlottuk Krishnának, “nagy áldást” kapnának így ettől a cselekedettől.


Visszatérés az IRM weboldalhoz

 

Kérlek énekel - Hare Krisna, Hare Krisna, Krisna Krisna, Hare Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare
- és légy boldog!