Válasz HH Sivarama Swami
2009 December 13.-i podcastjára


irm


Írta Krishnakant

A következőkben reagálunk HH Sivarama Maharaja (SRS) fenti podcastjára. Szokás szerint SRS állításait idézőjelekbe tesszük, ezeket követik a mi válaszaink.

„A sadhuk azok, akik egykor guruk voltak, de már nincsenek fizikailag jelen(…) igen, bár Srila Prabhupada az alapító acarya, most ő egy sadhu is.”

SRS azt állítja itt, hogy Srila Prabhupada „egykor guru volt”, de most, hogy fizikailag már nincsen jelen, lefokozódott sadhuvá. Srila Prabhupada azonban nem tanította azt soha, hogy ha egy guru már nincsen jelen fizikailag nem lesz többé guru. Ez egyszerűen SRS kitalációja. SRS saját példája bizonyítja, hogy a guru fizikai jelenléte nem szükséges ahhoz, hogy guruként fogadják el.

"Majdnem öt évig, csak fotókról láttam és ismertem Prabhupadát(...) de sosem láttam Prabhupadát személyesen(...)Aztán megértettem, hogy a lelki tanítómester nem különbözik a fényképétől.(…) Tökéletesnek fogadtam el az információkat, melyeket a könyveiből kaptam.(…) Az volt az első személyes kapcsolatom Isteni Kegyelmével, annak ellenére, hogy már két éve avatott bhakta voltam."
(SRS, Találkozás Srila Prabhupadaval)

SRS képes volt rá, hogy elfogadja, és avatást kapjon Sila Prabhupada-tól, úgy, hogy egyáltalán nem volt jelen fizikailag. Ennek ellenére azonban, most képmutatóan, úgy szeretné beállítani, mintha ugyan ehhez mindenki másnak szükséges lenne Srila Prabhupada fizikai jelenléte.

SRS ki szeretné zárni Srila Prabhupadát abból, hogy potenciális guru lehessen, mivel maga SRS is egy vetélytárs guru Srila Prabhupada mellett.

„és láthatjuk, hogy a jelen kori guruk nem szükségszerűen önmegvalósított lelkek, máskülönben nem estek volna le, nem beszélve arról, hogy elhagyják a Krisna-tudat útját.”

SRS itt elismeri, hogy az ISKCON guruk nem szükségszerűen önmegvalósított lelkek, mivel oly sokan leestek. Srila Prabhupada az Odaadás Nektárjában elmagyarázza, hogy:

“Egy lelki tanítómesternek sohasem szabad hagynia, hogy felhalmozódott vagyona vagy a követők nagy száma letérítse őt az útról. Egy igaz lelki tanítómesterrel ez nem fordulhat elő. Néha azonban, amikor egy lelki tanítómester nem rendelkezik kellő felhatalmazással, és saját maga kiálltja ki magát lelki tanítómesternek, megeshet, hogy a nagy vagyon és a sok-sok tanítvány áldozata lesz.”
(Odaadás Nektárja, 14 fejezet)

Srila Prabhupada itt rávilágít arra, hogy a leesések, amikről SRS beszél, akkor történnek, amikor a lelki tanítómester nincs kellően felhatalmazva. Azonban az összes ISKCON guru, hasonló módon lett felhatalmazva, a GBC szavazatok által, ahogy maga SRS is ISKCON guruvá vált. Ebből következik, hogy semelyik ISKCON guru nincs megfelelően felhatalmazva, ezért nem hitelesek.

„és kimondottan akkor történnek az elhajlások, amikor feltételekhez kötött lelkekről beszélünk, olyanokról, akik tévednek tökéletlenek az érzékeik hajlamosak illúzióba kerülni, és amikor nem követik szigorúan a paramparájukat, akkor elhajlás lesz. Hogy lehet ez ellen védekezni? Sehogy. Ez a Kali yuga.”

Elismerve, hogy az ISKCON guruk, lehet, hogy nem önmegvalósítottak SRS, most azt is elismeri, hogy emiatt el fognak hajlani, és az ember semmit sem tehet ellene, hiszen ez a Kali yuga. Mivel gyakorlatilag elítéli az ISKCON guru rendszerét, azt mondja mindenkinek, hogy fogadják el, hogy a gurujuk lehet, hogy elhajlik.  

„Amikor a sadhuk és guruk önmegvalósított lelkek, akkor nincs elhajlás. Akkor nincs apasampradaya. Akkor nincs leesés a sampradayaból és nincs filozófiai elhajlás.”

Miután azt állítja, hogy nem lehet megállítani a guruk elhajlását, mivel ez a Kali yuga, SRS ellent mond önmagának ugyan ebben a podcastjában, amikor bátran hirdeti, hogy amíg a guruk önmegvalósítottak, addig nem lesz elhajlás!

Ezért SRS saját állításai alapján a válasz az, hogy fogadjunk el egy önmegvalósított gurut, olyat, mint Srila Prabhupada, ahelyett, hogy esendő gurukat fogadunk el, akiket manapság az ISKCON GBC-je ajánl.

„Az a te felelősséged, hogy lássad, ha valaki más eltér, ha guru vagy, vagy ha más guruk eltérnek, ha nem követnek téged vagy te nem követsz, lásd, hogy ne legyen elhajlás a sampradayaban. Ha valaki rossz utat mutat, akkor tyaga, akkor vissza kell utasítanod azt a személyt (…) Sajnos láttuk ezt az elmúlt évtizedekben, Srila Prabhupada eltávozása után sokszor ez történt meg. A bhaktáknak ki kellett állniuk és azt mondani „Nem, nem fogom követni ezt a példát”

SRS itt szabad utat ad az IRM programjának. Azt mondja, hogy nyíltan ki kell állnunk, és vissza kell utasítanunk az ISKCON gurukat, akik elhajlanak. Pontosan ez az, amit az IRM csinált. Írásainkban dokumentáltuk ellentmondást nem tűrő bizonyítékokkal, hogy SRS és az összes ISKCON guru eltértek Srila Prabhupada utasításaitól. Ezzel kapcsolatos bizonyítékaink a mai napig megválaszolatlanok maradtak. SRS és más GBC-k válaszként erre, egyszerűen elvetik ezeket az írásokat és megtiltják a bhaktáknak, hogy maguk is elolvassák e bizonyítékokat.

„Egyszer, amikor a bhakták lelkesen osztották a könyveket, de nem olvasták őket, Srila Prabhupada azt mondta „mi haszna ennek?” És ez nem csak a könyvosztásra, hanem a Krisna-tudatra is vonatkozik. Ha nem igazán tudod, hogy mit teszel, akkor miért teszed? Nem tudod sem elmagyarázni, sem kiállni a mellett, amiben hiszel vagy megvédeni magad az anyagi természet befolyásától, vagy megbizonyosodni arról, hogy az igazi hasznát fogod kapni a sadhu sastra guru vakhya –nak, és akkor, ahogy Prabhupada is mondja, „Mi haszna ennek?”Szóval vennünk kell a felelősséget és ez által gurukká válni. Amara ajnaya guru”

1) SRS, itt saját magáról és az ISKCON többi GBC-jéről ír, hiszen semelyikük nem képes elmagyarázni, vagy kiállni amellett, amiben hisz, amikor az IRM kihívásaival találják magukat szemben. Mivel nem képesek válaszolni az IRM-nek, inkább egyszerűen megpróbálják megakadályozni azt, hogy a bhakták maguk is elolvashassák az igazságot. Válaszolva számos podcastjára és más kijelentéseire, kihívások nélkül, bemutattuk, hogy SRS, semelyik állítását nem képes alátámasztani, s, hogy azok ellentmondásokkal, képmutatással vannak teli, valamint szöges ellentétben állnak azzal, amit Srila Prabhupada tanít. Következésképpen, hogy SRS saját szavaival éljünk, ő és mindazok, akik részei az ISKCON nem hiteles guru programjának, és követik azt, képtelenek megvédeni magukat az anyagi természettől és képtelenek arra, hogy megkapják a sadhut sastrát és guru vakhyát. Így ennek semmi haszna nincs.

2) SRS azt is bevallja, hogy bármelyik bhakta, aki képes olvasni és megérteni Srila Prabhupada könyveit, tudja mit tesz, és  képes megvédeni azt, guru lesz. Világos, hogy ez minden olyan bhaktára vonatkozik, aki egész egyszerűen szilárddá válik az odaadó szolgálatában, ezért guru lesz, olyan értelemben, hogy általános oktató, prédikátorrá válik, nem pedig diksa guruvá. Azzal, hogy az Úr Caitanya „Legyél guru” „amara ajnaya guru”utasítását említi ezzel kapcsolatosan, SRS egyetért az IRM-el abban, hogy az Úr Caitanya ezen utasítása arra vonatkozik, legyél guru abban a tekintetben, hogy mindenki váljon általános tanítóvá, prédikátorrá, nem pedig diksa guruvá. Ez egy jelentőség teljes beismerés, mivel a GBC írásai azt állítják, hogy az Úr Caitanya „Amara agjaya guru” utasításával, Srila Prabhupada mindenkit arra ösztönöz, hogy váljon guruvá, így bizonyítva, hogy Srila Prabhupada ezzel diksa guruságra utasít, nem pedig csak általános bátorítást ad mindenkinek, hogy legyen guru, egyszerűen azzal, hogy bármit is tud, azt prédikálja másoknak.

Énekeld: Hare Krisna, Hare Krisna, Krisna Krisna, Hare Hare,
Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare
- és légy boldog!