irm

Govardhana Das, a Budapesti Templom kommunikációs igazgatója küldte az alábbi ’Vissza Prabhupadahoz’ magazinnal kapcsolatos levelet a magyar bhaktáknak. Ezt a levelet a magyar bhakták érdekében, oktatására küldték szét. A levélben kifejti azt, hogy mit kell gondolniuk és mit kell csinálniuk a magyar bhaktáknak. Az ilyen ’gondolat manipulációs’ eszközök a totális diktatúrákra jellemzőek, mintsem egy olyan mozgalomra, amelynek célja az, hogy a bhaktákat ’függetlenül gondolkodó’ egyénekké fejlessze:

„A Krisna Tudatú mozgalom azért jött létre, hogy függetlenül gondolokodó, az élet bármely területén versenyképes embereket képezzen ki, nem pedig azért, hogy bürokráciát hozzanak létre.”
(Srila Prabhupada levele Karandharanak, 1972 december 22.)

A bhakták nyilván nem tudnak ’függetlenül gondolokodó, az élet bármely területén versenyképesek’ lenni, amikor a Magyarországi ISKCON vezetősége mondja meg nekik, hogy mit és hogyan gondoljanak! Ha a bhakták tényleg saját maguk, fel vannak ’háborodva’, akkor azt nyugodtan ki mondhatják. De a magyar vezetőség nem bízott meg a bhaktákban, hogy elegendő intelligenciájuk lenne a saját gondolkodásuk szerint cselekedni, és így kiadott egy utasítást arról, hogy mit gondoljanak, és hogyan reagáljanak az eseményekre.

Szerencsére azonban a magyar bhakták ellen tudtak állni ezen manipulációs eszközöknek, hiszen csak egy pár ilyen típusú levelet kaptunk.

 

Kedves Bhakták!

Kérlek fogadjátok tiszteletteljes hódolatom! Minden dicsőséget Srila Prabhupadának!

Mivel ezt a ritvik postai és e-mail kiküldést Braja szervezte, arra kérünk benneteket, hogy:

  1. Írjatok neki e-mailt, hogy nagyon fel vagytok háborodva és meglepődtetek rajta, hogy az arcátlánságával ilyen messzire megy. Szóval nyugodtan adjatok hangot az elégedetlenségeteknek, nem lesz aparadha... Ne küldözgessen a ti magáncímetekre / e-mailetekre semmit soha a jövőben.
  2. Tiltsátok le Braját az iwiw-ről, e-mailes levelezőlistákról!

Köszönöm a figyelmetek!

szolgátok,

Govardhana das